29. 3. 2022
Sepsali jsme pro vás zajímavá fakta ze světa zmrzliny a máme pro vás tip na šikovného pomocníka, který vám vyrobí zmrzlinu kdykoli chcete - řeč je o domácím zmrzlinovači.
Toto je 20 faktů o zmrzlině, které vás překvapí
Věděli jste o tom, že…
- Na základě historických pramenů nelze určit vznik zmrzliny, její počátek se datuje přibližně od 2. století před Kristem.
- Celosvětově nejpopulárnější příchutí zmrzliny je vanilka.
- Zatímco vanilková zmrzlina vede v popularitě, první zmrzlina, která se začala vyrábět, měla příchuť čokolády.
- Polovinu objemu zmrzliny tvoří vzduch.
- Král Karel I. platil svému šéfkuchaři ročně 500 liber, aby udržel svůj recept na zmrzlinu v tajnosti.
- V roce 1744 George Washington utratil na zmrzlině v průměru 200 amerických dolarů.
- Římané posílali otroky sbírat sníh, aby z něj pak mohli vyrábět zmrzlinu.
- Mezinárodním dnem zmrzliny je 3. neděle v měsíci červenec.
- První americký patent na výrobu zmrzliny byl udělen v roce 1843.
- NASA přiznala, že zmrzlina patří mezi 3 top jídla, která chybí astronautům nejvíce.
- Den, kdy se obecně prodá nejvíce zmrzliny, je neděle.
- Ke slízání 1 kopečku zmrzliny je zapotřebí cca 50 líznutí.
Jaká země, taková zmrzlina…
- Americká společnost Ben & Jerry's, která vyrábí zmrzlinu, založila hřbitov pro příchutě zmrzliny, které zmizely z povrchu zemského.
- Mezi prvními obyvateli, kteří si pochutnávali na zmrzlině byli číňané.
- Největší spotřebu zmrzliny mají američané, přičemž průměrný američan sní 22 litrů zmrzliny ročně.
- Pro srovnání či pro lepší pocit uvádíme, že průměrný čech sní ročně 3 litry zmrzliny.
- V Itálii zmrzlinu pojmenovávají pojmem „gelato“.
- V Japonsku existují zmrzlinové příchutě chobotnice, kravský jazyk a krevety.
- Obyvatelé Nového Zélandu jsou známí jako milovníci zmrzliny. V průměru na osobu snědí až 22 litrů zmrzliny za rok.
- Čína je držitelem rekordu v pojídání zmrzliny za rok 2016.
Zmrzlina přesně podle vašeho gusta
Zaujaly vás tato fakta o zmrzlině? Pokud patříte k milovníkům zmrzliny a vždy vyčkávate na první paprsky slunce, abyste si dopřáli pravou kopečkovou zmrzlinu, rádi se s vámi podělíme o tip na šikovného pomocníka, který vám vyrobí zmrzlinu jako z italské zmrzlinárny.
Domácí zmrzlinovač nebo výrobník zmrzliny je malý kuchyňský spotřebič, který dokáže vyrobit zmrzlinu již za 30 – 40 minut. Nepochybně k největším výhodám domácích zmrzlinovačů patří 100% svoboda výběru příchutě. Je jen na vás, jestli preferujete ovocné mixy, jemnou čokoládovou nebo lahodnou vanilkovou příchuť. Fantazii se meze nekladou, takže můžete směle kombinovat a experimentovat.
Zmrzlinovače kromě zmrzliny dokážou zpracovat také ovocný sorbet, který se hodí jako lehký dezert, mražené jogurty nebo mléčné koktejly.
Jaké typy zmrzlinovačů existují?
Zmrzlinovač s chladící nádobou
K jeho výhodám patří minimální spotřeba elektřiny, menší rozměry, nízká hmotnost a nízká cena. Výrobník zmrzliny s chladící nádobou je závislý na mrazničce - chladící nádobu je třeba předem vložit do mrazničky na několik hodin. Tento výrobník zmrzliny nedokáže udržet zmrzlinu chladnou, takže poté, co ji zmrzlinovač vyrobí, ji doporučujeme ihned zkonzumovat.
Zmrzlinovač s kompresorem
Zmrzlinovač s kompresorem vám vykouzlí kvalitní zmrzlinu jako z italské zmrzlinárny. Velkou výhodou je, že toto zařízení dokáže vyrobit i více porcí zmrzliny za den a díky své chladící jednotce ji dokáže udržet v chladu. Zmrzlinovač s kompresorem je tedy zcela nezávislý od mrazničky. Jelikož se jedná o komplikovanější zařízení, v porovnání se zmrzlinovačem s chladící nádobou je cena zmrzlinovače s kompresorem vyšší. Přirozeně toto zařízení spotřebuje i více elektrické energie. Máte-li malý pracovní prostor na kuchyňské lince, představují pro vás větší rozměry zařízení malý minus.