Jste zde

Netradiční marmelády: Zkuste okurkovou, dýňovou nebo tu ze šípků

netradiční domácí marmelády Zdroj: Bigstockphoto
Netradiční domácí marmelády: přinášíme vám 5 tipů na výrobu naprosto bezkonkurenčních marmelád, které si vyrobíte lehce sami. S naší pomocí to hravě zvládnete!

9. 10. 2021

Rybízovou, jahodovou i meruňkovou známe všichni. Klasika, která sice nikdy nezklame, ale zároveň tím nikoho neoslníme. Zkusme to letos jinak. Co takhle pustit se do výroby originálních marmelád a zabodovat na plné čáře?

Prošmejdili jsme pro vás internet i kuchařky, a přinášíme vám několik jedinečných inspirací k výrobě těch nejlahodnějších marmelád. Tak šup na zahrádku pro jablíčka, začínáme!

bigstock-collage-of-different-kinds-of-80985131.jpg

netradiční marmelády
Zdroj: 
Bigstockphoto
Marmeládových variací je nepočítaně. Vlastně záleží jen na tom, jak moc jste odvážní.

Jablkový džem se zázvorem a s mandlemi

Připravte si: 1 kg jablek, 300 až 400 g pískového cukru, ½ sáčku želírovacího přípravku, 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 3-4 lžíce citrónové šťávy, 50 g mandlí.

Jak na to?

Oloupaná jablíčka nakrájíme nadrobno a dáme vařit. Po uvedení do varu prudce vaříme asi 10 minut, aby se jablíčka rozvařila.  Můžeme je při míchání rozmačkávat vařečkou.  Nepřestáváme míchat a přidáváme postupně cukr i želírovací přípravek.

Před koncem varu džem ochutíme nastrouhaným zázvorem, citrónovou šťávou a přidáme oloupané mandle. Džem naplníme do skleniček a dle potřeby sterilujeme.

Obměna: místo mandlí můžeme použít i vlašské oříšky. Čerstvý zázvor svou ostrou chutí a mandle nebo vlašské ořechy dodají džemu orientální příchuť. Místo zázvoru zkuste vyzkoušet ½ lžičky mletého hřebíčku a přidat rozinky.

Šípková marmeláda

Vydejte se na podzimní procházku a nasbírejte si šípky. Jsou plné vitamínu C. Nejvhodnější doba sběru, je koncem září až počátkem října. A nejlepší nápad jak blahodárné vitamíny obsažené v šípcích uchovat, je vyrobit z nich výtečnou marmeládu, která v době chřipek přijde vhod nejen dětem.

Připravte si: 1 kg zralých šípků, 200 až 300 g pískového cukru, ½  sáčku želírovacího přípravku.

Jak na to?

Zralé červené šípky zbavíme okvětí a stopky, zalijeme je vodou a zvolna povaříme, až změknou. Pak šípky prolisujeme. Zbytek po lisování ještě naředíme vodou a znovu prolisujeme, abychom získali všechnu dřeň. Protlak vaříme do zhoustnutí.

Potom přidáme cukr, želírovací přípravek a ještě chvíli vaříme. Horkou marmeládou naplníme skleničky, uzavřeme a sterilujeme, tak, jak to děláme běžně. 

bigstock-a-jar-of-rose-hip-jelly-and-fr-379910233.jpg

šípková marmeláda
Zdroj: 
Bigstockphoto
Šípková marmeláda plná vitamínu a živin.

Pár vychytávek našich babiček

  • Cukr do marmelády přidáváme postupně, abychom nepřerušili var.
  • Džem vaříme v menších dávkách v širší nádobě, aby se ovoce rychleji uvedlo do varu, a zachovalo si tak svou přirozenou chuť i vůni.
  • Citrónová šťáva, kterou přidáme do marmelády, zvýrazní chuť ovoce. Citrón dokonce přispívá k rosolovatění ovoce. 

Božská dýňová marmeláda 

Blíží se nám sezóna dýní, tak co takhle z nich letos uvařit naprosto luxusní marmeládu? Chutná přímo fantasticky a navíc se i báječně hodí do vánočního cukroví.

Připravte si: 2 kg dýně (může být jakákoli, ale nejlepší je hokaido), 500 g pískového cukru, 2 ks želírovacího přípravku (ideálně Gelfix), 1 litr 100% pomerančového džusu, 1 lžička hřebíčku, 2 ks hvězdičky badyánu, 2 ks celé skořice.

Jak na to?

Dýni nakrájíme na kostičky. Loupat jí nemusíme, slupka dodá marmeládě krásně oranžovou barvu (jen jí musíte dobře omýt). Semínka můžeme také nechat. Obsahují mnoho vitamínů a cenných látek.

Nakrájenou dýni vložíme do hrnce a zalijeme pomerančovým džusem. Přidáme koření a necháme přes noc v lednici marinovat. Druhý den dáme vařit. Jakmile je dýně měkká, vytáhneme koření a rozmixujeme dohladka. Poté přidáme cukr a přivedeme k varu. Přidáme želírovací přípravek a ještě krátce provaříme.

Poté můžeme plnit do připravených skleniček. Kdo chce, může ještě pro jistotu zavařit. Většinou však postačí otočit skleničky dnem vzhůru a nechat vychladnout. 

bigstock-fresh-homemade-pumpkin-apple-m-431382002.jpg

dýňová marmeláda
Zdroj: 
Bigstockphoto
Dýňová marmeláda se skvěle hodí i do vánočního cukroví.

Okurková marmeláda s vanilkou

Marmeláda, nebo džem? 

Marmeláda je tužší a připravujeme jí z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo propasírujeme přes síto, či rozmixujeme mixérem.
Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. 

Tak tato marmeláda rozhodně nebude pro každého. Na první pohled dost nezvyklá kombinace vás ale může příjemně překvapit. Seberme odvahu a pojďme na to.

Potřebujeme: 3 ks salátové okurky, vanilkový lusk, 200 g želírovacího cukru, šťávu z poloviny citrónu nebo ½ lžičky kyseliny citrónové.

Jak na to?

Oloupané a nastrouhané okurky vložíme do hrnce. Přidáme želírovací cukr, a semínka vydlabaná z vanilkového lusku. Necháme 2-3 hodiny odstát. Okurka mezitím pustí vodu.

Po uplynutí času začneme pozvolna vařit a mícháme, dokud se neodpaří přebytečná voda. Ještě horkou směs rozmixujeme mixérem, naplníme sterilované sklenice a otočíme dnem vzhůru, dokud nám nevychladnou. 

bigstock-cucumber-jam-with-slices-of-cu-337298221.jpg

okurková marmeláda
Zdroj: 
Bigstockphoto
Okurková marmeláda chutná výborně s bílým pečivem. 

Výtečná marmeláda především pro pány

To nejlepší nakonec. Vytříbené chutě pánů jistě potěší marmeláda s přídavkem brandy.

Na její přípravu budeme potřebovat: 1 kg vypeckovaných zralých broskví, ½ lžičky kyseliny citrónové na 1 litr vody, 500 až 600 g cukru, 1 sáček želírovacího přípravku, 4 lžíce brandy, 2 lžíce citrónové šťávy.

Jak na to?

Oloupané broskve vložíme do okyselené vody, vyjmeme a pokrájíme. Přibližně ¼ plodů oddělíme a ponecháme v okyselené vodě. Větší část broskví dáme do hrnce, podlijeme trochou vody a asi 8 minut prudce vaříme.

Přidáme zbylé broskve, postupně přisypáváme cukr s želírovacím přípravkem a krátce povaříme. Poté přilijeme brandy a citrónovou šťávu. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. 

Zdroje:

  • https://www.jidelko.cz/recept/630-dynova-marmelada
  • https://www.ireceptar.cz/zahrada/netradicni-marmelady-zkuste-rebarboru-boruvky-nebo-cibuli.html
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/14362-netradicni-marmelada-3x-jinak-vyzkousite-okurkovou-nebo-tu-z-okvetnich-platku-ruzi
  • Kolektiv autorů. Velká domácí kuchařka.nakl. Slovart,2006 s. 507-509

Související články