2. 5. 2021
Brambororajče, zkráceně bramborajče, jinak také pomato nebo potatom, je vlastně takové 2 v 1. Z jedné rostliny získáte dva druhy zeleniny - chutná cherry rajčata a brambory, které můžete zpracovat jakýmkoliv tradičním způsobem. A nebojte! Nejde o žádnou chemicky upravenou zeleninu, ale o výsledek desetiletého snažení britských pěstitelů.
Roubovat můžete nejen stromy a keře, ale i zeleninu
Bramborajče je výsledkem netradičního roubování dvou relativně blízkých rostlin, kdy se na kořenový systém bramboru naroubuje vršek rajčete. Úrodu vám tak poskytne nejen nadzemní, ale i podzemní část.
V letních měsících můžete sklízet chutná a zdravá cherry rajčata, na podzim pak můžete z půdy vyhrabat hlízy brambor, které můžete použít jako přílohu nebo z nich můžete připravit bramborovou kaši či hranolky. Pěstování nemá žádný vliv na kvalitu plodů ani na jejich chuť.
Ideální pro malé zahrádky i na balkon
Brambororajčata lze pěstovat téměř kdekoliv. Bez problémů snášejí naše klima a nemají žádné specifické podmínky na pěstování. Pěstovat je můžete na zahradě v záhoně, ve skleníku i na balkoně v nádobě nebo pěstitelském pytli. Klíčové je pouze to, aby nádoba, ve které budete bramborajče pěstovat, byla dostatečně prostorná a nebránila tvorbě kořenového systému.
Bramborajče můžete sehnat ve vybraných zahradnictvích nebo se do roubování můžete pustit sami.
Pěstování brambororajčete není nijak složité
Bramborajčata vyžadují de facto stejné pěstební podmínky jako rajčata. Základem úspěchu je slunné, dobře větrané stanoviště s dostatkem živin a správná zálivka, která by měla být pravidelná a rovnoměrná. Občasné vyschnutí rostlinám nevadí, přemokření jim však nesvědčí!
K sazenici nezapomeňte upevnit silnou oporu a jednotlivé výhony postupně přivazujte, aby se rostlina vlivem větru nebo váhy plodů nezlomila.
Bramborajče nezapomeňte ošetřit proti chorobám i škůdcům a zálivku směřujte vždy ke kořenům, abyste předešli plísním. V případě napadení přijdete nejen o úrodu rajčat, ale i brambor.
Sklizeň rajčat i brambor přizpůsobte počasí. Rajčata, která jsou zralá, sbírejte pravidelně, abyste podpořili červenání ostatních.
Před prvními mrazy pak sesbírejte i zelená rajská jablíčka a nechte je dozrát při pokojové teplotě. Brambory sklízejte o něco později.