28. 4. 2019
Domníváte se, že vaše kuchyň je dokonale čistá? Možná vás vyvedeme z omylu. Podle mnoho názorů a výzkumů se totiž nejvíce bakterií drží právě tady. V místnosti, které při úklidu věnujeme nejvíce času a která tvoří srdce každého domova. Vlhkost, teplo, mastnota a zbytky jídla poskytují ideální podmínky pro bakterie a jejich množení.
Vydezinfikujte houbičku na nádobí pomocí mikrovlnky
V každé kuchyni nalezneme předměty, které se hemží bakteriemi a které by si jistě zasloužily každodenní dezinfekci a častější výměnu. Své prvenství si drží houbička na nádobí.
Při úklidu buďte pečliví! Některé bakterie mohou být příčinou nepříjemného onemocnění. Zdroj: www.bigstockphoto.com
V dlouho neměnné a nečištěné houbičce se může ukrývat až několik desítek miliard mikroorganismů, které mohou být příčinou mnoha nepříjemností. V těsném závěsu se pak nachází kuchyňský hadr a drátěnka na nádobí. S jejich čistotu vám pak mohou pomoci chemické prostředky, ocet, ale i třeba mikrovlnná trouba, která svým zářením zničí většinu bakterií.
Zapomínat byste také neměli na častější výměnu kuchyňských ručníků a utěrek. I zde si bakterie libují a zbavit se jich můžete jen vyvařením či praním za vyšších teplot. Pračku nastavte ideálně na 60 stupňů Celsia. Čas od času také řádně vyčistěte knoflíky u sporáku, vypínače a různé kuchyňské úchyty.
Vydrhněte prkénko pomocí jedlé sody
Absolutní čistotou neoplývá ani vaše kuchyňské prkénko, které může být zdrojem salmonely, listerie či bakterie e.coli. Výzkumy ukázaly, že je až dvěstěkrát špinavější než prkénko na záchodě. Zvláště v případě, kdy používáte jedno na různé druhy potravin. Plastová prkénka pomůže vyčistit myčka nastavená na vyšší teplotu. Dřevěná prkénka mají vyšší nároky na údržbu a jednou za čas potřebují opravdu generální čištění. K jejich dokonalé čistotě vám však může pomoci jedlá soda, sůl, ocet či půlka citronu.
Semeništěm bakterií jsou i často opomíjená místa
V každé kuchyni také nalezneme místa, která velmi často opomíjíme. Spoustu bakterií nalezneme například na kuchyňské desce, zejména pak v okolí dřezu či vodovodní baterie, a v odpadkovém koši a jeho okolí. Pracovní desku pravidelně otírejte vhodnými dezinfekčními prostředky nebo bílým octem, který smícháte s vodou v poměru 1:1. Odpadkový koš jednou denně vynášejte a vnitřek řádně vymyjte. I jednorázové igelitové pytle se občas protrhnou nebo záhadně protečou.
Na maso a zeleninu či ovoce používejte různá prkénka! Zdroj: www.bigstockphoto.com
Zapomínat byste také neměli na kuchyňské spotřebiče. Rájem pro mikroorganismy je myčka na nádobí. Obzvlášť v případě, kdy ji plníte postupně a zapínáte ji až po několika dnech. Dostatek času a ideální podmínky pak mají za následek masivní výskyt bakterií a větší pravděpodobnost jejich přesunu i na jiná místa v kuchyni. Myčka zapáchá a zanechává špinavé nádobí.
Myčku důkladně vyčistěte minimálně jednou za měsíc! Umyjte ji zvenku i zevnitř, propláchněte filtr, kartáčkem očistěte ramena a těsnění kolem dvířek. K čištění myčky můžete použít speciální prostředky, které zakoupíte v drogerii, nebo můžete využít sílu přírodních prostředků. Skvělým pomocníkem se může stát ocet, který nalijete rovnou do myčky, či jedlá soda s citronovou šťáva.
Nezapínejte na elektrické spotřebiče! I ty si občas zaslouží generální úklid.Zdroj: www.bigstockphoto.com
A rájem bakterií je také lednička. Důvodem jejich výskytu je vysoká vlhkost vzduchu a velké množství potravin. Odborníci proto doporučují čistit ledničku jednou za měsíc. Použít můžete saponát či ocet. Důležité však je, abyste lednici vždy čistili seshora dolů a zevnitř ven!