Jste zde

Pozor, silně návykové „minismažáčky“! Máme původní retro recept podle státní normy

rozteklé sýrové krokety Zdroj: Shutterstock
Češi milují smažáky! Obalený sýr, který se pro rozkrojení pěkně táhne, učaroval nejednomu žaludku. Připravit ale poctivý smažák je tak trochu věda. Co takhle vyměnit klasiku za normovaný recept, který potěší svou chutí, cenou i jednoduchostí?

18. 3. 2025

Smažený sýr můžete připravit různými způsoby. Sýrové krokety, které byly dostání v socialistických restauracích a bufetech, už dneska pomalu zapadly v zapomnění. Vzpomínáte si ještě na vláčnou chuť téhle sýrové chuťovky, která svou vůní lákala k návštěvě už od dveří? Malé „minismažáčky“ nesměly chybět na menu žádné restaurace.

Ať už jste si na sýrových kroketách pochutnali kdekoliv, vždy chutnaly stejně. To ostatně předepisovaly československé státní normy, které byly pro tehdejší provozy (ale třeba i podnikové nebo školní jídelny) závazné. V původním receptu najdeme nejen přesný rozpis surovin a návod k přípravě, ale také popis téhle zbožňované dobroty.

shutterstock_1223398141.jpg

sýrové minikrokety
Zdroj: 
Shutterstock
Sýrové krokety jsou skvělá chuťovka třeba k pivu nebo vínu.

V normách doslova stálo: „Oválně tvarované porce obalovaného a do zlatova smaženého sýra. Konzistence přiměřeně tuhá, obal soudržný, výrobek je uvnitř dostatečně tepelně zpracován. Vůně a chuť charakteristická pro použité čerstvé suroviny.“ Sbíhají se vám sliny? Máme pro vás původní recept, podle kterého si můžete čerstvé sýrové krokety připravit!

Přečtěte si také: Retro vzpomínání: Legendární Palivec byl hospodskou chuťovkou. Tady je recept!

Co budete na sýrové minismažáčky potřebovat?

Následující rozpis surovin vám vyjde na zhruba deset kousků sýrových kroket. Ačkoliv je v původním receptu použit Moravský bochník, coby sýr bez ok s vysokodohřívanou sýřeninou, pokud jej neseženete, můžete ho nahradit jakýmkoliv jiným sýrem se 45 % tuku v sušině. Co si tedy připravit? 

Na samotné krokety:

  • 100 g mléka,
  • 20 g margarínu (lze jej nahradit máslem), 
  • 80 g hladké mouky, 
  • 60 g žloutků,
  • 500 g sýra Moravský bochník,
  • sůl.

Na obalení a osmažení:

  • 80 g hladké mouky,
  • 40 g vajec,
  • 60 g mléka, 
  • 200 g strouhanky,
  • 150 g oleje.

Mohlo by vám zachutnat: Tuhle pomazánku jsme za socíku milovali! Byla sice z taveňáku, ale chutnala ohromně

shutterstock_1617417748.jpg

sýroví kroketky
Zdroj: 
Shutterstock
Do kroket můžete přikrájet třeba ostré papričky jalapenos.

Jak na to?

Jako první si připravte menší rendlík, ve kterém svaříte mléko s připraveným tukem. Jakmile začne mléko probublávat, postupně a za stálého míchání do něj přidávejte prosátou mouku. Míchejte dál na prudkém ohni tak dlouho, až směs zhoustne a přestane se lepit na stěny rendlíku.

Rendlík odstavte a nechte hmotu částečně vychladnout. Po vychladnutí do ní zamíchejte žloutky, jemně nastrouhaný sýr, podle potřeby sůl a vše dobře zpracujte v hladké těsto, ze kterého tvořte oválné krokety o váze zhruba 75 g. Krokety následně obalte v trojobalu a smažte v rozpáleném oleji

Náš tip: Hotové minismažáčky nechte okapat na talířku s ubrouskem. Podávat je můžete jako chuťovku k pivu nebo vínu, případně k nim připravit bramborovou kaši nebo domácí hranolky s tatarkou či kečupem

Použité zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/clanky/7995-syrove-krokety-podle-csn-minismazaky-potesi-svou-chuti-i-jednoduchosti-pripravy-a-stoji-jen-par-korun/
  • https://www.recepty.cz/recept/syrove-krokety-7227
  • https://makova-panenka.cz/recepty/krokety-jako-kulicky-placicky-pavezky-i-male-sisky-proste-chutna-priloha-k-omackam-a-dusene-zelenine-ale-i-samostatne-jidlo/

Související články