4. 12. 2020
Bubble tea, jinak také bublinkový nebo perlivý čaj, je původem z Tchaj-wanu. Vznikl v 80. letech 20. století a svůj název si získal podle tradičního způsobu výroby. Nikoliv podle zvláštních kuliček, které jsou na dně kelímku. Nápoj je vyroben z nejrůznějších ingrediencí a existuje v mnoha příchutích. Základní složky jsou však kvalitní čaj, mléko, ovocná složka a zvláštní kuličky, které se nasávají širokým brčkem.
Stánků, kde můžete koupit bubble tea, je nespočet. Nicméně domácímu bubble tea se ten kupovaný nevyrovná!
Výrazně barevné bubble tea jsou plné chemie
Bubble tea různých barev a příchutí, které si můžete zakoupit ve stáncích v obchodních centrech, je plné chemie a cukru. Tělu prospěšné látky, které jsou obsaženy v čaji, jsou zcela zastíněny chemickými konzervanty, velkým množstvím cukru a azobarvivy, která mají negativní vliv na zdraví. Zejména u dětí způsobují hyperaktivitu a spouštějí alergickou reakci a astma.
U domácího bubble tea se však takového negatigativního působení nemusíte obávat! Ba naopak. Za předpokladu, že použijete kvalitní čaj, opravdovou ovocnou šťávu a vyhnete se velkému množství přidaného cukru, si ho můžete vychutnat bez obav o své zdraví.
Kvalitní a silný čaj je základ
Bubble tea můžete připravit v mnoha příchutích. Základem je však vždy kvalitní sypaný čaj - obvykle černý nebo zelený - který obohatí nápoj o mnoho vitamínů a antioxidantů. Další složkou je pak buď mléko, nebo ovocné příchutě. Popřípadě obojí. Zkrátka vaší chuti a experimentování se meze nekladou. Bez čeho se však opravdový bubble tea neobejde jsou ony zvláštní kuličky.
Jak připravit tapiokové perly?
Tapiokové perly jsou nejčastější přísadou v bubble tea a v podstatě se jedná o granulky škrobu, který se získává z manioku jedlého. Jsou výborným zdrojem mnoha vitamínů i minerálů a mají pozitivní vliv na trávení. Zakoupit je můžete na internetu nebo v obchodech se zdravou výživou. V syrovém stavu jsou však velmi tvrdé.
Tapiokové perly je potřeba alespoň 15 minut vařit na mírném ohni a pak je další 15 minut nechat odstát v horké vodě. Takto uvařené kuličky můžete použít hned, nebo je můžete promíchat s medem, ochutit ovocnými sirupy či povařit v cukerném roztoku, který zajistí, že vám v lednici vydrží.
Vaší chuti se meze nekladou!
Příprava samotného bublinkového čaje už je brnkačka. Do 250 mililitrů vychladlého čaj nasypte zhruba 3 polévkové lžíce tapiokových kuliček a vše zalijte 100 mililitry kokosového mléka nebo 100 mililitry kvalitní smetany.
Podle chuti přidejte 100 mililitrů mangového, malinového nebo jiného výrazného džusu, pár kostek ledu a sladidlo. Použít můžete med, javorový sirup, stévii nebo nálev, ve kterém jste měli naložené tapiokové kuličky. Vše důkladně promíchejte (protřepejte) a máte hotovo.
Tip: Milovníci kávy mohou čaj nahradit silnou kávou. Kávu smíchejte s mlékem a tapiokovými kuličkami, které si můžete den předem naložili například do vanilkové pasty.