15. 10. 2019
Začínáme…
Nejjednodušší je výroba mýdla ze zbytků starých mýdel nebo z licí mýdlové hmoty, kterou můžete zakoupit hned v několika variantách a s odlišnými blahodárnými účinky na vaše tělo. Mohou být bílé i průsvitné, přírodní i s přídavkem rostlinných olejů a živočišných tuků.
Vyrobte si doma kvalitní mýdlo. S našimi tipy a triky dojdete ke zdárnému cíli.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Hmotu stačí pouze rozpustit ve vodní lázni, barvivy obarvit, éterickými oleji či bylinkami ovonět a nalít do pružných silikonových forem různých tvarů a velikostí. Přidat můžete i drobné hračky, mušličky, třpytky, kávová zrna či sušené květy.
Vyrobte si mýdlo na míru
Složitější variantou je výroba mýdla za pomoci hydroxidu sodného a vhodné kombinace tuků a olejů tradiční metodou za tepla nebo za studena.
Tip: Při výrobě domácího mýdla využijte mýdlovou kalkulačku! Pomůže vám přepočítat potřebné množství hydroxidu sodného podle vámi zvolených tuků a olejů.
Pro bezpečnou práci s hydroxidem sodným použijte ochranné brýle, oděv i rukavice a snažte se nedýchat výpary, které se uvolňují při styku hydroxidu s vodou!
Hlavní rozdíl mezi tradiční výrobou mýdla za studena a výrobou mýdla za tepla je rozdílná dobá zrání a teplota, při které smícháváte olejovou složku s rozpuštěným hydroxidem sodným. Zatímco mýdlo vyrobené za tepla můžete používat hned druhý den, mýdlo vyrobené metodou za studena musí i několik týdnů zrát, aby jeho použití bylo zcela bezpečné!
Platí, že čím delší dobu mýdlo zraje, tím je kvalitnější. Důležité však je skladovat mýdlo na dobře odvětraném tmavém místě s relativně vysokou vlhkostí.
Zkuste zkombinovat průhlednou a bílou mýdlovou hmotu. Výsledek vás jistě mile překvapí.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Hydroxid sodný přisypávejte vždy do vody a vzniklý roztok hydroxidu a vody vlévejte vždy do olejů!
Do první nádoby, která vydrží vysokou teplotu, nalijte 380 ml vody a postupně přisypávejte 138 gramů hydroxidu sodného. V druhé nádobě si rozpusťte jeden kilogram tuků. Náš recept počítá s půl kilogramem vepřového sádla a půl kilogramem olejů. Podle vašich preferencí a požadovaných účinků lze použít palmový, olivový i kokosový.
Velmi častým problémem při výrobě mýdla jsou bublinky. Pomoci však může odstraňovač bublinek, který zakoupíte v e-shopu. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Až oba roztoky dosáhnou stejné teploty (u metody za studena okolo 35 stupňů Celsia a u metody za tepla okolo 55 stupňů Celsia) je čas je smíchat. Míchejte, dokud vám nevznikne homogenní hmota, která bude mít konzistenci řidší krupicové kaše. Pak už stačí přidat vámi zvolená barviva, esenciální olejíčky, různé doplňky a hmotu nalít do formiček. Proces zmýdelnění by měl probíhat minimálně 24 hodin pod přikrývkami, které udrží teplo.
Výroba mýdla za studena je mnohem šetrnější k použitým přísadám a surovinám. Použité tuky se ohřejí jen na teplotu, která je potřebná k jejich rozpuštění, a dál už se nezahřívají. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Druhý den mýdlo opatrně vyndejte z forem, případně ho nakrájejte na požadované kusy a nechte ho ještě několik týdnů dozrát na místě s dobrou cirkulací vzduchu. U metody za studena je doba zrání velice důležitá!