14. 10. 2021
Nesprávné chápání minimální trvanlivosti a data spotřeby, špatné skladování a nakupování velkého množství potravin. To jsou nejčastější důvody, proč každý z nás ročně vyhodí přes 37 kilogramů potravin. Přičemž jde nejčastěji o ovoce, zeleninu a pečivo, které dokonce tvoří až 40 % z celkového množství.
Čerstvé vydrží jen pár hodin
Pečivo má totiž velmi krátkou trvanlivost. Svou chuť i konzistenci si obvykle zachová jen několik málo hodin, a proto je ideální snist ho hned ten den. Avšak správným skladováním můžete jeho trvanlivost podstatně prodloužit a vychutnat si ho v perfektním stavu i následující dny.
Chlebník zbavujte drobečků a pravidelně ho čistěte octovou vodou, která spolehlivě odstraní zárodky plísní.
Vše začíná nákupem
Při koupi pečiva zapomeňte na mikrotenové sáčky a v obchodě raději sáhněte po papírových, které umožňují pečivu volně dýchat, nebo si pečivo uložte do vlastních bavlněných či lněných sáčků.
Pečivo, které budete uchovávat (byť je na krátkou dobu) v mikrotenovém sáčku, mnohem rychleji ztratí svoji chuť, ztvrdne, zplesnivý a zgumovatí. Zvlášť pokud do sáčku uložíte pečivo, které je ještě teplé.
Svou roli však hraje i mouka, ze které je pečivo upečeno. Obvykle platí, že rohlíky, housky a jiné světlé pečivo z pšeničné mouky, je dobré sníst hned ten den. Chleba, dalamánky a jiné pečivo s vyšším podílem žita vydrží chutnější mnohem déle. Nesmí však zůstat na vzduchu, jinak ztvrdne a vylámete si na něm zuby.
Pečivo skladujte na tmavém, suchém a chladném místě
Chlebník je nejlepší volbou pro uchování pečiva. Nejrůznější druhy pečiva ochrání před světlem, vlhkem i vzduchem, a prodlouží tak jeho čerstvost. A navíc bude i stylovým doplňkem vaší kuchyně.
Pokud chlebík nemáte, zabalte pečivo do čisté utěrky nebo do bavlněného či lněného sáčku a uložte ho na tmavé, suché a chladnější místo. Nikoliv však do lednice, která stárnutí pečiva rozhodně nezpomalí. Ba naopak! Pečivo v lednici rychleji vyschne a navíc vlhké prostředí v lednici podpoří tvorbu plísně na povrchu pečiva.
Tip: Pečivo, které ztvrdne, nevyhazujte! Vyrobte si z něj klasickou, ochucenou nebo vynikající chlebovou strouhanku.
V mrazáku vydrží maximálně šest měsíců
Zmrazování je vhodným způsobem skladování pečiva. Velmi nízká teplota zamezí plesnivění a uchová pečivo chuťově dobré. Pečivo však musíte zamrazit co nejčerstvější a vychladlé. Pokud ho do mrazáku uložíte i jen trochu vlažné, dojde k tvorbě plísně, která v plné síle propukne ihned po rozmrazení.
Pečivo skladujte v mikrotenových sáčcích, maximálně 6 měsíců a rozmrznout ho nechte pěkně pozvolna.
Zdroje:
- https://bydleni.instory.cz/1849-chcete-mit-doma-krupave-pecivo-naucte-se-ho-spravne-skladovat.html
- https://www.jimejinak.cz/jak-skladovat-pecivo/
- https://www.dumazahrada.cz/clanek/jak-spravne-skladovat-pecivo-abychom-ho-nemuseli-vyhazovat.html
- https://www.prostreno.cz/tipy-a-triky/clanky/856/Jak-skladovat-pecivo-aby-bylo-dlouho-cerstve
- https://erecepty.eu/459-2/
- https://www.seznamzpravy.cz/clanek/blahobyt-v-cesku-zmerili-z-popelnic-kazdy-muze-vyhodit-37-kg-jidla-113949
- http://www.1227.cz/aktuality/skladujete-pecivo-v-igelitu-nebo-v-lednici-jde-vam-o-zdravi