18. 3. 2021
Tip #1: Ocet
Ocet dokáže (nejen) v kuchyni divy. Zbaví totiž domácí spotřebiče nebo vodovodní baterie vodního kamene a skvěle si poradí taky s připálenými zbytky jídel. Jednoduše stačí do připáleného hrnce nalít asi litr vody, přidat cca půl litru octu a vše společně nechat projít varem. Pokud bude samotný ocet neúčinný, můžete si přizvat na pomoc jedlou sodu.
Tip #2: Dřevěná vařečka
Tady úplně nepomůže, pokud do připáleného hrnce vařečku jen tak vložíte. Na druhou stranu vám skvěle poslouží při mechanickém odstraňování zbytků jídla. Jednoduše do hrnce nalijte vodu, přiveďte k varu a vařečkou následně zbytky jídel odstraňujte. Poslední kousíčky můžete seškrábat při mytí drátěnkou.
Tip #3: Kostky cukru
Tenhle netradiční způsob funguje na podobném principu jako klasické drátěnky. Je ale ještě o chlup účinnější. Jakmile v hrnci povaříte trochu vody, nechte ho vychladnout a na dočištění použijte obyčejné kostky cukru. Kostkou cukru začnete připálené místa mechanicky otírat. Potom ho už jen klasicky opláchnete a umyjete saponátem. Jednoduché, netradiční, ale účinné.
Tip #4: Citron
Pokud je běžný čisticí prostředek na připáleniny krátký, přizvěte si na pomoc citronovou šťávu. Prostě do ní namočte houbičku a hrnec otírejte. Během několika chvilek by po spálenině nemělo být ani památky.
Tip #5: Peroxid
Výše zmíněná soda na odstraňování připálenin perfektně funguje v kombinaci s peroxidem. Stačí z obou zmíněných složek umíchat polotekutou kašičku, nanést na připálený hrnec a nechat deset minut působit.
Tip #6: Sůl
Podobně jako cukr funguje taky sůl. Nasypte proto pár lžic soli na dno připáleného hrnce a pořádně vydrhněte. Pokud nemáte čas odstraňovat spáleniny mechanicky, nasypte do hrnce větší množství soli, zalijte vroucí vodou a nechte (ideálně přes noc) působit.
Tip #7: Prací prášek
Skvělých výsledků dosáhnete taky s obyčejným pracím práškem. Podle některých hospodyněk stačí vsypat dvě čajové lžičky prášku do vroucí vody a povařit. Připálené zbytky pak jednoduše sloupnete. Po vyčištění ale nezapomeňte hrnec od prášku pořádně opláchnout.
Tip #8: Černý čaj
Uvařte v připáleném hrnci několik sáčků černého čaje a nechte ho odstát přes noc. K pití už sice nebude, připálených zbytků vás ale jednoduše zbaví bez nekonečného drhnutí.
Tip #9: Kola
Oblíbený kolový nápoj obsahuje kyselinu fosforečnou, která je součástí taky některých čisticích prostředků. Stačí nalít sklenku nebo dvě na připálený povrch hrnce a počkat, dokud se zbytky nezačnou uvolňovat.
Tip #10: Olej
Pokud se vám povedlo připálit v hrnci mléko, snadno ho odstraníte obyčejným olejem. Vezměte si měkký hadřík a naneste na něj několik kapek oleje, který doma zrovna máte. Následně připálený hrnec potřete a nechejte olej působit po dobu 10 až 15 minut. Spálenina mléka povolí a půjde snáze smýt běžným mycím prostředkem.