15. 7. 2022
Vlčí mák, lidově ohníček, červánčí nebo také divoký mák, je v podstatě plevelná rostlina, která roste na okrajích polí a luk, na rumištích, podél cest a v příkopech. Dorůstá do výšky 30 až 90 cm a dobře ho poznáte podle sytě červených květů, které jsou nejen krásné, ale také léčivé.
Květy vlčího máku se skvěle hodí při chřipce a nachlazení i při léčbě zánětu horních cest dýchacích. Spolu s dalšími bylinkami zmírňují kašel, usnadňují vykašlávání a zbaví vás chrapotu. Využít je však můžete i při splínech. Zaženou depresivní nálady, zklidní vaše nervy a pomohou usnout. Květy je však potřeba užívat v rozumné míře, ideálně jako součást různých bylinných a čajových směsí!
Jaké jsou zásady sběru a sušení květů vlčího máku?
Květy vlčího máku můžete sbírat od května až do září, ale pouze za slunného a suchého počasí. Křehké květy se totiž nesmějí pomačkat a zapařit, jinak zhnědnou a zplesniví.
Květy rozložte v jedné vrstvě tak, aby se nepřekrývaly, a umístěte je na suché a dobře větrané místo. Kvůli zachování barvy dbejte na to, aby sušení probíhalo při nízké teplotě okolo 35 stupňů Celsia.
Usušené květy můžete použít v kombinaci s jinými bylinkami do čajových výluhů, které zmírní kašel nebo třeba pomohou s nespavostí.
Ve studené kuchyni najdou uplatnění i čerstvé květy vlčího máku
Čerstvé květy vlčího máku jsou sice chuťově nevýrazné, ale pokrm vylepší nutričně i vizuálně. Ozdobí nejrůznější dezerty i saláty a doplní pomazánky i krémy. Naprosto vynikající je však makový sirup, který se skvěle hodí k přípravě domácí limonády nebo ke slazení čaje. A jak na něj?
Tip: Květy vlčího máku jsou také vhodné k zamrazení do ledových kostek, které spolehlivě oživí každý nápoj. Květ stačí pouze umístit do tvořítka na led, zalít vodou a nechat zmrznout.
V čisté oblasti, daleko od civilizace, si nasbírejte 100 okvětních lístků vlčího máku a zalijte je 400 ml převařené, ale už vychladlé vody.
Druhý den květy přeceďte přes velmi jemné sítko do čistého hrnce. Přidejte 750 gramů cukru, 1 lžičku kyseliny citronové a vše pomalu zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Ještě teplý hotový sirup přelijte do čistých a tmavých sklenic a skladujte ho v lednici.
Zdroje:
- https://www.ceskestavby.cz/clanky/vlci-mak-je-symbolem-zacinajiciho-leta-a-kdyz-se-mu-nekde-libi-zavladne-ruda-29177.html
- https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/114-mak-jako-bylinka-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani
- https://living.iprima.cz/zahrada/kvety-vlci-mak-zdravi-kasel-stres-sirup-med-caj-recept
- https://www.jimejinak.cz/vlci-mak-v-kuchyni-4-tipy-kam-s-nim/