26. 3. 2025
Pokrmů, které se staly slavnými i za hranicemi regionu nebo státu a které vznikly úplně náhodou nebo z nouze, je celá řada. Patří k nim mozzarella in carrozza, specialita z oblasti Neapole, která sice nemá věhlas světového formátu, ale rozhodně stojí za vyzkoušení, zvlášť u nás, v zemi, která ujíždí na smaženém sýru.
Trocha historie italského smažáku
Mozzarella in carrozza by se dala přeložit jako mozzarella v kočáře. Původně se totiž dávala do zaoblených krajíců chleba, které připomínaly kola od kočáru. Původ tohohle pokrmu se datuje do 19. století do Neapole (nebo obecněji do oblasti Kampánie), ale dneska už se s ním setkáme prakticky všude napříč Itálií. A každý region má dokonce svoje obměny.
Mozzarella in carrozza: Recept na božskou dobrotu, po které se zapráší
Příprava je o něco složitější než u klasického smaženého sýra, jak ho známe z našich končin, ale na druhou stranu není náročná a zvládne ji každý.
Co potřebujete: 500 g mozzarelly, 12 plátků toustového chleba, 3 vejce, strouhanku a olej na osmažení
Jak na to?
- Nejdřív si nakrájejte mozzarellu na plátky a ty vyskládejte na papírové utěrky. Další vrstvu utěrek přitlačte shora. Sýr se musí zbavit přebytečné tekutiny, která by výsledný pokrm nepříjemně rozmáčela.
- Zatím zbavte plátky toustového chleba kůrky a rozšlehejte si vejce.
- Jakmile bude mozzarella sušší (můžete ji nechat vysoušet i hodinu), naklaďte na 6 plátků chleba plátky mozzarelly, jak to bude na krajíce vycházet.
- Přiklopte je shora dalšími plátky chleba a sýr, který vykukuje ven, ořízněte.
- Ve vyšší pánvi si rozpalte vyšší vrstvu oleje, plátky chleba s mozzarellou pořádně namočte v rozšlehaných vejcích a poctivě obalte ve strouhance.
- Všechny chleby osmažte z obou stran dozlatova.
- Po vyndání z pánve je osušte papírovými utěrkami, aby nebyly zbytečně mastné.
- Hotové sendviče lehce osolte a hned podávejte.
Pokud se chcete vyhnout smažení, můžete pokrm péct v troubě. A jestli chcete jídlo trochu odlehčit, místo klasické mozzarelly si na to vezměte její light verzi. Nebude to sice tak poctivé, ale na druhou stranu doplníte dost bílkovin, aniž byste museli nutně mít výčitky z přemíry tuků ve stravě.
Na mozzarellu můžete taky lehce nasypat oblíbené bylinky a tím pokrm snadno a decentně chuťově obměnit.
Použité zdroje:
• https://www.giallozafferano.com/recipes/mozzarella-in-carrozza-fried-mozzarella.html
• https://www.lanuovacasearia.it/web/mozzarella-in-carrozza-ricetta-e-origini/
• https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/mozzarella-carrozza-italska-odpoved-na-cesky-smazak-z-talire-zmizi-behem-chvile