23. 3. 2025
Bún bò Nam Bộ pochází z jižního Vietnamu, konkrétně z oblasti Saigonu. Pokrm je následníkem hovězího vývaru Pho, ze kterého se v průběhu staletí vyvinul coby jeho lehčí varianta. Bún bò Nam Bộ se stalo populárním pouličním jídlem v 60. letech 20. století a od té doby si získalo oblibu nejen ve Vietnamu, ale i v zahraničí.
Hlavní surovinou tohoto oblíbeného pokrmu jsou rýžové nudle (bún). V originálním receptu samozřejmě nesmí chybět hovězí maso. Pokud ovšem masu příliš neholdujete anebo si chcete připravit lehčí variantu tradičního vietnamského pokrmu, vyzkoušejte náš recept s tofu.
I když je (co se týče surovin a času) poněkud náročnější, výsledek vás příjemně překvapí. A my dáme ruku do ohně za to, že si tuhle vietnamskou specialitu budete připravovat pravidelně. Ve vůni vás překvapí čerstvé bylinky, ale i originální teplá zálivka s česnekem a rybí omáčkou.
Přečtěte si také: Domácí nudle jako od babičky vyrobíte snadno a ze tří ingrediencí
Na Bún bò Nam Bộ budete potřebovat:
- Tenké rýžové nudle bún
- Kostku tofu (může být čisté nebo uzené)
- Čerstvý koriandr, thajskou bazalku a perilu
- Jednu větší mrkev
- Zelenou cibulku
- Ledový salát
- Arašídy
- Stroužek česneku
- Chilli vločky (volitelné)
- Smaženou cibulku (raději tu kupovanou než smaženou doma)
- Rýžový ocet
- Třtinový cukr
- Rybí omáčku
- Sójovou omáčku Shoyu nebo Tamari
- Sezamová semínka
- Limetku
- Čerstvou chilli papričku
- Mungo klíčky
- Sezamový olej
Jak na to?
Mrkev si očistěte, omyjte a speciální škrabkou nastrouhejte na nudličky. Pokud škrabku nemáte, můžete ji nastrouhat na hrubém struhadle. Klíčky operte, překrojte, bylinky omyjte, osušte a několikrát překrájejte. Salát nakrájejte na tenké proužky. Limetku rozkrojte podélně na čtyři klínky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Chilli papričku a zelenou cibulku nakrájejte na tenká kolečka.
Náš tip: Koriandr seženete běžně v obchodech, pro perilu nebo thajskou bazalku budete muset vyrazit do specializovaných vietnamských prodejen.
Arašídy opražte na suché pánvi (nespalte, trvá to jen pár minut) a nechte bokem zchladnout. Poté nadrobno nasekejte v mixéru, případě překrojte nožem. V dalším kroku se vrhněte na přípravu tofu a zálivky.
Připravte si pánev a na ní rozehřejte zhruba lžičku sezamového oleje. Tofu nakrájejte na malé kostičky a nechte na oleji několik minut orestovat. Jakmile bude tofu zlatavé a křupavé, přilijte k němu zhruba dvě lžíce sójové omáčky. Restujte tak dlouho, dokud se veškerá tekutina nevypaří a tofu nebude krásně křupavé.
Mohlo by vás zajímat: Vaření v rychlovarné konvici: Troufnete si na vajíčka, kaši nebo pošírovanou rybu?
Dejte si vařit cca 1 l vody do varné konvice a v menším rendlíku začněte připravovat zálivku. Nejprve na sezamovém oleji orestujte plátky česneku (jen zlehka, česnek nesmí ztmavnout, zhořkl by), poté k němu přilijte cca 100 ml horké vody z konvice.
Ve vodě s česnekem rozmíchejte lžíci třtinového cukru, přidejte lžičku rýžového octa, pár kapek rybí omáčky a chilli vločky (dle chuti, můžete vynechat). Důkladně promíchejte, případně dochuťte octem nebo cukrem. Zálivka by měla být pikantní a lehce nakyslá. Hotovou zálivku přeceďte, pokud v ní nechcete výrazné plátky česneku.
Přečtěte si také: Čím nahradit olej, když dojde? Vytaste se se slaninou, avokádem nebo jablečným pyré!
Ve zbývající horké vodě uvařte podle návodu rýžové nudle. Ty by se měly několikrát namáčet ve studené vodě a poté vložit zhruba na minutu do vody vroucí. Pokud vás ovšem tlačí čas, můžete namáčení přeskočit a nudle ve vodě rovnou uvařit. Pozor, trvat to bude jen chvilku!
Nudle sceďte, nechte je okapat a servírujte do hluboké misky, kde je přelijete připravenou zálivkou. Na nudle klaďte v menších hromádkách připravený zelený salát, bylinky, klíčky, mrkev a tofu. Nakonec vše posypejte drcenými arašídy, smaženou cibulkou, plátky zelené cibulky a chilli papričkami. Na závěr přidejte lžičku sezamového semínka a klínek limetky.
Použité zdroje:
- https://www.takeaway.com/foodwiki/vietnam/bun-bo-nam-bo/
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Bun_bo_nam_bo
- https://www.sambalshop.cz/rubriky/asia-blog/co-je-bun-bo-nam-bo/