14. 12. 2024
Podle dochovaných zdrojů objevili vřesové pivo Keltové. Pivo pro ně bylo velmi důležité. Považovali ho totiž za nápoj bohů, který zároveň sloužil jako platidlo. Nápoj v tehdejší době nesměl chybět na společenských ani náboženských obřadech a slavnostech. Zajímavostí je, že si na něm nepochutnávali pouze muži, ale i ženy. To za předpokladu, že se povedlo uvařit slabší várku.
Keltové vařili pivo za pomocí sladu, který se míchal s vodou a kvasnicemi. Aby byl nápoj alespoň trochu pitelný, dochucovali ho nejen kořením, ale i různými bylinkami a dalšími přísadami.
Ochutnat jste tehdy mohli pivo s borovicovou pryskyřicí nebo to, které se dochucovalo vřesem. Právě vřesové pivo se podařilo některým sládkům vzkřísit. Objevili totiž starobylou keltskou recepturu, podle které si můžete pivo uvařit i v domácích podmínkách.
Přečtěte si také: Magický vřesový čaj: Prý báječně podpoří vydatný spánek a vyčistí hlavu!
Co budete na vřesové pivo potřebovat?
- 6 litrů vody
- 1,5 kg květů z čerstvého (nebo sušeného) vřesu
- 500 g melasy
- 30 g mletého zázvoru
- 15 g chmele
- 5 lžic pivního kvásku (kvasnic)
Jak na to?
Vřes pro přípravu vřesového piva je dobré trhat v době plného květu. Teď v zimě to ale může být poněkud komplikované. Za vděk tedy můžete vzít i jeho sušenou variantou. Počítejte ovšem s tím, že výsledný produkt nebude mít tak silné aroma.
Květy omyjte a nechte oschnout. Připravte si větší smaltovaný hrnec, případně jiný hrnec s tlustým dnem. Nasypejte do něj květ vřesu, zalijte vodou a zhruba hodinu vařte. Vývar z vřesu přeceďte do čisté mísy a přibližně na každých 5,5 l tekutiny (nějaká voda se vyvaří) přidejte 15 g chmele, 30 g zázvoru a 500 g melasy.
Náš tip: Melasu seženete běžně v obchodech nebo e-shopech. Její cena je ovšem poměrně vysoká. Nejlevnější melasu koupíte přímo v cukrovaru.
Vše důkladně promíchejte a vraťte zpět do vymytého hrnce. Směs dvacet minut povařte a přeceďte (ideálně) přes plátýnko. Jakmile směs vychladne, přidejte do ní 5 lžic kvasnic (kvásku), přikryjte utěrkou a nejméně 24 hodin nechte vykvasit. Směs v žádném případě nemíchejte!
V posledním kroku stáhněte pěnu a pivo opatrně přelijte do dobře vymytých a vyvařených skleněných lahví. Zašpuntujte a jednotlivé lahve uložte na stinné a chladné místo, kde vám jejich obsah vydrží asi týden.
Použité zdroje:
- https://www.rybarskyrozcestnik.cz/recepty/vresove-pivo/
- https://www.dotyk.cz/magazin/keltove-pivo/
- https://www.receptyonline.cz/recept/napoj/vresove-pivo/