15. 2. 2021
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem v mnoha domácnostech. Během krátké chvíle ohřeje a rozmrazí jakoukoliv potravinu, zvládne upéct bábovku i ugrilovat kuře. Pro spolehlivý provoz však vyžaduje pravidelnou údržbu!
Nejúčinnější je prevence!
Čištění mikrovlnné trouby neodkládejte. Veškeré nečistoty a mastnotu setřete po každém ohřevu jídla měkkým hadrem nebo jemnou houbičku bez použití čisticích prostředků. K odstranění vám postačí pouze teplá voda.
Při ohřevu pokrmu používejte vždy plastový krycí talíř, který nejenže ochrání mikrovlnou troubu před znečištěním, ale i zkrátí dobu potřebnou k ohřevu.
Dejte šanci surovinám, které máte běžně doma
Problém nastává ve chvíli, když se zbytky jídla vysuší a připečou. Napečené spáleniny se totiž podstatně hůře čistí, ale možností, jak tyto nečistoty vyčistit, existuje hned několik. Zkuste ocet, jedlou sodu nebo plátky citronu.
Vyrobte si čisticí pastu z jedlé sody
Jedlá soda je velmi všestranný pomocník. Mikrovlnou troubu šetrně zbaví zaschlé špíny i nepříjemného zápachu, který je někdy velmi obtížné vyvětrat.
Pomocí vody a jedlé sody si připravte hladkou čisticí pastu bez hrudek, které by mohly vnitřek mikrovlnné trouby poškrábat. Pastu opatrně rozetřete po stěnách a nechte ji chvíli působit. Poté povrch opatrně setřete navlhčeným hadrem.
Zkuste obyčejné citrony
S připálenými zbytky jídla si skvěle poradí i obyčejné citrony. Přírodní kyseliny, které jsou v citronech obsaženy, plnohodnotně nahradí agresivní čisticí prostředky, které jsou plné nezdravé chemie.
Misku, která je vhodná do mikrovlnné trouby, naplňte vodou a vložte do ní několik plátků citronu. Naplněnou misku umístěte do mikrovlnky a zapněte ji na maximální výkon. Po pěti minutách mikrovlnku vypněte a vnitřek trouby pečlivě a opatrně setřete. Pára, která vznikne, uvolní připeklé zbytky jídla a citron mikrovlnou troubu příjemně provoní.
Jak vyčistit mikrovlnku octem?
Ocet je vysoce účinný na odstranění silného znečištění. Poradí si zaschlými zbytky jídla, s těžko vyčistitelnými skvrnami, mastnotou i nepříjemným zápachem. Jedinou nevýhodou je jeho pronikavý odér.
Do hrnku nebo misky nalijte vodu a přidejte stejné množství octa. Hrnek umístěte alespoň na pět minut do mikrovlnné trouby a zapněte ji na nejvyšší výkon. Pára rozpustí mastnotu a uvolní připeklé zbytky jídla.
Tip: Vhoďte do misky s octem i hřebíček, badyán nebo jiné aromatické koření. Překryje nepříjemný octový odér.
Po chemii sáhněte až nakonec!
Chemie je skvělou zbraní na nejrůznější nečistoty a mastnotu. Je rychlá, účinná a mikrovlnou troubu dokáže vyčistit bez větší námahy.
Obrovskou nevýhodou jsou však nejrůznější chemické přísady, které mohou ohrozit nejen vaše zdraví, ale i životní prostředí.