Jste zde

Vodu z těstovin nevylévejte! Potěšíte s ní pokojovky i vaši peněženku

těstoviny ve vodě Zdroj: Shutterstock
Slaná tekutina, která vám zůstane po vaření těstovin, se na první pohled k ničemu nehodí. Opak je ale pravdou! Uvařená voda z těstovin je pravým a nefalšovaný pokladem.

22. 10. 2022

Bude se vám hodit v kuchyni, nahradí hnojivo pro rostliny a dodá vašim vlasům objem. Obsahuje totiž spoustu cenných látek a škrob, který perfektně zahustí polévky, omáčky a dodá krémovitost oblíbenému rizotu. Jak vodu z těstovin využít? Tady je několik tipů!

Odmastí nádobí

Máte plný dřez mastných hrnců a pánviček, které čekají na svoje místo v myčce? Abyste myčku zbytečně neznečišťovaly, nalijte do pánviček a hrnců vodu, ve které jste vařili těstoviny. Škrob v tomto případě zafunguje jako detergent a nádobí skvěle odmastí. Navíc také snížíte spotřebu kohoutkové vody, kterou byste mastné nádobí s největší pravděpodobností předmývali.

shutterstock_576500779.jpg

vařené penne
Zdroj: 
Shutterstock
Pokud vodu neosolíte, můžete s ní zalévat pokojové rostliny.

Pohnojí rostliny

Při vaření těstovin se do vody vyloučí třeba mangan, selen, měď, fosfor, železo a vitamín B. Jak už jsme zmínili výše, voda z těstovin je také plná škrobu, což prospívá zejména půdním bakteriím, které přispějí k větší aktivitě v zemině, což má za následek zvýšený rozklad organické hmoty, jež ocení právě rostliny.

Vodou z těstovin rostliny ve vegetačním období zalívejte ovšem pouze v případě, že jste ji předem neosolili

Zahustí omáčku, rizoto i pesto

Voda se škrobem je skvělá taky jako přírodní zahušťovadlo, které můžete použít do nejrůznějších omáček, pest, polévek nebo rizota. Škrob ve vodě z těstovin totiž působí také jako zahušťovadlo a pojidlo a ve spojení s tukem, jako jsou máslo nebo olej, vytvoří dokonale hladkou omáčku.

shutterstock_1710435280.jpg

vařené špagety
Zdroj: 
Shutterstock
Vodou z těstovin můžete dohustit třeba i omáčku, kterou na těstoviny chystáte.

Přidejte ji do těsta

Připravujete domácí langoše, bramboráky, chleba nebo pizzu? Do základu těsta přilijte místo klasické kohoutkové vody tu, ve které jste vařili těstoviny. Slaná voda z těstovin dodá těstu chuť a díky škrobu se krásně spojí a bude mít lepší konzistenci.

Namočte do ní luštěniny

Chystáte se na přípravu čočky, fazolové polévky nebo třeba cizrnového hummusu? Namočte luštěniny do vody, ve které jste vařili těstoviny. Před vařením pak luštěniny nasypejte do sítka a nechte vodu z těstoviny vykapat. Propláchněte a vařte dle návodu.

Lázeň pro splihlé vlasy

Chybí vašim vlasů objem, vzdušnost a lehkost? Není nic jednoduššího, než je několikrát do měsíce umýt vodou z těstovin. Vodu z těstovin byste na vlasech měli nechat působit zhruba patnáct minut. Následně si vlasy umyjte klasickým šamponem. Vaší hřívě se navrátí lesk a objem.

Uleví chodidlům

Strávili jste celý den na vysokých podpatcích a večer máte dojem, že vám bolavé nohy upadnou? Dopřejte jim lázeň z vody, ve které jste vařili těstoviny. Obsahuje totiž minerální látky, které vám pomohou chodidla zregenerovat. Do vody můžete nakapat pár kapek esenciálního oleje, který lázeň příjemně provoní a pokožku zjemní. 

Použité zdroje:

  • https://hobby.instory.cz/ostatni/4796-vodu-z-uvarenych-testovin-zbytecne-nevylevejte-odmasti-nadobi-a-vyzivi-rostliny.html
  • https://magazin.recepty.cz/clanky/proc-nevylevat-vodu-z-testovin-5-skvelych-zpusobu-jak-ji-muzete-vyuzit-1577.html
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/jak-vyuzit-vodu-z-testovin
  • https://hobby.instory.cz/3898-vodu-z-testovin-je-hrich-vylivat-do-drezu-v-domacnosti-ma-velmi-siroke-vyuziti.html

Související články