27. 3. 2024
Vajíčka „na hniličku“
S pomocí rychlovarné konvice snadno uvaříte třeba vajíčka tzv. „na hniličku“. Vejce nejprve omyjte, konvici naplňte do dvou třetin vodou a vajíčka do ní opatrně položte. Vodu přiveďte k varu a následně nechte společně s vajíčky vychladnout.
Náš tip: I když jste vejce před vařením důkladně omyli, raději konvici vyčistěte. A to klidně pomocí sody nebo octu.
Čerstvá polévka
Pokud se vám nechce do přípravy klasické polévky, připravte si její čerstvou zeleninovou variantu. Do větší skleněné nebo keramické mísy nakrájejte čerstvou mrkev, bylinky, jarní cibulku, červenou cibuli, plátky česneku, ale třeba taky menší kousky brokolice, papriky, zelí, či salátu (ideálně pak choi).
Přečtěte si také: Rychlovarná konvice je extrémní žrout elektřiny: Na co při jejím používání dávat pozor?
Přidejte osmažené tofu, ztracené vejce, rýžové nudle nebo třeba oprané klíčky. Zakápněte kvalitní sójovou omáčkou (třeba tamari nebo shoyu), domácím bujónem nebo přidejte miso pastu, či chilli vločky a zalijte vroucí vodou přímo z konvice. Nechte cca 5 – 10 minut odstát.
Spařený špenát
Oprané lístky baby špenátu nasypejte do cedníku a přelijte dostatečným množstvím vroucí vody z konvice. Spařené špenátové listy osolte, opepřete (ideálně čerstvě namletým pepřem), dochuťte třeba olivovým olejem a česnekem a podávejte jako teplý salát, do kterého můžete přidat například čerstvý sýr, piniové oříšky a kousky pečené řepy, nebo takto upravený špenát servírujte jako přílohu.
Mohlo by vás zajímat: Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Chce to trpělivost a pak domácí suroviny
Pošírovaná ryba
Ryby nemusíte péct jenom v troubě. Šetrnější úpravou je jejich pošírování v horké vodě. Pokud se vám do klasického pošírování, které spočívá v delším vaření, nechce, kousky ryby (případně čerstvé krevety) nakrájejte na velmi tenké plátky, které naskládáte do hlubší keramické nebo skleněné misky. Rybu zalijte vroucí vodou, nechte ji „zatáhnout“ a dochuťte solí, octem nebo citronem a kořením.
Náš tip: Pro takto upravený pokrm je potřeba použít opravdu čerstvé a kvalitní ryby!
Salát z kuskusu
Kuskus patří mezi jednu z nejoblíbenějších příloh, pro jehož přípravu vám stačí opravdu jen horká voda z konvice. Připravte si větší misku, do ní nasypejte větší hrst kuskusu, přidejte pár rozinek, nadrobno nakrájená rajčata, koření za'atar, sůl a pepř a vše zalijte vroucí vodou z konvice (na 2 díly kuskusu potřebujete cca 3 díly tekutin). Přiklopte pokličkou a nechte „dojít“ zhruba deset minut. Důkladně promíchejte a servírujte.
Ovesná kaše
Rychlou svačinkou nebo teplou večeří může být i ovesná kaše, kterou připravíte z instantních ovesných vloček. Stačí je jen nasypat do misky a zalít je 1,5násobným množstvím horké vody uvařené v konvici. Na dochucení přidejte třeba skořici, med, oříšky nebo javorový sirup. Kaši můžete zjemnit oříškem másla nebo plnotučným mlékem či smetanou.
Použité zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/clanky/4054-i-s-rychlovarnou-konvici-se-da-uvarit-plnohodnotne-jidlo-s-jeji-pomoci-udelate-polevku-s-nudlemi-i-vyborny-salat-s-kuskusem/
- https://zena.aktualne.cz/zdravi/5-skvelych-obedu-jen-s-rychlovarnou-konvici/r~i:article:809317/
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/kouzla-s-rychlovarnou-konvici