Jste zde

Dejte na talíři šanci játrům: To, že se v nich ukládají škodliviny, není pravda!

játra jako pokrm Zdroj: Shutterstock
Zapomeňte na hnědou játrovou omáčku ze školní jídelny! Játra jsou nejen velice zdravá, ale také chutná a v kuchyni je lze připravit na mnoho způsobů.

22. 3. 2025

Játra jsou nutričně zajímavou, ale bohužel velmi často opomíjenou surovinou. Jsou levná, mají nezaměnitelnou chuť i strukturu, nabízejí mnoho možností využití a dají se kombinovat se širokou škálou příloh. Obvykle jim stačí krátká tepelná úprava a solit by se rozhodně měly až těsně před koncem vaření nebo před samotným servírováním na talíř! 

shutterstock_2396940875.jpg

játra vnitřnosti
Zdroj: 
Shutterstock
Kuřecí a vepřová játra patří mezi nejběžnější a nejoblíbenější. Opravdovou delikatesou jsou však játra husí, telecí, kachní a krůtí. 

Nutričně nabitá superpotravina

Játra jsou velice zdravá a rozhodně neplatí, že by se v nich ukládaly škodlivé a jedovaté látky, které vyfiltrují v živém organismu!

shutterstock_2493616555.jpg

hovězí játra
Zdroj: 
Shutterstock
Játra jsou bohatým zdrojem vitamínu A, jehož nadbytek v organismu těhotné ženy může být pro plod toxický. 

Játra se vyznačují vysokým obsahem živin, které mají pozitivní vliv na celkové zdraví. Obsahují velké množství vitamínů skupiny B a vitamínu A, představují kvalitní zdroj bílkovin a jsou cenným zdrojem železa, zinku, mědi a chromu. Jejich nadměrná konzumace se však nedoporučuje těhotným ženám a lidem, kteří trpí vysokou hladinou cholesterolu. 

Čerstvost jater je zásadní!

V kuchyni patří játra mezi nejoblíbenější vnitřnosti. Vždy však kupujte játra, která jsou čerstvá a od ověřených řezníků. Před použitím je také nezapomeňte umýt a důkladně očistit! Zbavit je zbytků tuku, žilek i blan. 

shutterstock_2399206303.jpg

foie gras
Zdroj: 
Shutterstock
Játra jsou velmi oblíbenou surovinou v Itálii, ve Vietnamu i v Japonsku. Ve Francii jsou pak považovány za delikatesu tzv. foie gras. Ztučnělá játra hus a kachen. 

Drůbeží a telecí játra můžete grilovat, restovat s cibulkou, smažit jako řízek nebo je jinak připravit na minutku. Jsou jemná a stačí jim krátká tepelná úprava. Vepřová játra se naopak více hodí k přípravě játrových knedlíčků, guláše nebo jiné omáčky s rýží. Hovězí játra jsou tužší a moc si na nich nepochutnáte. 

Lahodná domácí paštika

V české kuchyni existuje spousta receptů, jak si játra připravit. Stále oblíbenější je však příprava domácí játrové paštiky, která se s tou kupovanou rozhodně nedá srovnávat. Neobsahuje totiž žádné levné náhražky, jako jsou kůže, soja, separáty, škrob nebo mouku. 

A co budete na její přípravu potřebovat: 400 g kuřecích jater, 50 ml smetany ke šlehání, 120 g másla, 20 ml koňaku, 1 lžíce švestkových povidel, 1 stroužek česneku, 1 ks šalotky, 2 menší snítky čerstvého oregana a tymiánu, sůl a pepř na dochucení

A jak na to? 

Na pánvi na středním plameni rozpusťte kousek másla a orestujte na něm najemno nakrájenou šalotku a játra nakrájená na menší kousky. Přidejte česnek, pepř i bylinky a jakmile jsou játra kompletně opečená zalijte je alkoholem a chvíli počkejte, dokud se všechen neodpaří.

Použít můžete nejen koňak, ale i portské víno, brandy či bourbon. Na úplný závěr játra osolte a přilijte smetanu. 

Vychladlá játra přendejte spolu se smetanovým sosem do mixéru a důkladně je rozmixujte. Přidejte zbytek rozpuštěného másla. Směs nalijte do vhodné nádoby a nechte ji v lednici ztuhnout. 

Tip: Do paštiky můžete přidat nejrůznější oříšky, semínka i vyškvařenou slaninu. Vaší chuti se meze nekladou.

Zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/vnitrnosti/
  • https://www.myprotein.cz/blog/strava/top-5-duvodu-proc-jist-jatra/
  • https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/jatra-jezte-ale-neprehanejte-to-shoduji-se-lekari.A141006_153618_ln-zdravi_ape
  • https://fresh.iprima.cz/jemna-jatrova-pastika-se-svestkovym-zele-410606
  • https://www.apetitonline.cz/menu/recepty-s-jatry
  • https://fresh.iprima.cz/lahudkove-recepty-z-jater
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-pripravit-jatra-30001012.html