16. 3. 2021
Salát je velmi oblíbená zelenina. Zasytí, osvěží a obsahuje velké množství látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Posílí obranyschopnost, má pozitivní vliv na trávení, podílí se na správné činnosti srdce a je skvělým parťákem při redukční dietě. Obsahuje velké množství vody a má nízkou energetickou hodnotu. V kuchyni má všestranné využití a díky své rozmanitosti vás nikdy neomrzí. Pojďte se s námi seznámit s těmi nejznámějšími!
Hlávkový salát: Vzpomínka na školní jídelnu
Hlávkový salát není třeba představovat. Skvěle chutná samotný s octovou zálivkou nebo se zálivkou z dijonské hořčice a s kousky opečené slaniny. Výborný je však i do zeleninových salátů i jako obloha k masu. V obchodě na něj můžete narazit zejména na jaře. Velmi jednoduše si ho však můžete vypěstovat i na své zahradě. Ať už ze semen, nebo z předpěstovaných sazenic. Mezi jeho největší benefity patří schopnost snížit hladinu škodlivého cholesterolu.
Ledový salát vybírejte podle barvy košťálu
Ledový salát je velmi podobný hlávkovému salátu. Při správném skladování však vydrží podstatně déle a jeho listy jsou pevnější, šťavnatější a chutnější. Nesmíte ale narazit na starý nebo přezrálý salát! Při koupi salátu proto sledujte zabarvení košťálu a pamatujte na to, že čím světlejší, tím lepší. Salát, jehož košťál je béžový až hnědý, není čerstvý.
Polníček zažene špatnou náladu a zmírní stres
Polníček má drobné lístky a mírně oříškovou chuť. Skvěle chutná nejen samotný, ale i v kombinaci s jinými saláty a zeleninou. Ze všech salátů má nejvyšší obsah vitamínu C, který podporuje celkové zdraví. Zanedbatelný však není ani obsah hořčíku, který má pozitivní vliv na nervovou soustavu.
Nahořklá čekanka
Listy čekanky salátové jsou typické hlavně svou nahořklou chutí, která odrazuje od konzumace. V míchaných salátech však její hořkost nijak nepřevyšuje ostatní suroviny a tepelnou úpravou se dokonce její hořkost vytrácí. Ve svém jídelníčku ji ocení hlavně ti, kteří chtějí zhubnout. Tělo zbaví škodlivých látek a zrychluje metabolismus.
Rukola povzbudí chuť k jídlu
Rukola je charakteristická listy, které svým tvarem připomínají listy pampelišek, a typickou nahořklou chutí. Výborná je zejména v kombinaci s jinými druhy salátů, rajčaty a česnekem. Skvěle se však hodí i pro tepelnou úpravu.
Zpestří rizoto, domácí pizzu i těstoviny. Je výborným zdrojem antioxidantů, mnoha minerálních látek a vitamínů. Její pravidelná konzumace tak posiluje obranyschopnost, zbavuje tělo škodlivých látek, podporuje zdraví srdce a je skvělou prevencí osteoporózy, cukrovky a rakoviny.
Salát Lollo krásně vypadá
Načervenalý Lollo rosso a nazelenalý Lollo biondo jsou dva druhy kadeřavých salátů, které poznáte na první pohled. Na talíři vypadají velmi dekorativně. Lollo rosso má lehce nahořklou chuť, která může někomu připomínat oříšky, lollo biondo je o něco jemnější. Oba obsahují velké množství vitamínu E, který je znám především jako silný antioxidant.
Dubáček vás ukolébá ke spánku
Dubáček je méně známý, ale velmi lahodný druh salátu. Listy, které svým tvarem připomínají listy dubu, jsou křehké a chutí připomínají vlašské ořechy. Kombinovat ho můžete s jinými saláty, se sýry i s rybami. Velmi rychle však uvadá, proto je ideální dubáček spotřebovat v den nákupu.
Římský salát: Základní surovina do salátu Caesar
Po římském salátu pravděpodobně sáhnete, pokud dostanete chuť na pravý Caesar salát. Čerstvé listy jsou křupavé a mají jemně nasládlou chuť. Zpracovat ho však můžete i tepelně. Ze všech salátů má nejvyšší podíl živin a mnoho vlákniny, která má pozitivní vliv na činnost střev.
Štěrbák: Salát s jemným nádechem hořkosti
Kadeřavý štěrbák je příbuzný čekanky. Listy jsou mírně nahořklé, ale velmi chutné. Používat je můžete samotné, nebo v kombinaci s listovým salátem a dalšími surovinami. Pokud se přeci jen chcete zbavit hořkosti, listy nakrájejte a namočte je do vlažné vody. Počítejte však s tím, že se zbavíte i užitečných látek.