24. 8. 2020
Džezva má svůj původ v Turecku, ale hojně rozšířená je v zemích na Středním východě, a dokonce i v některých afrických státech. Její objev se datuje do poloviny 15. století a jde o tak stylový způsob přípravy kávy, že se s ním dneska můžete setkat i v evropských kavárnách. Jestli chcete ochutnat pravou tureckou kávu, rozhodně se s džezvou seznamte.
Turek vs. turecká káva
Pijete turka? Pak pozor! Pravá turecká káva a turek, kterého v Česku pořád ještě kdovíproč pijeme, není totéž.
Na rozdíl od „českého turka“, který bývá připravován z podřadné kávy a často je i dost přelouhovaný, je pravá turecká káva silná, lahodná, kořeněná (často se do ní dává hřebíček a kardamom) a bývá taky dost slazená – to se ale dá přizpůsobit vašim chuťovým buňkám.
Konvička, která vám (možná) změní život
Příprava kávy v džezvě je prostě nezaměnitelný způsob, jak svého oblíbeného nápoje dosáhnout, aniž byste si pořizovali zbytečně drahý a prostor zabírající kávovar.
Kovová nádoba (konvička) s rukojetí je skladná a poslouží stejně dobře. Uvnitř bývá pocínovaná a na tradičních trzích, například v Izraeli, ji můžete sehnat i krásně zdobenou. Boháči si pak pořizují džezvy z drahých kovů.
Konvička je dole širší a nahoře zúžená, aby káva při přípravě nepřetékala. Na okraji má pak zobáček pro snazší nalévání. Džezvu seženete v různých velikostech od malých, v nichž připravíte dva šálky najednou, až po ty největší, v nichž bez problémů uděláte i 14 šálků.
Jak si připravit kávu v džezvě
Ač by se mohlo zdát, že když je prostředek na přípravu kávy starý, bude proces náročnější než u modernějších výdobytků (jako je třeba french press nebo aeropress), není tomu tak. Je to jednoduché a užijete si to!
- Připravte si jemně namletou kávu, ideálně si namelte až před samotnou přípravou. Nejlepší je namlít ji až na prach – toho nejlíp docílíte, když ji namletou ještě podrtíte v hmoždíři.
- Na 7 g kávy použijte 100 ml vody. Pokud ale máte jiné preference, s chutí do jejich realizace. Časté je i doporučení 6 g kávy na 50 ml vody.
- Nasypte kávu do džezvy a zalijte studenou vodou.
- Dejte džezvu na plotnu a po celou dobu procesu ji hlídejte.
- Káva začne po chvíli pěnit a stoupat nahoru. Dejte ji z plotny a klepněte s ní o tvrdou podložku.
- Pak ji vraťte na plotnu. Tyhle dva kroky (postavení na plotnu a sejmutí s klepnutím) budete opakovat celkem třikrát.
- Předehřejte si šálky, počkejte půl minuty, až se káva ustálí, a pak ji do šálků rozlijte. Opatrně, aby lógr zůstal v džezvě.
Mimochodem – koupě džezvy má i další výhodu. Je to totiž krásný a designový doplněk do kuchyně!