16. 12. 2024
Nepečené sladkosti si v posledních letech získávají stále větší oblibu. Důvody jsou nasnadě. Příprava takových dobrot je většinou snadná, rychlá a jednoduchá. Nemusíte dokonce ani zapínat troubu, takže šetříte další čas a hlavně energii. Často můžete do přípravy nepečeného cukroví zapojit i nejmenší členy rodiny a navodit doma tu pravou sváteční atmosféru.
Mohlo by vás zajímat: Bleskové cukroví na poslední chvíli: Potřebujete jen 3 suroviny a 10 minut volného času
Nepečené šišky můžete připravit z datlí i sušenek
Oblíbenou dobrotu, která aktuálně kraluje sociálním sítím, můžete připravit podle několika receptů. Zatímco v jednom jsou k přípravě použity oblíbené (tmavé) sušenky a jemný sýr Philadelphia, v druhém oříšky a vypeckované datle. Je jen na vás, kterému receptu dáte přednost. Výsledek bude vypadat, a hlavně chutnat dokonale!
Na šišky ze sušenek a sýru budete potřebovat:
- 200 g tmavých sušenek (např. Oreo)
- 125 g Philadelphia sýru
- čokoládové cereálie (např. Chocapic) na zdobení
- moučkový cukr na posypání
Jak na to?
Připravte si mixér, ve kterém rozmixujte připravené sušenky. Ve větší míse smíchejte rozdrcené sušenky se sýrem a důkladně směs promíchejte, dokud nevznikne kompaktní hmota. Připravenou směs nechte v míse vychladnout po dobu přibližně 15 minut.
Z vychlazené hmoty vytvarujte malé kužely a jejich povrch ozdobte čokoládovými cereáliemi tak, aby dezert připomínal borovicové šišky. Hotové šišky uložte do lednice alespoň na 1 hodinu.
Ideální je, pokud je necháte v chladu přes noc. Před podáváním můžete jednotlivé šišky posypat moučkovým cukrem.
Přečtěte si také: Cukroví last minute a jednoduše: Fíkový salám zvládnete den před Štědrým dnem
Na šišky z datlí a oříšků si připravte:
- 250 g vypeckovaných datlí
- 250 g nesolených kešu oříšků
- čokoládové cereálie (např. Chocapic) na zdobení
- 100 g čokolády
- panáka rumu
- moučkový cukr na posypání
Jak na to?
Kešu oříšky a datle nasypejte do mixéru a rozmixujte do jemné konzistence. Čokoládu si vedle rozpusťte ve vodní lázni a společně s rumem ji vmíchejte do připravené hmoty. Nechte zhruba 30 minut ztuhnout v lednici (opět zde můžete těsto nechat klidně přes noc). Poté tvořte malé kužely, které zdobte cereáliemi do požadovaného tvaru. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.
Praktický tip závěrem: Šišky můžete na talíři podložit snítkou větviček přímo z lesa. Bude to vypadat mimořádně efektně.
Použité zdroje:
- https://www.vareni.cz/magazin/sladke-vanocni-sisky-krok-za-krokem/
- https://cooky.cz/kakaove-nepecene-vanocni-sisky-s-lupinky/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/31383-nepecene-sisky