13. 4. 2025
Velikonoční beránek je tradiční symbol Velikonoc, který by neměl chybět na žádném slavnostně prostřeném stole. Peče se na Bílou sobotu a v křesťanství symbolizuje Ježíše Krista, který se obětoval pro dobro lidstva.
Upéct dokonalého beránka ale dokáže pěkně potrápit a ne vždy se povede takříkajíc na první dobrou. Naštěstí ale existuje několik osvědčených a univerzálních rad, které vám pomohou na cestě k úspěchu!
Zvolte správné těsto a držte se receptu!
Při přípravě velikonočního beránka se držte vyzkoušených a osvědčených receptů. Pro začátek neexperimentujte, použijte kvalitní suroviny a držte se předepsané gramáže! Raději použijte polohrubou mouku, která po upečení mnohem lépe drží tvar, a nezapomeňte ji prosít, aby těsto bylo jemnější a kypřejší. Dbejte, aby všechny ingredience měly vždy stejnou teplotu!
Pokud pečete beránka poprvé, vsaďte na klasické třené těsto. Po upečení je pevnější, takže nehrozí, že se vám beránek rozpadne. Pokud si troufáte, zvolte šlehačkové těsto, které je mnohem křehčí a velmi snadno se tak může stát, že se vám beránek při vyklepávání z formy poláme. Vyzkoušet však také můžete beránka tvarohového, biskupského nebo třeba beránka z kynutého těsta.
Pamatujte! Větší množství kypřidla způsobí, že beránek popraská!
Aby byl výsledek skutečně perfektní, je třeba mít správnou formu
Použijte kvalitní formu s nepřilnavým povrchem. Sázkou na jistotu je generacemi ověřená forma keramická nebo smaltovaná. Využít však můžete i formy z oceli nebo z litiny, které dobře vedou teplo. Formu alespoň hodinu před pečením namočte do studené vody a poté ji otřete a důkladně vymažte. Pokud použijete silikonovou formu, dbejte, aby měla rovné plochy a byla stabilní.
Tip: Chcete-li mít jistotu, že těsto při vyběhnutí nepopraská a upečený beránek bude stát, zvolte dvoudílnou formu.
U formy vymažte každý záhyb
Formu vymažte polotuhým nebo rozpuštěným máslem, popřípadě olejem a vysypte ji kokosem, nahrubo mletými vlašskými ořechy, strouhankou, hrubou moukou nebo jinou hrubší výsypkou.
Pokud k vymazání použijete rozteklé máslo, naneste ho mašlovačkou, abyste jej vetřeli opravdu do všech záhybů, a nechte ho zatuhnout předtím, než do formy nalijete těsto.
Formu s těstem dejte hned péct! Zejména těsta, ve kterých se používá sníh, začínají po delší době stání povolovat.
Beránka pečte přesně podle receptu ve správně předehřáté troubě a jakmile se vám povrch beránka bude zdát upečený, vytáhněte ho z trouby a propečenost zkontrolujte špejlí. Pokud je po vytažení z beránka suchá, máte hotovo.
Po vytažení z trouby zabalte horkou formu na deset minut do mokré utěrky, aby vám šel beránek mnohem lépe vyklopit. Popřípadě si můžete pomoci nožem a lehkým uvolněním kraje těsta od formy. Beránka vyklopte, až když lehce vychladne, a nikdy ho hned nestavte, aby se nezlomil. Nechte ho chvíli zpevnit.
Zdroje:
- https://budejovice.rozhlas.cz/sest-triku-jak-beranka-dobre-vyklepnout-z-formy-aby-se-nezlomil-radi-josef-8454702
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/aby-se-velikonocni-beranek-povedl
- https://www.dumazahrada.cz/clanek/aby-se-velikonocni-beranek-opravdu-povedl.html
- https://www.apetitonline.cz/menu/velikonocni-beranek-7krat-jinak