27. 11. 2022
Pohanka je označení pro celý rod z čeledi rdesnovitých. Tyhle jednoletky snadno poznáme podle růžových a bílých květů uspořádaných v hroznech a lichoklasech. Původ pohanky se táhne 2 500 let zpátky, kdy její kouzlo objevili obyvatelé Himálaje. K nám se pak dostala na přelomu 12. a 13. století z Ruska, ovšem oblibu si získala až v 15. století, a to hlavně na Moravě.
Pohanku mají rádi vegetariáni a vegani i celiaci – surovina je totiž bezlepková. K tomu obsahuje bílkoviny a chutná. Má báječnou lehkou oříškovou chuť.
Co pohanka umí? Detoxikuje a snižuje hladinu cholesterolu v krvi
Pohanka toho dokáže spoustu, pro naše zdraví to může být úplný poklad. Pravděpodobně nejvíc ceněná pro obsah rutinu, což je komplex látek, které zvyšují pružnost cév a chrání jejich stěny před nebezpečným popraskáním. Radost bude při pravidelné konzumaci dělat všem, kteří se trápí s křečovými žilami, hemoroidy, praskajícími žilkami v obličeji, ocení ho i ženy se silnou menstruací.
Tyto látky doplňuje vitamín C, společně pak působí jako antioxidanty – ty bojují proti působení volných radikálů v těle, které mohou vyvolávat i rakovinné bujení.
Kromě rutinu a vitamínu C je pohanka zdrojem dalších vitamínů (B1, B2, B3 a E) a minerálů (zinek, mangan, selen, měď). Důležitá a prospěšná je taky rozpustná i nerozpustná vláknina, která zajistí například správný chod zažívací soustavy. Navíc asi 11 % pohanky tvoří bílkoviny, které sytí a chrání tělo před úbytkem svalové hmoty.
A je toho ještě víc:
- snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi
- celkově posiluje organismus
- preventivně působí proti vzniku cévních mozkových příhod
- přispívá k normální funkci dýchací soustavy
- podporuje činnost kardiovaskulární soustavy
Co s pohankou v kuchyni? Dejte ji do kaše i paprik
Pohanka je coby surovina opravdu vděčná. S klidem ji můžete přidat jako přílohu všude tam, kam byste jinak dali bulgur nebo rýži. Vynikající je ve formě náplně do paprik a rajčat, hodí se do kaší, polévek (do bramboračky nebo česnečky), karbanátků, sekané, pomazánek a pokrmů „z jedné pánve“, skvěle doplní ovocný nákyp nebo se z ní dají upéct sladké i slané placky.
Ani s ní není moc práce. Prostě ji vařte v poměru 1:1,5 (pohanka:voda) asi 10–15 minut. Ke konci vaření by měla být měkká, ale zároveň ještě pořád pevná.
Nejdřív je ale potřeba si pohanku dobře vybrat, abyste si ji hned napoprvé neznechutili. Až budete u regálu bezradně dumat, jestli vzít světlou (světle zelenou), nebo tmavou (tmavě hnědou), vzpomeňte si na nás a sáhněte po světlé.
Ta totiž už prošla mechanickým loupáním, proto ji už jen propláchnete a uvaříte ve vodě. Ta tmavá při loupání prošla vysokými teplotami, což se neblaze podepsalo na její chuti. Když si ji přece jen vezměte – propláchněte ji důkladně, několikrát.
Použité zdroje:
- https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/153-pohanka-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti
- https://www.naturalek.cz/blog/co-je-pohanka/
- https://www.naturalek.cz/blog/jak-uvarit-pohanku/
- https://www.jsmekocky.cz/clanek/monika-dokoupilova/zajimavosti/pohanka-je-2-500-stary-zazrak-chutna-s-medem-i-se-slaninou