30. 7. 2020
... třeba po aeropressu. Tahle věcička funguje jednoduše, jako většina všeho, co má naprosto delikátní výsledky. Na rozdíl třeba od french pressu nebo moka konvičky je ale poměrně mladá.
První aeropress totiž jeho tvůrce představil světu v roce 2005. Byl jím Alan Adler, inženýr a profesor ze Stanfordské univerzity. Už od mládí údajně rád navrhoval nejrůznější hračky a měl slabost pro aerodynamiku. Chvála tomuhle člověku.
Výhody a nevýhody aeropressu
Aeropress je jedna výhoda vedle druhé:
- Kávu s ním připravíte rychle.
- Zachovává skvělé vlastnosti i té nejkvalitnější kávy, nedostanou se do ní žádné příměsi.
- Čištění je rychlé a nenáročné.
- Je lehký a přenosný, můžete si ho vzít kamkoli.
Nevýhody?
- Maximální tlak, kterého dosáhnete, je asi 0,7 barů, přičemž pákový kávovar obecně disponuje tlakem 9 barů.
I tak ale vznikne lahodná káva, která může posloužit taky jako základ pro kávové speciality, jako je třeba cappuccino.
Jak si připravit kávu v aeropressu
Je to tak jednoduché, až je to krásné:
- Do sítka dejte papírový filtr a zašroubujte.
- Aeropress přiložte filtrem na šálek.
- Do plastové nádoby vsypte kávu – 15-20 g.
- Kávu zalijte vodou o teplotě přibližně 94 °C.
- Nechte kávu odstát 20 sekund až 2 minuty – čím hrubší máte namletí, tím déle počkejte.
- Navlhčete píst s gumovým koncem, dejte ho do nádoby a rovnoměrně ho stlačte, co to půjde. A je to!
Do aeropressu je ideální používat kávu přímo určenou na filtr a před použitím navlhčit filtr, aby káva nezískala jeho pachuť. Pokud chcete co nejčistší chuť kávy, stlačujte píst pomalu, třeba i půl minuty. Pro zvýraznění kořenitých a dřevitých chutí naopak stlačte píst rychle.
Vyzkoušejte si přípravu kávu v aeropressu, který jako alternativu používají i v nejedné kavárně. Je to jednoduché a výsledek je perfektní!