4. 3. 2024
Růžová sůl, jinak také himálajská sůl, je nerafinovaná krystalická sůl, která obsahuje 84 stopových prvků, které blahodárně působí na lidské zdraví. Pravda, nebo lež? Poznejte nejčastější mýty a nejasnosti kolem himálajské soli.
Himálajská sůl se těží v Himálajích
Ne tak úplně! Himálajská sůl se těží v Austrálii, v Peru a v obrovském dole v podhůří Himálají v Pákistánu. Nikoliv tedy v čisté oblasti hluboko v Himálajích, jak tvrdí prodejci. Navíc těžba je prováděna dost nešetrným způsobem a zanechává po sobě výraznou ekologickou stopu.
Má blahodárný vliv na lidské zdraví a nezatěžuje organismus
Omyl! Himálajská sůl nemá na zdraví člověka žádný výrazný účinek. Negativní i pozitivní vlastnosti, které z himálajské soli dělají malý zázrak, můžeme připsat i běžné kuchyňské soli. Stejně jako klasická sůl způsobuje vysoký krevní tlak, poškozuje cévy a zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.
A navíc u vnitrozemské populace způsobuje nedostatek jódu, který může vést k poruchám štítné žlázy. Ne každý si totiž uvědomuje, že chybějící jód z klasické soli je nutné nahradit!
Obsahuje 84 stopových prvků, včetně vápníku, draslíku a hořčíku
Himálajská sůl obsahuje opravdu více přírodních složek a minerálů než klasická kuchyňská sůl, ale jejich množství je tak zanedbatelné, že na zdraví člověka nemají vůbec žádný vliv. Látky tvoří pouze 2 procenta. Zbylých 98 procent je jen a jen chlorid sodný, který běžně známe pod označením kuchyňská sůl.
Za růžovou barvou soli stojí vyšší obsah železa
Růžové zabarvení soli opravdu způsobuje vyšší obsah železa, ale novější tvrzení poukazují i na to, že za charakteristickou barvou soli mohou stát i těžké kovy, jako jsou například olovo, arsen či radioaktivní cesium.
Himálajská sůl neobsahuje žádné chemicky přidané látky
Pravda. Co se však himálajské soli nedá odepřít je její čistota! Na rozdíl od klasické soli není chemicky bělena a neobsahuje žádné protispékavé látky, které negativně ovlivňují lidský organismus a mohou ohrozit i zdraví. Himálajskou sůl proto můžete použít i jako sůl do koupele při lupénce a atopických ekzémech.
Ptáte se tedy, proč himálajská sůl stojí mnohonásobně více? Možná proto, že je růžová a její krystalky na steaku vypadají prostě tak nějak lépe.
Zdroje:
- https://www.bio-detox.cz/blog/jak-se-pouziva-himalajska-sul/
- https://www.nakliceno.cz/himalajska-sul/
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Him%C3%A1lajsk%C3%A1_s%C5%AFl
- https://www.magieprirody.cz/sul-himalajska/