25. 7. 2024
Míchaná vajíčka dělá ale většina z nás špatně! Jakých chyb se nejčastěji dopouštíme a co udělat pro to, abychom si připravili vajíčka s krémovou konzistencí a hebkou strukturou? Máme pro vás několik tipů vyhlášených šéfkuchařů!
Bez másla to nepůjde
U míchaných vajíček nemá smysl experimentovat. Bez poctivého (klidně toho přepuštěného) másla to totiž nebude ono. Tady navíc platí přímá úměra – čím více másla, tím krémovější a chutnější vajíčka budou. Tuk je totiž nositelem chuti. Věční dietáři tedy budou muset zavřít pro jednou oči, protože na jedno, či dvě vajíčka, potřebujete dvě až tři lžíce másla.
Náš tip: Máslo nepoužívejte najednou. Půlku do kastrůlku vložte hned na začátku, zbytek ve chvíli, kdy vajíčka z plotny stáhnete. Nezapomeňte je s máslem důkladně promíchat. Získáte jedinečnou krémovou konzistenci.
Čerstvá vajíčka jsou základ, pozor ale na pukavce
Míchaná vejce byste vždy měli připravovat z těch nejčerstvějších vajec. Abyste si ale celou snídani nezkazili jedním pukavcem, před tím, než začnete vajíčka míchat a přesouvat je na silnostěnnou pánev, či do hrnce, vyklepněte je do menší misky nebo hrnečku. Obratem tak snadno zkontrolujete, zda jsou vejce vhodná k použití, případně rovnou odstraníte skořápky, které se sem dostaly nedopatřením.
Protřepat, nemíchat
Zatímco v některých receptech se dočtete, že je potřeba vajíčka před smažením důkladně promíchat, či dokonce našlehat v míse, jinde je psáno, že stačí vejce rozklepnout na pánev a jejich připalující se boky hrnout do středu omelety.
Zkusit můžete i trik se studenou pánví a vychlazeným máslem. Díky tomu se obě ingredience lépe spojí. Postupným rozehříváním obojího vzniká kompaktní kaše. Základem je ale opravdu zběsilé míchání plastovou stěrkou na pečení.
90 sekund jako klíč k úspěchu
Abyste připravili nejlepší míchaná vajíčka, není potřeba je smažit zbytečně dlouho. Na jedno vejce potřebujete minutu, maximálně minutu a půl. Jakmile pánev odstavíte, nechte vajíčka dojít na zbytkovém teple.
Přečtěte si také: Vaření v rychlovarné konvici: Troufnete si na vajíčka, kaši nebo pošírovanou rybu?
Tajná ingredience šéfkuchařů
Pokud si dáte míchaná vajíčka v lepších restauracích, marně budete v jídelním lístku pátrat po tom, co jim dodává chuť, kterou v domácích podmínkách netrefíte.
Může se to zdát zbytečné, nebo mírně uhozené, pravdou ale je, že šéfkuchaři do míchaných vajíček přidávají šlehačku, smetanu nebo alespoň lžíci plnotučného mléka.
Vedle nešlápnete ani s tradiční i crème fraîche, což je vlastně tučnější kysaná smetana. Hotová vejce posypejte nadrobno nakrájenou pažitkou, vmíchejte do nich nastrouhaný parmazán, kousky chilli papriček nebo mladou cibulkou. Fantazii se meze nekladou!
Použité zdroje:
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-udelat-michana-vejce-30000608.html
- https://magazin.recepty.cz/clanky/michana-vejce-podle-sefkuchare-s-timto-navodem-budete-za-hvezdu-530.html
- https://www.prozeny.cz/clanek/jak-na-dokonala-michana-vajicka-mame-tipy-od-slavnych-sefkucharu-8733