Jste zde

Antiperle: Výroba téhle retro sladkosti trvala 6 týdnů! A kluci jimi nabíjeli pistolky

antiperle Zdroj: https://www.flickr.com/photos/like_the_grand_canyon/
Dneska už je v obchodech ani trafikách nekoupíte. Z pultů prodejen zmizely docela nenápadně. A ani moderní náhražky s jiným jménem se jejich chuti (a využití) nemohou rovnat. Vzpomínáte si ještě na Antiperle?

17. 1. 2025

Malé bílé kuličky s výraznou a osvěžující mentolovou a eukalyptovou příchutí se začaly vyrábět v roce 1960 v Chotyni, v místní továrně na čokoládu, která tu fungovala již od roku 1936. Tehdy šlo o pobočku známého libereckého závodu Lipo. 

Dnes už můžeme pouze spekulovat, jestli se staly Antiperle nástupcem podobných bonbonů, které se ovšem prodávaly pouze v lékárnách pod označením Antiseptické ústní perle anebo šlo o zcela originální nápad, který neměl s „lékárnickými bonbonky“ nic společného.

Přečtěte si také: Co jsme mlsali za „socíku“? Cigaretové žvýkačky, bonboniéry Maryša nebo čokolády, co vyhrály olympiádu

8455835564_1b04dc3979_o.jpg

krabička antiperle
Zdroj: 
https://www.flickr.com/photos/socikstyle/
Krabička obvykle velmi dobře posloužila dětem - jako úschovna drobných pokladů.

Pravdou ovšem zůstává, že původní Antiperle byly k dostání v malých plechových krabičkách, které v polovině 60. let nahradily krabičky plastové s průhledným víčkem a legendárním systémem otevírání. Vysypat jednu mentolovou kuličku byl občas vážně hlavolam. 

Antiperle byly oblíbené i u dětí. Rozhodně ale ne kvůli svojí výrazné mentolové příchuti. Kluci obsah krabičky používali k nabíjení pistolek, holky krabičky pro změnu využívaly k úschově drobných pokladů nebo jako domečky pro berušky, kobylky, či jiné drobné živočichy.

Krabičky Antiperlí byly původně zelené, později se ale Antiperle prodávaly i ve žlutých, červených, modrých a v 80. letech dokonce průhledných žlutooranžových krabičkách. Ačkoliv se měnil jejich obal, složení zůstávalo dlouhá léta neměnné.

Mohlo by vás zajímat: Nákupy za „socíku“. Z ceny rohlíků nebo piva vám spadne brada. Levněji ale nebylo!

Šest týdnů výroby

Způsob výroby Antiperlí byl v mnohém unikátní a dnes by se už z pochopitelných důvodů neuchytil. Na krystal cukru se totiž postupně nanášely tenké vrstvy cukerného roztoku. A to po dobu neuvěřitelných šesti týdnů! Jedině tak bylo možno dosáhnout průměru čtyř milimetrů, který byl pro malé kuličky typický.

I když se v průběhu let snažili v závodě výrobní proces urychlit, výsledek se nesetkal s úspěchem. Antiperle totiž byly vždycky příliš měkké, a to by u zákazníků jednoduše neprošlo. Po revoluci se výroba Antiperlí přesunula do továrny Sfinx, spadající pod Nestlé. V průběhu let se potom bonbony přestávaly vyrábět úplně. 

Možná za to mohl složitý výrobní proces anebo pokles v poptávce. Na slávu původních Antiperlí se snažila navázat společnost Mocca, která oblíbenou mentolovou sladkost prodává v trochu jiné oválné krabičce pod názvem Miramint perle. Slávu originálních Antiperlí však mohou dnešní Miramint perle původním bonbonům jenom závidět…

Použité zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Antiperle 
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/30873-antiperle
  • https://www.nespechej.cz/clanky/na-cukrovinky-z-dob-socialismu-vzpominame-radi-vetsina-z-nich-uz-ale-nevyrabi-20240224-2437.html
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/6861-retro-okenko-antiperle-staly-1-80-kcs-puvodne-se-prodavaly-v-plechovych-krabickach-a-skvele-osvezovaly-dech/