21. 2. 2015
Základem každé jídelny jsou logicky stůl a k němu židle. Velikost a tvar stolu musí samozřejmě odpovídat počtu lidí, kteří k němu budou pravidelně usedat. Vždy myslete na to, že minimální prostor jídelní plochy pro jednu osobu by měl mít rozměry zhruba 40x60 centimetrů.
Židle vždy raději kupujte rovnou se stolem. Vyhnete se problémům s tím, že vám později nakoupené židle nebudou s dekorem stolu ladit. Ač výrobce v obou dvou případech bude hovořit například o dekoru dubu, vzhled nemusí být totožný. Kuchyňská židle by v prvé řadě měla být pohodlná – dřevěnou sedací část můžete oživit například textilním potahem, nebo polštářkem.
Buďte originální! A nahraďte třeba klasické papírové ubrousky látkovou variantou. Vypadá to lépe.Zdroj: www.photl.com
Vsaďte na oranžovou!
Věděli jste, že oranžová barva podporuje chuť k jídlu? Zároveň vyvolává pocit pohody a sounáležitosti. Jde tedy o ideální barvu do jídelny a kuchyně.
Dejte si záležet na výběru jídelních sad a příborů
Další nedílnou součástí stolování jsou talíře. Pokud chcete, aby se rodinné obědy staly skutečnou událostí, neměly by vám ve výbavě chybět všechny „základní“ typy – mělké, hluboké, malinké dezertní a klasické velké servírovací talíře. Ideální je pořídit všechny naráz - nákupem sad talířů. Pak budete připravení na každou příležitost.
Zapomenout nesmíme ani na příbory. Ty mají jednak praktickou funkci, jednak mohou být zajímavým estetickým prvkem. Nabídka je v této oblasti pestrá, stačí mít jen dostatek trpělivosti a proklikat se nabídkou internetových obchodů (viz například sady příborů na Vetroshop.cz). Standardem jsou příbory z kvalitní nerezové oceli, které se i velmi snadno udržují. Pokud toužíte po něčem honosnějším, můžete pořídit příbory zlacené nebo stříbřené. Počítejte ale s tím, že jejich údržba je výrazně náročnější.
Radši i do zásoby!
Mají v obchodě kromě sady talířů i volné kusové talíře ve stejném designu? Pořiďte si od každého typu alespoň jeden kousek navíc „do zásoby“! Střepy sice přinášejí štěstí, ale nekompletní sada nádobí každou hospodyňku zamrzí.
Mimochodem, přemýšlejte také o tom, zda pořídit klasickou sadu, nebo k ní přidat i takzvané specializované příbory. Jestliže jste milovníci steaků, oceníte steakové nože ve stejném designu, prodávají se i nože na ryby, dlouhé party lžíce a další drobnosti. Opět je lépe vše pořídit naráz, hledat později stejný design je náročné.
Důležité jsou dekorace i doplňky
V jídelně by to rozhodně nemělo vypadat jako v muzeu, nicméně drobnou dekorací rozhodně nic nezkazíte. Vsaďte na květiny ve váze – ideálně živé, plastikovým náhražkám už odzvonilo. Populární jsou v posledních letech nejrůznější aranžmá v mělkých mísách s vodou, barevnými kamínky a svíčkami…
Milujete steaky, nebo ryby? Pak při pořizování příborů přemýšlejte i nad jejich speciálními variantami, jako jsou třeba právě steakové nože.Zdroj: www.photl.com
Chcete-li se před návštěvou vytáhnout, slaďte vzor prostírání s látkovými ubrousky. A jako tip na závěr vám můžeme doporučit servírovací stolky a ostrůvky – ušetří spoustu místa na jídelní stole.
Věděli jste, že oranžová barva zvyšuje chuť k jídlu?Zdroj: www.photl.com