1. 1. 2025
Kolem odpalovaného těsta koluje spoustu mýtů, které z jeho přípravy udělaly zbytečného strašáka a složitou kulinářskou disciplínu. Stačí však dodržet několik důležitých zásad a výsledek bude vždy perfektní!
K přípravě odpalovaného těsta nepotřebujete příliš mnoho surovin
Na přípravu odpalovaného těsta si připravte vodu, mléko nebo obojí, sůl, tuk, vejce a kvalitní hladkou mouku s vyšším obsahem lepku, který se postará o to, aby se těsto v troubě krásně nafouklo a po vychladnutí si udrželo svůj tvar. Jako tuk můžete použít máslo, olej i sádlo, které se mimochodem skvěle hodí, když chcete hotové korpusy naplnit slanými pomazánkami.
Zapomeňte však na ztužený tuk a margarín, které by do těsta vnesly přebytečnou vodu.
Do rendlíku odměřte tekutinu spolu s tukem, přidejte špetku soli a vše zahřejte. Jakmile obsah začne vřít, stáhněte rendlík z plotny a přidejte mouku. Všechnu naráz, aby vám nevznikly hrudky. Mouku dobře zamíchejte a rendlík vraťte zpět nad mírný plamen.
Těsto míchejte a zahřívejte, dokud se vám na dně rendlíku neobjeví bílý povlak, který lze jen těžko seškrábnout. Obvykle tento proces trvá 5 až 6 minut.
Po odpálení nechte těsto volně vychladnout, popřípadě ho přesuňte do kuchyňského robota a míchejte ho na nejnižší otáčky, abyste chladnutí urychlili.
Až těsto zchladne na pokojovou teplotu, začněte postupně přidávat vejce. Hezky jedno po druhém, aby se dokonale zapracovala do těsta.
Hotové těsto je lesklé, hladké a lze jednoduše protlačit řezanou špičkou na cukrářském sáčku.
Tip: Požadované tvary stříkejte na pečicí papír za pomoci cukrářského sáčku a nezapomeňte na dostatečné mezery! Těsto se pečením až trojnásobně nafoukne.
Při pečení nebuďte zvědaví!
Nastříkané tvary odpalovaného těsta vložte vždy do předem vyhřáté trouby na 190 až 200 stupňů Celsia. Nikdy nepoužívejte horkovzduch a minimálně prvních 10 minut neotevírejte troubu! Odpalované těsto je velmi citlivé a vaše nakouknutí by velmi pravděpodobně způsobilo, že by těsto splasklo.
Po zhruba 10 minutách snižte teplotu v troubě na 160 až 170 stupňů Celsia a nafouklé těsto nechte ještě 5 až 10 minut dosušit a získat zlatavou barvu.
Upečené tvary po vyndání z trouby přendejte z horkého plechu na mřížku a na nějakém nenápadném místě je propíchněte, aby z nich vyšla pára.
Vaší chuti se meze nekladou!
Hotové a zcela vychladlé korpusy rozřízněte a naplňte je dle vaší chuti a libosti. Vzhledem k tomu, že v těstě není žádný cukr, můžete je plnit nejen sladkými krémy, ale i slanými pomazánkami, a povrch korpusů můžete polít cukrovou polevou, čokoládou nebo karamelem, ozdobit šlehačkou nebo jen poprášit moučkovým cukrem.
Zdroje:
- https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-nejlepsi-odpalovane-testo-89214
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/odpalovane-testo-pro-zacatecniky-rady-a-tipy/
- https://fresh.iprima.cz/magazin/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/odpalovane-testo-nemusi-byt-strasak-s-nasim-navodem-ho-zvladne-i-zacatecnik
- https://www.apetitonline.cz/recept/odpalovane-testo
- https://www.kucharkaprodceru.cz/odpalovane-testo/