22. 12. 2019
Období adventu a vánočních svátků je u mnohých z nás spojené s nekonečnou zásobou čokolády. První várku děti obdrží už společně s adventním kalendářem, na který plynule naváže mikulášská nadílka. Čokoládové bonbony ze stromečku jsou pak už jen tou pomyslnou kapkou v moři.
Co s přebytečnou čokoládou? Máme pro vás pár netradičních tipů, jak ji zužitkovat, pochutnat si a ještě zkrásnět.
Víno s chutí čokolády
Víno a čokoláda. Víte, co vznikne, když spojíte tyhle dvě lahodné ingredience, které působí na první pohled poněkud nesourodě? Čokoládové víno! Čokoláda obsahuje velké množství hořčíku a antioxidantů. Červené víno zase posiluje naše cévy, může snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice.
Rozpusťte čokoládu třeba s vínem. Možná vás překvapí, jak je tahle kombinace lahodná.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Čokoládové víno připravíte jednoduše: V hrnci roztopte mléko a čokoládu, po roztopení přilijte kvalitní červené víno. Nalijte do vysokých sklenic, které ozdobíte šlehačkou a opečenými marshmallow.
Čokoládový čaj potěší především děti
Čokoládové víno s rodiči neochutnají, čaj s pořádnou porcí čokolády ale ano. Řeč je o našich ratolestech, které nám mohou pomoct třeba při přípravě další čokoládové pochoutky.
Na jeden šálek budete potřebovat 1 lžíci smetany, 1 lžičku cukru, 1 lžičku strouhané čokolády, černý čaj a vodu. Cukr svařte s trochou vody, přimíchejte nastrouhanou čokoládu, a jakmile se rozvaří, přidejte čaj s trochou smetany.
Čokoládě to krásně ladí i s čajem. Ozdobený marshmallow bonbony tenhle nápoj určitě potěší i děti.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Voňavá maska dodá půvab
Kakaový prášek obsažený v čokoládě má vysoký obsah antioxidantů, hořčíku, selenu, manganu, zinku, mědi, draslíku, fosforu, železa, vápníku, kyseliny pantothenové, vitamínu B6, niacinu a riboflavinu.
Kombinace těchto látek zabraňuje poškození buněk pokožky a zároveň zlepšuje cirkulaci krve v kůži, čímž snižuje zčervenání pokožky a dodává jí pevnější vzhled. Tmavou čokoládu stačí rozpustit ve vodní lázni se lžičkou olivového oleje, nechat vychladnout, promíchat a nanést na deset minut na obličej.
Sladkou koupel ocení partner i pokožka
Čokoládová koupel je lékem na zjitřené nervy a stárnoucí pokožku, kterou zvlhčí, vyživí a omladí. Koupel zlepšuje náladu, vyvolává stavy euforie, zmírňuje stavy deprese a povzbuzuje mozkovou činnost i tep, proto se využívá často jako afrodiziakum. Voňavá koupel není doménou jenom salónů a wellness studií, připravit si ji můžete i doma.
Potřebovat budete jen 90 g tmavé strouhané čokolády, hrnek neparfémované pěny do koupele a 1/3 hrnku neslazeného sójového mléka. Sójové mléko s čokoládou smíchejte na plotně. Až se ingredience spojí, nechte je vychladnout a přidejte do pěny do koupele. Tu pak nalijte pod tekoucí vodu.
Čokoláda má mnoho blahodárných účinků na naše tělo. Proto je častou přísadou třeba v pleťových maskách.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Čokoládová omáčka povýší pokrm na nový level
Je úplně jedno, jestli jste dostali chuť na kančí ragú nebo grilovaná kuřecí prsa. Společně s čokoládovou omáčkou dostanou šmrnc, o kterém se vám ani nezdálo.
Potřebovat budete 60 g nastrouhané hořké čokolády, 1 lžičku mletého pepře, 1 nasekanou chilli papričku, prolisovaný plátek česneku, tymián, 1 lžíci hnědého cukru, 50 ml červeného vína, 120 ml hovězího nebo kuřecího vývaru, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci másla, sůl, 3 lžíce mouky a 1 malou cibuli.
Ve větším rendlíku rozehřejte máslo a olej, na kterém do hněda orestujete cibulku. Přidejte cukr, česnek, tymián a chilli. Po dobu 3 minut za stálého míchání smažte. Pak zaprašte moukou, přidejte víno a nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Zalijte horkým vývarem, osolte, opepřete a ještě sedm minut vařte.
Čokoláda báječně poslouží i jako přísada do luxusní koupele.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Čokoládové zelí se hodí nejen ke kachně
Čokoládové zelí se pravidelně objevuje na nejrůznějších food festivalech. Jeho netradiční chuť ale můžete okusit i doma. Stačí přidat čtvereček nebo dva do připraveného červeného zelí, nechat rozpustit a důkladně zamíchat. Zelí dostane zcela nový rozměr chuti a bude krásně lesklé. Servírovat ho můžete ke kachně nebo zvěřině.