Jste zde

Odpalované těsto: Je jednodušší, než si myslíte. Máme pro vás návod krok za krokem

věneček z odpalovaného těsta Zdroj: Shutterstock
Připravit odpalované těsto není tak náročné, jak se na první pohled může zdát! S naším postupem a několika tipy ho hravě zvládnete i vy.

1. 1. 2025

Kolem odpalovaného těsta koluje spoustu mýtů, které z jeho přípravy udělaly zbytečného strašáka a složitou kulinářskou disciplínu. Stačí však dodržet několik důležitých zásad a výsledek bude vždy perfektní! 

shutterstock_1866511510.jpg

odpalované těsto v míse
Zdroj: 
Shutterstock
Odpalované těsto není nijak složité. Těsto nemusíte dlouho třít, hnětat ani nad ním nemusíte pronášet žádná zaklínadla, aby vám vykynulo. Stačí ho je zahřát a odpálit. 

K přípravě odpalovaného těsta nepotřebujete příliš mnoho surovin

Na přípravu odpalovaného těsta si připravte vodu, mléko nebo obojí, sůl, tuk, vejce a kvalitní hladkou mouku s vyšším obsahem lepku, který se postará o to, aby se těsto v troubě krásně nafouklo a po vychladnutí si udrželo svůj tvar. Jako tuk můžete použít máslo, olej i sádlo, které se mimochodem skvěle hodí, když chcete hotové korpusy naplnit slanými pomazánkami.

Zapomeňte však na ztužený tuk a margarín, které by do těsta vnesly přebytečnou vodu

shutterstock_2517947021.jpg

odpalované těsto na talíři
Zdroj: 
Shutterstock
Odpalované těsto je naprostým základem pro přípravu věnečků, větrníků, profiterolek, churros a eklérek. Využít ho však můžete i k přípravě slaných jednohubek nebo plněných knedlíků.

Do rendlíku odměřte tekutinu spolu s tukem, přidejte špetku soli a vše zahřejte. Jakmile obsah začne vřít, stáhněte rendlík z plotny a přidejte mouku. Všechnu naráz, aby vám nevznikly hrudky. Mouku dobře zamíchejte a rendlík vraťte zpět nad mírný plamen. 

Těsto míchejte a zahřívejte, dokud se vám na dně rendlíku neobjeví bílý povlak, který lze jen těžko seškrábnout. Obvykle tento proces trvá 5 až 6 minut

Po odpálení nechte těsto volně vychladnout, popřípadě ho přesuňte do kuchyňského robota a míchejte ho na nejnižší otáčky, abyste chladnutí urychlili. 

Až těsto zchladne na pokojovou teplotu, začněte postupně přidávat vejce. Hezky jedno po druhém, aby se dokonale zapracovala do těsta. 

Hotové těsto je lesklé, hladké a lze jednoduše protlačit řezanou špičkou na cukrářském sáčku. 

Tip: Požadované tvary stříkejte na pečicí papír za pomoci cukrářského sáčku a nezapomeňte na dostatečné mezery! Těsto se pečením až trojnásobně nafoukne. 

Při pečení nebuďte zvědaví!

Nastříkané tvary odpalovaného těsta vložte vždy do předem vyhřáté trouby na 190 až 200 stupňů Celsia. Nikdy nepoužívejte horkovzduch a minimálně prvních 10 minut neotevírejte troubu! Odpalované těsto je velmi citlivé a vaše nakouknutí by velmi pravděpodobně způsobilo, že by těsto splasklo. 

Po zhruba 10 minutách snižte teplotu v troubě na 160 až 170 stupňů Celsia a nafouklé těsto nechte ještě 5 až 10 minut dosušit a získat zlatavou barvu. 

Upečené tvary po vyndání z trouby přendejte z horkého plechu na mřížku a na nějakém nenápadném místě je propíchněte, aby z nich vyšla pára. 

shutterstock_1953040987.jpg

plněné odpalované těsto
Zdroj: 
Shutterstock
Hotové korpusy můžete naplnit šlehačkou nebo žloutkovým, vanilkovým či karamelovým krémem. 

Vaší chuti se meze nekladou!

Hotové a zcela vychladlé korpusy rozřízněte a naplňte je dle vaší chuti a libosti. Vzhledem k tomu, že v těstě není žádný cukr, můžete je plnit nejen sladkými krémy, ale i slanými pomazánkami, a povrch korpusů můžete polít cukrovou polevou, čokoládou nebo karamelem, ozdobit šlehačkou nebo jen poprášit moučkovým cukrem. 

Zdroje:

  • https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-nejlepsi-odpalovane-testo-89214
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/odpalovane-testo-pro-zacatecniky-rady-a-tipy/
  • https://fresh.iprima.cz/magazin/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/odpalovane-testo-nemusi-byt-strasak-s-nasim-navodem-ho-zvladne-i-zacatecnik
  • https://www.apetitonline.cz/recept/odpalovane-testo
  • https://www.kucharkaprodceru.cz/odpalovane-testo/