28. 3. 2025
Pamatujete ještě na to, jak chutnaly tehdejší paštiky? Receptury se řídily přísnými československými státními normami a maso v nich rozhodně nechybělo. Zajímavostí bylo, že spíše než játra, se k výrobě tehdejších paštik používal bůček a libové vepřové maso.
Chcete si pochutnat na poctivé masové paštice vyrobené z vepřového bůčku a plecka? Máme pro vás původní recept podle schválených norem. I když je příprava pracnější a zabere vám poněkud více času než zakoupení plastové vaničky s blíže neidentifikovatelným obsahem v obchodě, výsledek vás mile překvapí. A my dáme ruku do ohně za to, že jinou paštiku už nebudete chtít!
Přečtěte si také: Domácí paštika je kumšt a zaslouží si čas. Chutná ale božsky
Na masovou paštiku podle ČSN budete potřebovat:
- 400 g vepřového bůčku s kostí,
- 500 g vepřové plece bez kosti,
- čerstvě mletý pepř,
- mletý kmín,
- mletou sladkou papriku,
- sůl podle chuti,
- 50 g hladké mouky,
- 20 g odstředěného sušeného mléka,
- 180 ml vody,
- olej na vytření formiček,
- tvořítka (formičky) na paštiky a hliníkovou fólii.
Mohlo by vás zajímat: Retro potraviny, které milujeme: Jak vznikla Májka a po kom se jmenuje Polárka?
Jak na to?
Jako první se vrhněte na přípravu bůčku, který vykostíte a zbavíte ho kůže. Společně s pleckem ho nakrájejte na větší kostky. Ty důkladně prosolte a nechte odležet do druhého dne na chladném místě.
Připravte si mlýnek na maso a vyberte hrubý nástavec. Po rozemletí do masové směsi přidejte pepř, kmín, papriku, sůl, pečlivě prosátou mouku a začněte směs pomalu šlehat. Během šlehání postupně přilévejte sušené mléko dobře rozmíchané a rozpuštěné ve vodě.
Masovou hmotu plňte do předem vymazaných formiček na paštiku, které uzavřete (případně překryjete alobalem) a necháte v předem vyhřáté troubě táhnout při 80 °C zhruba 2 hodiny.
Jakmile uplyne zmíněná doba, paštiky z trouby vytáhněte a nechte je zcela vychladnout. Poté je vyklopte z tvořítek a pečlivě zabalte do alobalu tak, aby nevysychaly. V lednici vám vydrží zhruba tři dny.
Použité zdroje:
- Kniha Receptury studených pokrmů
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/masova-pastika-podle-csn-prakticke-rady-a-tipy/
- https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/historie-rychleho-obcerstveni-v-cechach-v-automatu-koruna-vznikla-legendarni-lahudka