Jste zde

Cukroví last minute: Nepečené šišky, které vypadají jako opravdové, připravíte ze tří surovin

šišky jako cukroví Zdroj: Shutterstock
Vánoce jsou tady cobydup! Pokud milujete sladké cukroví, ale nemáte tak úplně vlohy pro jeho pečení, nechte se inspirovat letošním hitem! Připravte si nepečené šišky, které vypadají, jako byste je právě přinesli z lesa!

16. 12. 2024

Nepečené sladkosti si v posledních letech získávají stále větší oblibu. Důvody jsou nasnadě. Příprava takových dobrot je většinou snadná, rychlá a jednoduchá. Nemusíte dokonce ani zapínat troubu, takže šetříte další čas a hlavně energii. Často můžete do přípravy nepečeného cukroví zapojit i nejmenší členy rodiny a navodit doma tu pravou sváteční atmosféru. 

Mohlo by vás zajímat: Bleskové cukroví na poslední chvíli: Potřebujete jen 3 suroviny a 10 minut volného času

Nepečené šišky můžete připravit z datlí i sušenek

Oblíbenou dobrotu, která aktuálně kraluje sociálním sítím, můžete připravit podle několika receptů. Zatímco v jednom jsou k přípravě použity oblíbené (tmavé) sušenky a jemný sýr Philadelphia, v druhém oříšky a vypeckované datle. Je jen na vás, kterému receptu dáte přednost. Výsledek bude vypadat, a hlavně chutnat dokonale!

shutterstock_2496309295.jpg

borovicové šišky pocukrované
Zdroj: 
Shutterstock
Borovicové šišky můžete posypat i moučkovým cukrem. Jako kdyby čerstvě nasněžilo.

Na šišky ze sušenek a sýru budete potřebovat:

  • 200 g tmavých sušenek (např. Oreo)
  • 125 g Philadelphia sýru
  • čokoládové cereálie (např. Chocapic) na zdobení 
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to?

Připravte si mixér, ve kterém rozmixujte připravené sušenky. Ve větší míse smíchejte rozdrcené sušenky se sýrem a důkladně směs promíchejte, dokud nevznikne kompaktní hmota. Připravenou směs nechte v míse vychladnout po dobu přibližně 15 minut.

Z vychlazené hmoty vytvarujte malé kužely a jejich povrch ozdobte čokoládovými cereáliemi tak, aby dezert připomínal borovicové šišky. Hotové šišky uložte do lednice alespoň na 1 hodinu.

Ideální je, pokud je necháte v chladu přes noc. Před podáváním můžete jednotlivé šišky posypat moučkovým cukrem

Přečtěte si také: Cukroví last minute a jednoduše: Fíkový salám zvládnete den před Štědrým dnem

shutterstock_2534932833.jpg

cukroví šišky
Zdroj: 
Shutterstock
Základ šišek se dá vyrobit několika způsoby - zdravěji i méně zdravě, ale minimálně stejně chutně.

Na šišky z datlí a oříšků si připravte:

  • 250 g vypeckovaných datlí
  • 250 g nesolených kešu oříšků
  • čokoládové cereálie (např. Chocapic) na zdobení 
  • 100 g čokolády 
  • panáka rumu
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to?

Kešu oříšky a datle nasypejte do mixéru a rozmixujte do jemné konzistence. Čokoládu si vedle rozpusťte ve vodní lázni a společně s rumem ji vmíchejte do připravené hmoty. Nechte zhruba 30 minut ztuhnout v lednici (opět zde můžete těsto nechat klidně přes noc). Poté tvořte malé kužely, které zdobte cereáliemi do požadovaného tvaru. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem. 

Praktický tip závěrem: Šišky můžete na talíři podložit snítkou větviček přímo z lesa. Bude to vypadat mimořádně efektně. 

Použité zdroje:

  • https://www.vareni.cz/magazin/sladke-vanocni-sisky-krok-za-krokem/
  • https://cooky.cz/kakaove-nepecene-vanocni-sisky-s-lupinky/
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/31383-nepecene-sisky