Jste zde

Mleté maso: Před mletím ho zmrazte a ochlaďte i mlýnek

mleté maso v misce Zdroj: Bigstockphoto
Umelte si vlastní mleté maso. Pochutnáte si a budete mít jistotu, že je maso kvalitní a čerstvé.

25. 8. 2021

Z mletého masa můžete uvařit spoustu pokrmů. Můžete ho ochutit nejrůznějšími druhy koření a lze ho připravit i upravovat na mnoho způsobů. Můžete ho grilovat, péct, smažit i dusit. Základním předpokladem jeho dokonalé chuti je však kvalitní a čerstvé maso, které k jeho výrobě použijete. 

Kvalitní mleté maso v supermarketu nekoupíte!

Mleté maso můžete sehnat v každém supermarketu. V drtivé většině případů si však jako zákazník kupujete v plastových vaničkách masný polotovar. Tedy výrobek, který vypadá stejně jako mleté maso, ale kromě masa obsahuje i větší množství soli a vody, antioxidanty, konzervanty, barviva, regulátory kyselosti, přidané bílkoviny, zvýrazňovače chuti a další přidané látky. A jistotu nemáte ani v tom, co je ve vaničce namleto. 

bigstock-raw-minced-meat-and-spices-top-426204482.jpg

mleté maso s kořením
Zdroj: 
Bigstockphoto
Pamatujte! Skutečné mleté maso je vyrobeno pouze z masa a obsahuje maximálně jedno procento soli. 

Tuk je nositelem chuti

Umlít si vlastní mleté maso není vůbec nic složitého. Naprostým základem je ruční nebo elektrický mlýnek s ostrými noži a samozřejmě kvalitní maso, které je vhodné vybrat podle pokrmu, který budete připravovat. 

Méně tučné maso, například ze zadního hovězího, můžete použít k přípravě boloňských špaget nebo lasagní, a naopak maso, které je více tučné, například hovězí krk, kližka či vepřové, se skvěle hodí zase k přípravě burgerů, sekané nebo karbanátků. Tuk v mase totiž znamená více chuti i více šťávy. A pokud si chcete pochutnat na tatarském bifteku, pak rozhodně sahněte po hovězí svíčkové, která obsahuje velmi málo tuku. 

bigstock-meat-grinder-making-homemade-412228162.jpg

mleté maso z mlýnku
Zdroj: 
Bigstockphoto
Mleté maso můžete připravit nejen z hovězího či vepřového masa, ale i z drůbežího, jehněčího nebo telecího. Toto maso je však nutné více dochutit kořením.  

Nejrůznější druhy masa můžete i kombinovat a míchat v libovolných poměrech. Nejběžnější a nejuniverzálnější směs je kombinace tučnějšího vepřového a předního hovězího, které smícháte ve stejném poměru. 

Tip: Potřebujete zvýšit šťavnatost mletého masa? Zkuste do něj přimíchat slaninu nebo kus špeku, které také pomelete. 

Maso nakrájejte na menší kousky a vložte ho na 30 minut do mrazáku. Chladný udržujte i mlýnek a maso nemelte moc rychle, aby nedošlo k jeho zahřátí. Maso umelte ideálně dvakrát, aby získalo požadovanou strukturu. Nejprve tedy nahrubo a teprve poté najemno. Do masa také můžete zapracovat trochu chladné vody a vhodné koření, aby se lépe rozvinula jeho chuť i vůně. 

Mleté maso ihned spotřebujte, nebo ho co nejdříve zamrazte. Kazí se totiž mnohem rychleji než maso vcelku. 

Zdroje:

  • https://www.vitalia.cz/clanky/dtest-kupujete-mlete-maso-je-to-masny-polotovar/https://zena-in.cz/clanek/melete-si-doma-maso-jake-jsou-jeho-vyhody-a-jake-mame-pro-vas-recepty
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/vse-co-potrebujete-vedet-o-mletem-mase
  • https://www.vareni.cz/magazin/mlete-maso-a-koreni:-naucte-se-spravne-kombinace-a-vyzkousejte-proverene-recepty/
  • https://erecepty.eu/mlete-maso-existuje-jen-jedine/
  • https://www.zabijacky.cz/zabijackove-novinky/mlete-maso/
  • https://dvojka.rozhlas.cz/kupujete-mlete-maso-dejte-si-velky-pozor-7533278
  • https://www.jetomaso.cz/detail/jak-mlit-maso
  • https://www.naseinfo.cz/jak-doma-mlet-hovezi-maso
  • https://www.receptyonline.cz/mlete-maso-uprava-koreni-korenici-smesi/

Související články