6. 10. 2022
Chalva je nejstarší orientální cukrovinka, jejímž základem jsou různá olejnatá semínka. Obsahuje mnoho bílkovin, sacharidů i zdravých tuků a je skvělým zdrojem vlákniny i nejrůznějších vitamínů, minerálů a stopových prvků. Konkrétní obsah účinných látek je však závislý na tom, z jakých semínek je vyrobena.
Chalva se nejčastěji vyrábí z pražených, nebo nepražených sezamových semínek, která se nejprve rozemelou a poté se smíchají s medem, cukrem nebo rostlinným sirupem. Vyrobit ji však můžete i ze semínek slunečnice, různých druhů ořechů nebo dokonce z fazolí či čočky.
Chuť chalvy může být pokaždé jiná!
Základ ze semínek můžete doladit podle své chuti a dle dostupných ingrediencí. Dobře se však kombinuje s vanilkou, kakaem, čokoládou, mandlemi, pistáciemi, arašídy i jinými druhy ořechů. Skvělý je ale také s kandovaným nebo sušeným ovocem. Například s datlemi, rozinkami nebo meruňkami.
Sezamová semínka patří mezi nejzdravější
Konzumace chalvy s sebou přináší mnohé zdravotní účinky, které se však v lecčem liší v závislosti na použitých surovinách. Obecně lze ale říci, že chalva posiluje imunitu, prospívá srdci a pomáhá udržovat zdravou kůži, vlasy i nehty. Zpomaluje proces stárnutí, pomáhá při zácpě, příznivě působí při chudokrevnosti a zmírňuje deprese.
Připravte si chalvu přesně podle vaší chuti
Chalvu můžete koupit ve specializovaných prodejnách, v čajovnách a dokonce i v některých větších supermarketech. Pokud si však chcete pochutnat, je nejlepší připravit si chalvu doma a doladit si ji přesně podle své chuti. A jak na ni?
K výrobě chalvy budete potřebovat med nebo rostlinný sirup, nejrůznější oříšky, kakaový prášek, vanilkový cukr a samozřejmě sezamová semínka, ideálně neloupaná a nepražená, která obsahují mnohem více cenných látek než semínka pražená.
Tip: Pokud si chcete výrobu chalvy ulehčit, kupte si v obchodě Tahini pastu, která je vyrobena ze sezamových semínek.
Postup přípravy je velmi jednoduchý a chalvu zvládnete připravit během chvíle. Sezamová semínka stačí pouze rozmixovat na prášek a smíchat s medem nebo sirupem tak, aby vám vznikla lepkavá hmota, do které pak už jen stačí přimíchat zbylé ingredience podle vaší chuti.
Hotovou chalvu dejte do formiček, nechte ji ztuhnout v lednici a spotřebujte ji do dvou, maximálně do tří dnů.
Zdroje:
- https://superpotraviny.webnode.cz/seminka/sezamove-seminko/chalva-halva/
- https://www.youtube.com/watch?v=ysus7t7sV-A
- https://www.vareni.cz/magazin/chalva-sezamovy-zazitek/
- https://www.blesk.cz/a-z-jidlo-piti/z-ceho-je-halva
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Chalva