Jste zde

Uhlířské špagety podle normy zvládne i začátečník s poloprázdnou ledničkou

uhlířské špagety Zdroj: Shutterstock
Původní československé státní normy byly závazné a určovaly nejen to, jaké množství konkrétních surovin pro daný pokrm použít, ale taky, jak má výsledné jídlo vypadat a chutnat.

22. 3. 2025

Vzpomínáte si ještě na „studentské“ špagety po uhlířsku? Máme pro vás recept podle původní normy, díky kterému si tuhle rychlou dobrotu připravíte i ve chvíli, kdy vaše lednička zeje prázdnotou a vařečka vám rozhodně neříká pane.

Přečtěte si také: Anglická játra: Za "socíku" se servírovala jen odpoledne. Řekneme proč a přidáme recept

Co budete na uhlířské špagety potřebovat?

shutterstock_2221892785.jpg

špagety po uhlířsku
Zdroj: 
Shutterstock
Špagety po uhlířsku jsou zjednodušenou verzí italské předlohy.

Jak na to?

Jako první si dejte vařit špagety. Pokud nevíte, jak to udělat, aby byly „al dente“, postupujte podle návodu na obalu. Obecně jim ale ve vroucí vodě bude stačit okolo sedmi minut. Vodu nezapomeňte důkladně osolit!

Jakmile budou špagety hotové, propláchněte je studenou vodou a nechte v cedníku okapat. Poté do nich zamíchejte lžičku připraveného oleje. Připravte si pánev, na kterou nalijete trošku oleje. Na oleji osmahněte na nudličky či na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte rozšlehaná vejce, osolte, opepřete a nechte lehce zhoustnout.

Jakmile směs na pánvičce zhoustne, zamíchejte do ní připravené špagety a vše společně důkladně prohřejte. Každou porci špaget po naservírování na talíř posypte strouhaným parmezánem a ozdobte nasekanými natěmi čerstvých bylinek.

Mohlo by vám zachutnat: Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete

shutterstock_2444937175.jpg

špagety na talíři
Zdroj: 
Shutterstock
Tyhle špagety jsou rychlé jídlo, které udělá spoustu parády.

Se špagetami můžete různě experimentovat

Do připravené směsi můžete přilít i smetanu ke šlehání, případně dochutit troškou čerstvého česneku. Parmazán (nebo jakýkoliv jiný sýr dle chuti a preferencí) můžete servírovat nejen na jednotlivé porce, ale také část sýra do směsi přimíchat.

Pokud chcete mít směs na špagety hladší, nechte si zhruba sběračku vody ze špaget, a jakmile opražíte slaninu, můžete výpek maličko podlít, nechat vyvařit a dál postupovat dle původního receptu. 

Použité zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/spagety-po-uhlirsku-podle-csn-rady-a-tipy/
  • https://www.apetitonline.cz/recept/uhlirske-spagety
  • https://cz.pinterest.com/pin/264445809363868139/