14. 12. 2017
V zimě jsme méně odolní vůči depresím a stresu. Ten je mimochodem jedním z nejčastějších spouštěčů zimních nachlazení. Pravidelným pobytem ve vířivce – odborníci doporučují alespoň 3krát týdně – můžete se stresem účinně bojovat. Kvalitní modely vířivek jsou dokonce uzpůsobené pro celoroční venkovní používání.
Ne každý ale může (nebo chce) vířivku v zimních měsících používat. Taková vířivka na chalupě, kam se chystáte zase až na jaře, si tedy zaslouží zazimovat. A aby bez problémů sloužila ještě dlouhé roky, měli byste pečlivě dodržovat všechny rady, nebo si rovnou pozvat odborníky.
Pravidelné pobyty ve vířivce odbourávají stres, posilují imunitu a mají další pozitivní účinky na naše zdraví. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Nechte si poradit od odborníků
Na tomto článku spolupracovali odborníci ze společnosti Hornbach. Ten je parťákem všem kutilům a řemeslníkům. Mrkněte se na videonávody, díky kterým vše zvládnete – od výměny vodovodní baterie po pokládku podlahy.
Ideální stav? Nechat vířivku napuštěnou
„Vířivka, která běží, byť třeba jen na minimální nezámrzovou teplotu, po celý rok, má delší životnost než model, který na zimu vypouštíte,“ shodují se odborníci. I proto doporučují kompletní zazimování, ve smyslu vypuštění, jen v případě, že se vířivka nebude používat delší dobu. „Takovou hranicí pro vypuštění je zhruba měsíc až šest týdnů,“ tvrdí.
Pokud víte, že vířivku využijete dříve, zvolte úsporný zimní režim. V takovém případě vířivku nevypouštějte, ale „jen“ upravte chemickou rovnováhu vodu a pečlivě vyčistěte filtr. Pak už je stačí vířivku přepnout do takzvaného automatického nezámrzového programu, který je pro většinu moderních modelů už vlastní, a vířivku pravidelně kontrolovat.
O zimní provoz se postará automat
„Systém v tomto případě udržuje teplotu vody okolo 15 °C,“ vysvětlují odborníci z Hornbach, „pokud teploty klesnou pod 10 °C, pak se voda na zmiňovaných 15 °C ohřívá.“ Izolace u značkových modelů pak zabraňuje zbytečným tepelným ztrátám – a celoroční provoz je na účtech za energie znát jen minimálně.
POZOR! Nikdy vířivku v zimě nevypínejte, pokud je v ní voda. Stačí jen lehký ranní mráz a voda, která po zmrznutí zvětší objem, nenávratně poničí jemné mechanické části.
Výše zmíněný postup je nejefektivnější, k vířivce nejšetrnější a zároveň nejekonomičtější. I přesto ale někteří majitelé přistupují k úplnému vypuštění a zazimování.
Vypustit? Jen s odbornou asistencí!
„V takovém případě doporučujeme investovat do návštěvy odborníka, který ví, jak vířivku bezpečně zazimovat,“ radí v Hornbachu. S „absolutní“ variantou zazimování se totiž pojí mnoho rizik.
Ve vypuštěné vířivce nesmí zůstat ani kapka vody. Po jejím zamrznutí by totiž mohlo dojít k nevratnému poškození. Zdroj: www.hornbach.cz
Pokud špatně vysajete potrubí, může ho „potrhat“ zamrzlá voda. Při nesprávné péči může také zcela vyschnout a následně popraskat těsnění. A riskujete i to, že částečně, nebo zcela zkorodují kovové části systému. „Na jaře už tak vířivku ani nemusíte zprovoznit a zaplatíte tisíce za její následný servis,“ varují specialisté.
Pěkně vysát a vysušit
Co vás čeká, pokud se i přes všechny zmíněné argumenty rozhodnete pro úplné zazimování? Minimálně několik náročných hodin. Nejdříve je potřeba vypustit vodu ze skořepiny a následně celou vanu pečlivě vyčistit.
POZOR: Do vířivky rozhodně nepatří bazénová chemie. Ta je totiž koncipovaná na jinou teplotu vody. Chcete vědět o bazénové chemii více? Mrkněte na praktické rady a tipy pro péči o bazénovou vodu.
Dále je nutné za pomoci kompresoru odsát vodu z hadic, topení i z čerpadel. „Právě tuhle část spousta lidí podceňuje,“ shodují se odborníci. Následovat by mělo povolení veškerého šroubení a odsátí vody z fontán.
Následně pečlivě vysušte všechny části – skořepinu, podhlavníky, okolí trysek. Nezapomeňte na všechny záhyby a detaily. Už jen pár kapek vody totiž může napáchat velké škody. A na závěr je dobré zkontrolovat stav všech částí vířivky a prohlédnout technologie. To obvykle provádí technik a v případě, že objeví problém, může ho hned vyřešit.
A vy se na jaře nebudete muset ničím zdržovat a budete moci rovnou napouštět.