4. 2. 2023
Chilli papričky nebo taky kajenský pepř pocházejí ze Střední Ameriky. Na světě existuje kolem 4 000 odrůd chilli, které lze rozdělit do pěti základních druhů papriček.
Ty se mezi sebou liší velikostí, barvou i pálivostí, která se určuje podle Scoviellovy stupnice v jednotkách SHU. Klasická sladká paprika je v této stupnici zastoupena nulovou hodnotou. Nejpálivější papričky mohou mít až 3 miliony SHU!
Co všechno chilli papričky dokážou?
Odměnou za způsobenou bolest jsou analgetické účinky i zrychlení metabolismu. Ve 100 gramech chilli papriček najdeme 13 % doporučené denní dávky železa, 14 % mědi a 7 % draslíku.
Kapsaicin podle některých studií dokonce funguje i jako obrana proti nádorovým onemocněním. Pravidelná konzumace chilli navíc podporuje imunitní systém, zvyšují pocit sytosti a podporují trávení. Papričky jsou přírodním projímadlem a při dlouhodobé konzumaci snižují chuť na sladké a tučné.
Užívejte chilli vnitřně i zevně
Chilli papričky můžete konzumovat syrové, v nejrůznějších polévkách, salátech i pokrmech, ale i jako nejrůznější dipy, omáčky a salsy. Připravit si z nich ale můžete také domácí chilli mast, která pomůže třeba při artróze, artritidě, na pohmožděniny a při bolesti a ztuhlosti svalů.
Při aplikaci na kůži zmírňuje bolesti při zánětech kloubů a neuralgii trojklaného nervu, hodí se na namožené svaly i bolavá záda. Chilli mast pomáhá i při nervových bolestech souvisejících s pásovým oparem i cukrovkou.
Ze začátku budete pravděpodobně cítit mírné pálení nebo pozorovat zarudnutí kůže, postupně si ale tělo na účinky chilli zvykne. Mast nicméně nikdy neaplikujte na poraněnou nebo odřenou kůži! Po aplikaci masti si také nezapomeňte důkladně umýt ruce, abyste si ji nezanesli třeba do oka.
Jak si domácí chilli mast vyrobit?
Potřebovat budete sušené nebo čerstvé chilli papričky s vyšším obsahem kapsaicinu (např. habanero) a obyčejné sádlo nebo lékařskou vazelínu. Vazelínu nebo sádlo rozehřejte ve vodní lázni a nasypte do ní sušené chilli koření nebo čerstvou nakrájenou papričku.
Za stálého míchání se kapsaicin extrahuje do vazelíny. Po pár minutách nechte odstát do druhého dne. Následně znovu zahřejte, rozmíchejte a přeceďte. Mast nalijte do menších a uzavíratelných mističek nebo skleniček a nechte zatuhnout. Používejte podle potřeby.
Použité zdroje:
- https://www.prozeny.cz/clanek/prosportujte-se-ke-stihle-figure-15095
- https://www.nkz.cz/volny-cas/zelena-domacnost/diy-vyrobte-si-mast-z-chilli-papricek
- https://living.iprima.cz/chilli-je-lek-proti-bolesti-kloubu-zad-a-svalu-vyrobte-si-vlastni-masticku-52315