24. 3. 2025
Upečete z ní ledacos, připravíte z ní fenomenální snídaňovou kaši, která vám připomene i tu v dětství oblíbenou krupicovou. Může z ní vzniknout lahodné mandlové mléko i skvělé palačinky s lehce oříškovou chutí. Proto stojí za to ji poznat zblízka.
Co je mandlová mouka
Mandlová mouka není žádná věda. Jsou to na prášek rozemleté mandle. Můžou přitom být loupané i neloupané. První zmíněná varianta je mandlová mouka – ta je chuťově i texturou jemnější a je fajn na to myslet, ať už máte v plánu dělat s ní cokoli. Druhá zmíněná varianta je hrubší (a tmavší) a říká se jí mandlová moučka.
Kde vzít mandlovou mouku
Samozřejmě si ji můžete vytvořit sami doma, máte-li vhodný nástavec na tyčový mixér nebo disponujete-li jiným šikovným pomocníkem. Dá se ale i koupit, dokonce poměrně ve velkém, takže pokud si chcete ušetřit práci, zamiřte do kamenných obchodů i e-shopů se zdravou výživou, případně do „zdravého koutku“ v marketu.
Pro koho je mandlová mouka vhodná
Mandlovou mouku si může zamilovat každý bez rozdílu. Důležité je ale zmínit, že ji mají v oblibě lidi s intolerancí lepku (protože je přirozeně bezlepková) a ti, kteří drží nízkosacharidovou nebo ketogenní dietu (protože obsahuje minimum sacharidů). V neposlední řadě prospívá diabetikům.
Obecně se vlastně může tahle mouka hodit do diety, protože je bohatá na vlákninu a má nízký glykemický index. Kombinace těchhle vlastností nemůže znamenat nic jiného, než že zajistí delší pocit sytosti a žádné extrémní výkyvy krevního cukru, které by vedly k touze po sladkém.
Co na vás v mandlové mouce čeká
Už za chvilku si povíme, že mandlová mouka je zdravá. Nesmí se to s ní ale přehánět. Je totiž velice výživná. Ve 100 g mandlové mouky je 2 589 kJ (616 kcal), 22 g bílkovin, 13 g sacharidů a 55 g tuků (jen 5 g nasycených mastných kyselin).
Do oka vám jistě padly bílkoviny, bez nichž je jídelníček chudý a hladový. Mandlová mouka je na ně bohatá, dokonce v tomhle ohledu srovnatelná s kuřecím masem (23 g ve 100 g).
Energeticky je to tedy pořádná nálož, proto s ní nakládejte obezřetně, zvlášť pokud se snažíte shodit nějaké to kilo.
Mandlová mouka a její benefity
Když už vám mandlovou mouku „nabízíme“, asi bychom vám taky měli říct, proč je bezva mít ji aspoň jednou za čas v jídelníčku, ba dokonce proč jí částečně nahrazovat bílou mouku.
Mandlová mouka v prvé řadě nabízí plejádu vitamínů a minerálů – třeba vitamíny skupiny B, vitamín E, zinek, hořčík, vápník, draslík mangan nebo selen. Tím příznivě působí na lidský organismus (v případě, že se například nepředávkujete selenem). A jak konkrétně?
- Obsahuje antioxidanty. Ty působí proti škodlivým volným radikálům, zabraňují předčasnému stárnutí buněk, a dokonce působí proti rozvoji rakovinného bujení.
- Dokáže snižovat krevní tlak a hladinu LDL cholesterolu v krvi (v důsledku tak snižuje i riziko rozvoje srdečních onemocnění).
- Minimalizuje riziko vzniku a rozvoje rakoviny tlustého střeva.
- Snižuje taky riziko rozvoje například Alzheimerovy choroby.
- Díky obsaženému manganu urychluje hojení ran.
Výhody mandlové mouky logicky plynou z výhod samotných mandlí. Nic tedy nezkazíte ani tehdy, když do svého jídelníčku pravidelně zařadíte mandle jako takové.
Jak s mandlovou moukou pracovat
Každý, kdo už někdy měl tu čest s mandlovou moukou, jistě potvrdí, že s ní nelze pracovat jako s moukou pšeničnou. Oproti ní je mandlová mouka mnohem „mokřejší“ a podstatně míň savá. Proto je lepší (samozřejmě pokud to jde) míchat ji s „bílou klasikou“.
Někdo potřebuje pár zkažených receptů, než se s ní naučí správně pracovat. Pokud se to týká právě vás, vězte, že pak rozhodně nebudete litovat.
Použité zdroje:
• https://www.kaloricketabulky.cz
• https://www.ochutnejorech.cz/blog/mandlova-mouka-skvela-zdrava-alternativa-peceni
• https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/bio-mouky
• https://www.zdravoslav.cz/blog/mandlova-mouka