21. 3. 2019
Zná to nejspíš neosvícená většina z nás. Přijdeme z nákupu a všechno vykládáme do lednice – snad kromě pečiva nebo drogerie. A samozřejmě při tom hledíme jen na to, kde je zrovna místo. Tak by to ale v ledničce fungovat nemělo, jestli chceme, aby v ní potraviny vydržely svěží a dobré, dokud je nebudeme potřebovat ke konzumaci.
Co do lednice nikdy nedávat? Citrusy a rajčata vás nejspíš překvapí
Na žebříčku toho, co bychom v ledničce neměli skladovat, jsou citrusy. Ty by totiž mohly chladem ztrácet své aroma, vitamíny i šťávu. Pokud je tedy do ledničky dát chceme, tak zabalené v potravinářské fólii nebo ve vakuovaném balení. A co tam máme dál?
Rajčata: u nich chladem zastavíme růst a dozrávání. Z lednice budou mdlá, nebudou mít požadovanou strukturu a můžou být moučná.
Pečivo: jestli vás učili, že pečivo v lednici déle vydrží, pak na to zapomeňte. To v chladu hodně rychle vysychá a zkrátka dobré nebude. Když už, tak zmrazit a sníst hned po rozmražení. Ani tak to ale nebude úplně ono.
Oleje: některé oleje vyžadují skladování při pokojové teplotě. Patří k nim olivový, slunečnicový i další, které právě při pokojové teplotě zůstávají v kapalném skupenství.
Med: určitě víte, že med se nemá dávat hned do horkého čaje, protože bychom tím zničili jeho cenné látky. S chladem v lednici je to stejně, nechte ho proto stát mimo. V chladu by vám ke všemu rychleji zcukernatěl.
Cibule a česnek: tito aromatičtí miláčci našich kuchyní budou v chladu rychleji plesnivět, proto se je nebojte nechat kdekoli jinde, ideálně jim vyberte tmavé a suché místo.
Brambory: chlad se na bramborách negativně podepisuje, co se chuti týče. V chladu v nich totiž dochází k rozkládání škrobu, což pak poznáme na struktuře i na chuti.
Bylinky: ať už si je sami sklidíte, nebo je přinesete z obchodu, rozhodně je nedávejte do ledničky. Ztratí tam chuť i vůni. Některé bylinky, například bazalka, jsou taky schopné nasát pachy okolních věcí. Taková už by vám nejspíš moc nechutnala.
Zdroj: www.bigstockphoto.com
Mléčné výrobky nad maso, dolů zeleninu
A jak tedy ten zbytek, který do ledničky opravdu patří, poskládat? Začněte pořádným generálním úklidem, než se do toho pustíte, a nenakupujte, dokud to není nezbytně nutné. A potom…
- Do horního regálu dávejte hotová jídla, která si chcete nechat třeba na další den. Polévky, omáčky, zákusky, cokoli. Potraviny uložené v tomto regálu bychom měli zkonzumovat co nejdřív.
- Do prostředka se hodí vařené maso, uzeniny, šunka, máslo, tavené sýry, mléko. Ale pozor, maso a mléčné výrobky by měly být striktně oddělené, ne promíchané mezi sebou. Každému druhu můžete vyhradit jeden regál, obvykle je jich v ledničce víc než jeden prostřední. Hodí se sem i vajíčka, která však neukládáme v papírovém obalu, ale vyskládáme je do držáčků, nejlépe špičkami dolů, aby nedocházelo k popraskání.
- Do spodního regálu patří čerstvé maso a ryby. Jde o nejchladnější místo v lednici.
- Do šuplíků pod spodním regálem pak neváhejte dávat ovoce a zeleninu, mimo těch, které jsme jmenovali výš.
- Dveře ledničky jsou jako stvořené pro nápoje, džemy a marmelády nebo dochucovadla. Dveře jsou nejteplejším místem ledničky, v tomto prostoru bývá kolem 11 °C.
Není to tak složité, stačí jen si na to zvyknout a nastolit v ledničce řád, abychom neřešili spíš to, jestli se nám nákup vůbec někam vejde. S chutí do toho!