Jste zde

Láska prochází žaludkem! Oslavte Valentýna smyslnými dobrotami. Tady jsou recepty!

valentýnský dezert Zdroj: Shutterstock
Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Pokud chcete svého partnera překvapit u příležitosti svátku svatého Valentýna, máme pro vás několik receptů na smyslné valentýnské pohoštění.

10. 2. 2025

Sladké jednohubky z toustového chleba

Potřebovat budete tmavý a světlý toustový chléb, jahody, brusinky, tvaroh, čokoláda na ozdobení a vykrajovátka nejlépe ve tvaru srdíčka. Z plátků toustového chleba vykrojte několik srdíček, která v troubě opečete dozlatova.

Srdíčka nechte vychladnout a z jedné strany je potřete tvarohem. Na srdíčko přidejte plátek jahody a pár brusinek. Přiklopte druhým srdíčkem a pokud chcete, pokapejte rozehřátou čokoládou. 

Přečtěte si také: Valentýn se blíží. Darujte pokojovku, co má tvar srdce. A je tak trochu podvod

shutterstock_1880571481.jpg

valentýnské tousty
Zdroj: 
Shutterstock
Při výrobě valentýnských toustů si můžete vyhrát s vykrajovátky.

Zamilované toasty

Na tuhle dobrotu budete potřebovat toustový chléb, vejce, zeleninu na ozdobu a vykrajovátka ve tvaru srdce. Dva plátky toustového chleba si opečete na pánvi a dejte je bokem. Usmažte volské oko, které položte na jeden z toustů. Uprostřed druhého toustu vykrojte srdíčko a položte jej na volské oko tak, aby žloutek zůstal ve vykrojeném otvoru. Můžeme ozdobit několika druhy zeleniny.

Pizza ve tvaru srdce

Pokud se vám nechce připravovat těsto na pizzu, můžete koupit korpus (anebo rovnou ozdobenou pizzu) již v obchodě. Doma ji nechte malinko povolit a od oka (nebo podle šablony) z ní vykrojte srdíčko. To buď upečte anebo přizdobte oblíbenými surovinami. Kečupem můžete na srdíčko napsat zamilovaný vzkaz.

Mohlo by vás zajímat: Afrodiziaka z lednice: Chuť na sex zvyšuje třeba avokádo nebo některé druhy koření

shutterstock_1012001515.jpg

srdíčkové lívance
Zdroj: 
Shutterstock
Vychutnat si můžete i srdíčkové lívance. Jejich příprava je snadná.

Lososové kanapky (nejen) pro zamilované

Připravte si vykrajovátka (ideálně srdíčka), balení toastového chleba, pár plátků uzeného lososa, vaničku přírodního sýru nebo žervé, zakysanou smetanu, čerstvý kopr, chemicky neošetřený citron, čerstvě mletý pepř a mořskou sůl.

Troubu si předehřejte na 180 °C. Z plátků toustového chleba vykrajujte pomocí vykrajovátka požadované tvary. Ty vyskládejte na plech s pečicím papírem, a pokud chcete, aby byly křupavější, zakápněte je olivovým olejem. Pečte 15 minut.

Mezitím si připravte pomazánku. Z lososa si nechte několik tenkých a krátkých plátků na ozdobu, zbytek nasekejte nožem na malé kousky. V míse ho smíchejte se šťávou z citronu a nechte alespoň 15 minut odležet v lednici. Poté přidejte zakysanou smetanu a postupně vmíchejte čerstvý sýr.

Nakonec nasekejte čerstvý kopr najemno a nechte si několik snítek na ozdobu. Opatrně vmíchejte a můžete nepatrně osolit. Pomocí dvou lžiček zdobte vychladlé krekry hotovou pomazánkou.

Ozdobte je kouskem lososa, snítkou kopru a trochou citronové kůry. Osolte a opepřete.

shutterstock_2417442227.jpg

pizza srdce
Zdroj: 
Shutterstock
I pizza může být skvělou volbou pro valentýnskou večeři. Zvlášť, když má ten správný tvar.

Čokoládové fondue s chilli

Čokoláda a chilli fungují jako skvělá afrodisiaka. Pokud máte chuť na netradiční kombinaci, připravte si originální čokoládové fondue s chilli. Základem je kvalitní hořká čokoláda, kterou rozehřejete ve vodní lázni. Přidat k ní můžete trochu smetany ke šlehání a špetku chilli. Do rozehřáté čokolády následně namáčejte kousky oblíbeného ovoce na špejli. 

Přečtěte si také: Fondue má mnoho podob: Vyzkoušejte tradiční sýrové nebo fondue s houbami

Jahodové tiramisu bez pečení

Na přípravu tohoto sladkého receptu budete potřebovat 3 vejce, 500 g mascarpone, 2 lžíce cukru krupice, 1 sáček mandlového cukru (případně můžete ten klasický ovonět mandlovou trestí), 60 ml amaretta, špetku soli, 200 g cukrářských piškotů a 250 čerstvých jahod. 

Jako první rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh. V jiné míse vyšlehejte žloutky s oběma druhy cukry do husté světlé pěny. Poté do pěny postupně jemně ruční metlou zašlehejte mascarpone. Nakonec do krému stěrkou nebo lžící vmíchejte bílkový sníh.

Na dno formy (ideálně té ve tvaru srdce) poklaďte cukrářské piškoty a trochu je pokapejte polovinou amaretta. Na piškoty rozetřete polovinu množství krému a na něj poklaďte polovinu jahod.

Na ovoce znovu rozložte piškoty, pokapejte je amarettem, znovu rozetřete krém a poklaďte zbytkem jahod, které nakrájejte na plátky a vršek tiramisu jimi ozdobte. Hotové tiramisu dejte alespoň na 3 hodiny do lednice, aby piškoty změkly.

Použité zdroje:

  • https://www.denik.cz/gastronomie/vareni-s-laskou-tri-netradicni-valentynske-recepty-20190214.html
  • https://fresh.iprima.cz/pripravte-pro-svou-lasku-dokonale-valentynske-menu
  • https://shop.billa.cz/recepty/valentynske-lososove-kanapky-a-jednohubky-s-kozim-syrem
  • https://www.apetitonline.cz/menu/originalni-valentynska-snidane
  • https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-tipy-na-jednoduche-valentynske-recepty-218514?noredirect=1