Jste zde

Poctivá masová paštika jako z automatu Koruna. V receptu podle ČSN játra nehledejte

masová paštika Zdroj: Shutterstock
Veřejné stravování formou automatů k nám přišlo v minulém století z Německa. Na oblibě získalo vcelku brzy. Nejznámějším automatem byl nepochybně automat Koruna, kam chodila na topinku s masovou směsí nebo paštikou řada slavných osobností.

28. 3. 2025

Pamatujete ještě na to, jak chutnaly tehdejší paštiky? Receptury se řídily přísnými československými státními normami a maso v nich rozhodně nechybělo. Zajímavostí bylo, že spíše než játra, se k výrobě tehdejších paštik používal bůček a libové vepřové maso.

Chcete si pochutnat na poctivé masové paštice vyrobené z vepřového bůčku a plecka? Máme pro vás původní recept podle schválených norem. I když je příprava pracnější a zabere vám poněkud více času než zakoupení plastové vaničky s blíže neidentifikovatelným obsahem v obchodě, výsledek vás mile překvapí. A my dáme ruku do ohně za to, že jinou paštiku už nebudete chtít!

Přečtěte si také: Domácí paštika je kumšt a zaslouží si čas. Chutná ale božsky

shutterstock_2145479653.jpg

paštika a chleba
Zdroj: 
Shutterstock
Paštika je vděčný pokrm třeba na rychlou večeři - pokud ji už tedy máte připravenou v lednici.

Na masovou paštiku podle ČSN budete potřebovat:

  • 400 g vepřového bůčku s kostí,
  • 500 g vepřové plece bez kosti, 
  • čerstvě mletý pepř
  • mletý kmín,
  • mletou sladkou papriku,
  • sůl podle chuti,
  • 50 g hladké mouky, 
  • 20 g odstředěného sušeného mléka,
  • 180 ml vody,
  • olej na vytření formiček,
  • tvořítka (formičky) na paštiky a hliníkovou fólii.

Mohlo by vás zajímat: Retro potraviny, které milujeme: Jak vznikla Májka a po kom se jmenuje Polárka?

shutterstock_713496580.jpg

paštika z jater
Zdroj: 
Shutterstock
Paštiku můžete připravit tradičně z jater, nebo vsadit na masovou variantu.

Jak na to?

Jako první se vrhněte na přípravu bůčku, který vykostíte a zbavíte ho kůže. Společně s pleckem ho nakrájejte na větší kostky. Ty důkladně prosolte a nechte odležet do druhého dne na chladném místě.

Připravte si mlýnek na maso a vyberte hrubý nástavec. Po rozemletí do masové směsi přidejte pepř, kmín, papriku, sůl, pečlivě prosátou mouku a začněte směs pomalu šlehat. Během šlehání postupně přilévejte sušené mléko dobře rozmíchané a rozpuštěné ve vodě.

Masovou hmotu plňte do předem vymazaných formiček na paštiku, které uzavřete (případně překryjete alobalem) a necháte v předem vyhřáté troubě táhnout při 80 °C zhruba 2 hodiny.

Jakmile uplyne zmíněná doba, paštiky z trouby vytáhněte a nechte je zcela vychladnout. Poté je vyklopte z tvořítek a pečlivě zabalte do alobalu tak, aby nevysychaly. V lednici vám vydrží zhruba tři dny. 

Použité zdroje:

  • Kniha Receptury studených pokrmů
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/masova-pastika-podle-csn-prakticke-rady-a-tipy/
  • https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/historie-rychleho-obcerstveni-v-cechach-v-automatu-koruna-vznikla-legendarni-lahudka