18. 3. 2023
Přetopený domov ovoci nesvědčí. Při vyšší teplotě se ovoce rychleji kazí, ztrácí svou lahodnou chuť i nutriční hodnoty a objevuje se na něm plíseň, kterou rozhodně nestačí pouze odkrojit!
Zasažené ovoce je nutné vyhodit celé, jelikož mykotoxiny, které plísně produkují, jsou obsaženy v celém plodu. Za pomoci našich rad a triků se vám však podaří trvanlivost ovoce výrazně prodloužit.
Trvanlivost ovoce můžete ovlivnit už při nákupu
V obchodě vybírejte vždy ovoce, které je zdravé a zralé tak akorát. Nahnilé, plesnivé, otlučené nebo jinak poškozené ovoce dlouho nevydrží.
Ovoce omyjte až těsně před konzumací a vždy ho vybalte z původního obalu, abyste překontrolovali jeho kvalitu. Uskladněné kusy pravidelně kontrolujte a místo, kde ovoce skladujete, udržujte čisté.
Ovoce skladujte na chladnějším místě
Pro skladování ovoce můžete využít chladný sklep nebo lednici. Ideálně spodní šuplík nebo tzv. nulovou zónu, ve které je ideální teplota i vlhkost pro skladování ovoce. Pozor však! Ne všem druhům ovoce svědčí skladování v chladu.
Citrusy a tropické ovoce, jako například mango, ananas a banány, je lepší skladovat při teplotách do 10 stupňů Celsia, neboť pobytem v lednici ztrácí svou pravou chuť.
Tip: Aby vám banány zůstaly dlouho žluté a chutné, zabalte jejich konce do potravinářské fólie. Zabráníte tak uvolňování ethylenu, který urychluje zrání ovoce, resp. uspíší zkažení banánu.
Bobulovité ovoce nezapomeňte umýt
Jahody, borůvky, maliny a jiné bobulovité ovoce vyžaduje zvláštní péči. Rychle se kazí, a proto je nutné ovoce před uskladněním v chladničce řádně umýt octem, který zředíte vodou v poměru 1:10. Abyste se však zbavili typického octového zápachu, nezapomeňte ovoce po vyndání z octové lázně důkladně umýt a usušit.
Využijte moderní technologie
Banány, meruňky, hrušky, švestky a jiné druhy ovoce, které produkují ethylen, skladujte odděleně. Urychlují totiž zrání plodů ve své blízkosti a navíc snadno přejímají okolní vůně i pachy.
Tip: Abyste povadlému ovoci navrátili svěží vzhled, vložte ho na několik minut do misky s vodou a kostkami ledu.
Ke skladování ovoce využijte vakuovací dózy a sáčky, ze kterých odsajete vzduch. Vzniklé vakuum udrží ovoce mnohem déle čerstvé a plné vitamínů a dalších cenných látek, které mají pozitivní vliv na zdraví.
Zdroje:
- https://pikant.cz/tipy-triky/551-jednoduche-a-presto-velmi-ucinne-drzte-se-techto-zasad-a-vase-ovoce-a-zelenina-vydrzi-dlouhe-cerstve.html
- https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zivotni-styl/718378/aby-ovoce-a-zelenina-v-lete-vydrzely-7-rad-pro-cerstvost-co-dat-do-lednice-a-co-do-spize.html
- https://www.flora-kvetiny.cz/o-kvetinach/jak-uchovavat-zeleninu-a-ovoce-aby-zustalo-cerstve-pruvodce-skladovanim-2-dil
- https://www.ctidoma.cz/zivotni-styl/jak-uchovat-ovoce-zeleninu-dlouho-cerstve-nektere-druhy-nesmi-prijit-do-lednice-jine-ji
- https://www.prozeny.cz/clanek/jak-uskladnit-ovoce-a-zeleninu-aby-byly-co-nejdele-cerstve-74630
- https://itesco.cz/hello/clanek/13-uzitecnych-rad-aby-ovoce-zustalo-dlouho-cerstve/19241/