4. 3. 2019
Palmový olej je jeden z nejpoužívanějších rostlinných olejů. Odhalit ho v potravinách není složité. Výrobci potravin totiž mají povinnost uvádět, jaký rostlinný olej produkt obsahuje. Složitější je to u kosmetických produktů. V nich je palmový olej často ukrytý pod označením rostlinný tuk nebo pod složitými chemickými názvy.
Palmový olej najdeme téměř v každém produktu
Palmový tuk se objevuje hlavně v margarínech, slaných a sladkých produktech, v sušenkách, v oblíbených dětských cereáliích, kaších a čokoládových pochoutkách, v pečivu i v instantní polévkách a hotových jídlech. Používá se na výrobu biopaliv a narazit na něj můžeme i v mnoha kosmetických výrobcích. Vyhnout se mu je tak prakticky nemožné! Existují však firmy, které palmový tuk ve svých výrobcích nahrazují a hledají zdravější a ekologičtější alternativy.
Nebuďte neteční! Za posledních 20 let zemřelo na Borneu více než sto tisíc orangutanů. Buďte při nákupu vnímavější a přestaňte kupovat výrobky s palmovým olejem. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Palmový olej je nejlevnější rostlinný olej
Proč se palmový olej tak moc používá? Pro výrobce kosmetických výrobků i potravinářských produktů má „palmáč“ vynikající vlastnosti. Rtěnkám, řasenkám a ostatním líčidlům prodlouží trvanlivost a dodá potřebnou vláčnost. Potravinám dodá pevnou konzistenci a je chuťově neutrální. Vysoký kouřový bod zaručuje, že se palmový olej nepřipaluje.
Levný zabiják
Palmový olej je příčinou mnoha zdravotních problémů! Velké množství nasycených mastných kyselin vede k tvorbě škodlivého cholesterolu, ucpávání cév i k problémům se srdcem. Nadměrná konzumace palmového oleje vede k obezitě, ke vzniku cukrovky i některých druhů rakoviny.
Populace orangutanů rapidně klesá! Orangutani, kteří přežijí vypálení deštného pralesa, jsou vybíjeni. Na plantážích palmy olejné jsou totiž považováni za škodnou.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Směřujeme ke zkáze
Palmový olej se získává bezohledným způsobem. Palma olejná se pěstuje na plantážích, které vznikají likvidací deštného pralesa. Vypalováním pralesů vznikají emise, ničí se jedinečná flóra i přirozené prostředí mnoha živočichů. Na pokraji vymření jsou tygr sumaterský i orangutani, kteří zůstávají uvěznění v požárech, nebo jsou bezohledně vybíjení! Původním obyvatelům pralesů podnikatelé zabírají půdu a vykořisťují je.
Situace v Indonésii je tristní! Pomoci však může nařízení tamní vlády, které ztěžuje a znemožňuje zakládání nových palmových plantáží. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Palmové společnosti se postupně přesouvají
Zdevastovaných oblastí přibývá. Půda pod palmami se totiž za několik desítek let maximálně vyčerpá, je zamořená pesticidy a zcela neúrodná. Produkce palmového oleje už nenávratně poškodila a zničila pralesy v Indonésii a Malajsii.