13. 12. 2024
Miska s teplou vodou
Pokud na otevření sklenice nespěcháte a můžete obětovat patnáct sekund, připravte si větší misku (dle velikosti zavařovačky) s teplou vodou. Sklenici do ní ponořte a nechte působit tlak. Po patnácti vteřinách byste neměli mít s otevíráním žádný problém.
Zapojte hrubou sílu
Připravte si utěrku a položte ji srolovanou na hranu kuchyňské linky nebo stolu (ideálně ne toho skleněného). O hranu a utěrku s víčkem sklenice několikrát bouchněte. Nyní ji můžete otevřít i bez použití větší síly.
Pomozte si nožem
Dalším způsobem, který ale může kuchyňské náčiní zásadním způsobem poškodit, je vsunutí špičky nože pod okraj víčka. Pohybem nahoru se posouvejte po obvodu sklenice a tím víčko uvolněte. Pod víčko se tímto způsobem dostane vzduch a sklenice vám půjde otevřít jedna dvě.
Náš tip: S uvolněním víčka kromě nože pomůžou i drobné mince. S korunou příliš parády nenaděláte, euro cent už je docela spolehlivým pomocníkem.
Zkuste to s gumovou rukavicí
Navlékněte si kvalitní gumovou rukavici a snažte se obsah sklenice vysvobodit. Sílu sice budete potřebovat, zavařovačka vám nicméně nebude v ruce podkluzovat, takže se při otevírání tolik nenadřete.
Víčko promáčkněte
Tento postup je vhodný zejména u „měkčích“ a nešroubovacích víček. Dejte okraj dlaně u zápěstí na víčko a pořádně do něj zatlačte. Poté by mělo jít víčkem bez větší námahy otočit. Kromě dlaně můžete k promáčknutí využít i jiné kuchyňské náčiní.
Trik s lepicí páskou
Tenhle způsob jsme objevili na internetu a po pravdě nenašli odvahu k jeho odzkoušení. V návodu nicméně bylo, že je potřeba kvalitní (například tkaná) lepicí páska, která se připevní na víčko tak, aby ještě část pásky přesahovala mimo – pro uchopení. Za její konec trhnete a víčko by se mělo uvolnit.
Použité zdroje:
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-otevrit-zavarovaci-sklenici/
- https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/jak-otevrit-sklenici-30000501.html
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-otevrit-sroubovaci-vicko/
- https://fresh.iprima.cz/magazin/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/jak-otevrit-zavarene-okurky-kdyz-to-zkratka-nejde-staci-jednoducha-finta