Jste zde

Jak poznat čerstvé české jahody: Prozradí je vůně. A pozor na jahody bez lístků!

košík jahod Zdroj: Bigstockphoto
Sezóna českých jahod je v plném proudu! Víme, jak poznat čerstvé a chutné jahody, a prozradíme vám jednoduchý trik, který vám pomůže prodloužit jejich trvanlivost.

20. 6. 2021

Jahody patří mezi nejoblíbenější, ale také nejchoulostivější ovoce. Jsou náchylné k otlačení a velmi rychle plesnivějí. Jednoznačně nejlepší a nejchutnější jsou proto čerstvé jahody od českých zemědělců, kteří prodávají skutečně české jahody. Nikoliv jahody z dovozu, které jsou méně kvalitní a chuťově horší, protože se sklízí ještě nezralé, aby vydržely i několik dní na cestě

Jahody, které se pěstují v Česku, se k vám dostanou ten samý den, co byly sklizené přímo z pole, nebo maximálně do 24 hodin. Zachovají si tak nejen svou vůni, která zvolna slábne už po 10 hodinách od sklizně, ale i výbornou chuť a své kvality. Sklízejí se v době vrcholné zralosti, když jsou rovnoměrně probarvené. Nikoliv nezralé, nebo naopak přezrálé. 

bigstock-a-bucket-full-of-freshly-picke-415864144.jpg

čerstvě natrhané jahody
Zdroj: 
Bigstockphoto
Zatímco dovážené jahody se trhají nezralé a putují k vám i několik dnů, ty tuzemské se sklízí v době vrcholné zralosti. 

Poznat čerstvé a české jahody však není snadné!

Rozeznat tuzemské a dovezené jahody není vůbec jednoduché. Vždy proto nakupujte na osvědčených trzích nebo od prověřených prodejců, kteří by vám měli poskytnout informace o tom, odkud jahody pocházejí. Mnohé však může napovědět i jejich cena a vzhled. 

Čerstvé tuzemské jahody jsou lesklé a bez otlaků. Bývají menší, šťavnaté a nemají povadlé kališní lístky. V případě, že jsou jahody opravdu čerstvě utržené, tak intenzivně voní

Jahody bez stopky nevydrží příliš dlouho

Při koupi sledujte, jestli jahody nejsou poškozené, plesnivé, pomačkané a vždy je kupujte se stopkou. Rána, která by vznikla po utržení stopky, je totiž vstupním místem pro plísně. Jahody skladujte v chladničce při teplotě 1 - 5 stupňů Celsia, vždy je myjte těsně před konzumací a spotřebujte je maximálně do 48 hodin. Čerstvé totiž dlouho nevydrží. 

bigstock-fresh-strawberries-in-a-plate-375488314.jpg

jahody na utěrce
Zdroj: 
Bigstockphoto
Obrovskou nevýhodou jahod je jejich krátká trvanlivost. Obvykle se musí zkonzumovat do 48 hodin, jinak začnou plesnivět a hnít. 

Jahody, které ihned nespotřebujete, zamrazte nebo je vykoupejte ve vodě s jablečným nebo bílým octem. Octová voda totiž zahubí veškeré zárodky plísní i bakterií a tím podstatně prodlouží trvanlivost jahod. Nepříjemného octového zápachu se nemusíte obávat, velmi brzy vyprchá. 

bigstock-apple-cider-vinegar-with-the-m-329194861.jpg

jablečný ocet
Zdroj: 
Bigstockphoto
Jablečný nebo bílý ocet, který naředíte s vodou v poměru 1:10, prodlouží trvanlivost jahod až o deset dní. 

Mražené jahody vydrží až rok

Jahody, které se rozhodnete zamrazit, omyjte, důkladně osušte a teprve pak z nich otrhejte zelené kališní lístky. Jahody rozložte na tác, tak aby se se navzájem nedotýkaly, a vložte je do mrazáku. Do jednoho sáčku je sesypte až zcela zmrznou. 

Zdroje:

  • https://www.ctidoma.cz/zdravi/2017-07-03-nenechte-se-napalit-jak-poznat-kvalitni-ceske-jahody-32533
  • https://hobby.magazinplus.cz/142-jak-poznat-kvalitni-jahody-a-v-cem-se-lisi-dovazene-od-tuzemskych.html
  • https://www.ireceptar.cz/zahrada/cerstve-jahody-20200611.html
  • https://zeny.iprima.cz/zivotni-styl/jahody-jak-poznat-pri-nakupu-ty-nejsladsi-nejcerstvejsi-a-hlavne-ceske
  • https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/sezona-jahod-vrcholi-cena-roste-odkud-ovoce-pochazi-clovek-n/r~c339b53c8d1611e9be22ac1f6b220ee8/
  • https://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/3391/3-osvedcene-triky-diky-kterym-vam-cerstve-jahody-nezplesnivi.html
  • https://www.marianne.cz/zivotni-styl/jak-skladovat-cerstve-jahody-maliny-boruvky-aby-dele-vydrzely
  • https://www.prozeny.cz/clanek/super-triky-jak-udrzet-ovoce-a-zeleninu-dele-cerstve-ty-musite-znat-9992

Související články