9. 4. 2025
Boží milosti patří mezi tradiční velikonoční cukroví, které v průběhu let tak trochu upadlo v zapomnění. V minulosti ale bylo stejně tak důležitým velikonočním pečivem jako mazanec, beránek nebo jidáše. Obvykle bylo posledním velikonočním pečivem, které hospodyňky připravovaly, a dávalo se rolníkům či oráčům před první jarní cestou do pole.
Boží milosti, kterým se také říká křehutinky, jsou velmi křehké a doslova se rozplývají na jazyku. Svůj typický nafouknutý tvar získávají smažením ve vysoké vrstvě tuku, jsou sladké a obvykle voní po vanilce. Dle své fantazie je však můžete doplnit i o jiné vůně a chutě.
Přípravu božích milostí zvládne opravdu každý!
Receptů na boží milosti existuje opravdu spoustu, ale téměř všude se jedná o obdélníčky nebo jiné malé tvary s proříznutým středem, jejichž základem je hladká mouka, žloutky, cukr, máslo a zakysaná smetana. Další suroviny se liší podle regionu a rodinné tradice.
Mimo základních surovin můžete do těsta přidat bílé víno, tvaroh, rum, pár kapek citronové šťávy či rozinky a smažené boží milosti můžete obalovat nejen v cukru, ale také v mleté skořici, vanilce či v citronové kůře.
Ti, kteří hledají zdravější variantu, mohou pšeničnou mouku vyměnit za špaldovou či pohankovou, a milosti nesmažit, nýbrž péct. Samotný recept zkrátka nabízí velké množství obměn a variací.
Na přípravu tradičních božích milostí si připravte 280 g mouky, 140 g másla, velkou špetku soli, 10 g cukru, 100 g zakysané smetany a 2 žloutky.
Z másla, mouky a soli si nejprve připravte velmi jemnou drobenku. Poté přidejte cukr a na úplný závěr přidejte smetanu a žloutky. Vše dobře promíchejte, aby vám vzniklo pevné, avšak tvárné těsto.
Těsto vložte do sáčku nebo ho zabalte do fólie a nechte ho odpočívat v lednici.
Po pár hodinách těsto vyndejte a vyválejte z něj placku o síle cca 4 mm. Těsto ale nepodsypávejte moukou! Při smažení by napadala na dno kastrolu a pálila by se. Na pomoc si raději vezměte dva kusy pečicího papíru nebo potravinářskou fólie a těsto vyválejte mezi nimi.
Z těsta vykrájejte menší tvary a hned je vkládejte do vyšší vrstvy rozpáleného sádla, oleje nebo jiného tuku. Těsto smažte zhruba 1-2 minuty dozlatova.
Usmažené kousky nechte minutu okapat na papírové utěrce, a pak je ještě teplé obalte v moučkovém cukru nebo ve směsi cukru a mleté skořice či vanilky.
Boží milosti podávejte ideálně ještě lehce teplé spolu se šlehačkou, domácí marmeládou nebo s tvarohem a medem.
Zdroje:
- https://www.kucharkaprodceru.cz/bozi-milosti/
- https://magazindoma.cz/vareni-a-recepty/2295-bozi-milosti-vyzkousejte-jednoduchy-a-tradicni-recept
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-se-pripravuji-bozi-milosti-rady-a-tipy/
- https://www.pernerka.cz/blogpost/bozi-milosti-a-jejich-peceni/
- https://www.apetitonline.cz/recept/bozi-milosti-0
- https://kuchynelidlu.cz/recept/velikonocni-bozi-milosti