15. 7. 2022
Časy, kdy zažívala boom umělá sladidla, jsou naštěstí pryč. Dokonce o agávovém sirupu a dalších podobných produktech víme, že zdravěji než cukr jenom vypadají. Naštěstí se ale šíří osvěta o přírodních sladidlech, které konzumentům při nejhorším zadělají maximálně tak na řídkou stolici.
Xylitol není žádná umělá chemická nálož
Jakkoli zní jeho název šíleně a pasuje vám spíš někam do chemické laboratoře, xylitol je přírodní sladidlo. Možná pomůže, když mu budeme říkat březový cukr – tím mimochodem skutečně je (a možná se setkáte i s názvem dřevný cukr). Patří mezi alkoholové cukry (ale alkohol v něm není, to zase zůstaňme při zemi) a přirozeně se vyskytuje třeba v zelenině a ovoci (hlavně ve švestkách, jahodách a malinách).
S březovým cukrem jste se určitě setkali i mimo zdravé plody – třeba ve žvýkačkách a bonbónech, kam ho výrobci přidávají. Jednak je xylitol trošku osladí a jednak je prospěšný pro zuby.
Na výrobcích se s ním setkáte pod označením E967. Jde tedy o „éčko“, které neškodí.
V čem je xylitol tak skvělý?
Kromě toho, že jde o přírodní záležitost, má xylitol i další výhody. Obsahuje asi o 75 % míň sacharidů a má o 40 % nižší kalorickou hodnotu než cukr, proto se hodí při redukční dietě.
Zmínit musíme i to, že jeho glykemický index je 7. Běžná sacharóza (cukr) má asi 68 – čím nižší je přitom tahle hodnota, tím míň se konzumace projevuje na hladině cukru v krvi. Proto je xylitol vhodný i pro diabetiky.
Pravidelná konzumace xylitolu je taky bezva pro všechny, kteří trpí ušními infekcemi – míru rozvoje potíží snižuje až o 40 %, podobně dobře působí proti kvasinkám.
Kde a jak březový cukr využít?
Všude a tak, jak byste použili cukr. Při pečení, slazení nápojů, kdekoli. Pokud si lámete hlavu s tím, jak nahradit cukr xylitolem, tak vždycky v poměru 1:1 – obě látky totiž mají stejnou sladivost. Takhle jednoduché to je.
Jen dejte pozor, dobrotami, které obsahují xylitol, nekrmte svoje psy. Může u nich snadno vyvolat hypoglykémii a taky jim poškodit játra. Stejně tak se nedoporučuje dětem do 1 roku, ty ještě nedokážou xylitol zpracovat.
Nežádoucí účinky? Při nejhorším se proběhnete
Na xylitol si člověk musí zvyknout. Nejlepší je v počátku nepřekračovat 20 g denně, později můžete denní spotřebu navyšovat i na 100 g. Sledujte, jak na něj vaše tělo reaguje. Na to, které není na alkoholové cukry zvyklé, by totiž mohlo působit nadýmavě a projímavě. Za vyzkoušení to ale jednoznačně stojí.
Použité zdroje:
- https://www.drmax.cz/clanky/xylitol-neboli-brezovy-cukr
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Xylitol
- https://www.dietashopbrno.cz/eshop/brezovy-cukr-xylitol-doza/
- https://www.healthline.com/nutrition/xylitol-101