19. 12. 2021
Přesně takový je pelyněk estragon (Artemisia dracunculus). Svůj původ má sice ve Střední Asii, nicméně dneska už ho lidé znají takřka po celém světě. Nejčastěji se s ním ale setkáme ve středomořské kuchyni a zvlášť v té francouzské – přidává se tu totiž nejen typicky na maso, ale i do známé dijonské hořčice.
Keř estragonu není nijak nenápadný – vyrůstá do výšky až jednoho metru a daří se mu hlavně v bohaté písečné půdě, kde má dostatek slunečního světla. Estragon poznáte podle přímé lodyhy s prutnatým větvením a díky široce čárkovitým přisedlým listům. Nejlíp je mu sice na březích řek jižní a střední Evropy a v západní části Ameriky, ale klidně si ho můžete vypěstovat i doma v květináči nebo na zahradě.
Mor už jím neléčíme, pro klidný spánek ho ale zkuste
Estragon má léčivé účinky a lidstvo to už odpradávna ví. Však byl jako těžký kalibr nasazován i na mor! Mnohem častěji ho ale lidi používali při uštknutí hadem nebo při bolestech zubů.
Estragon je nabitý vitamíny a minerály – jmenujme vitamíny A, B a C, z minerálů pak hořčík, železo, zinek, draslík nebo měď. Obsahuje značné množství antioxidantů, které pomáhají zpomalovat stárnutí buněk. A o kterých účincích nemůže být pochyb?
- Pomáhá ke zklidnění a kvalitnějšímu spánku. Může pomoct hyperaktivním jedincům.
- Hodí se při zánětech kloubů, dně a revmatu.
- Podporuje kvalitu menstruačního cyklu.
- V lidovém léčitelstvím se s ním bojuje proti bakteriím a střevním parazitům.
- Zlepšuje trávení a podporuje chuť k jídlu.
- Působí močopudně.
- Snižuje hladinu cukru v krvi.
- Zabraňuje tvorbě krevních sraženin v drobných mozkových a srdečních cévách.
- Pomáhá při nadýmání, škytavce a bolestech zubů (obsahuje totiž anestetickou látku eugenol).
- Neutralizuje zápach z úst.
Co s estragonem v kuchyni?
Důvodů, proč si občas estragon s chutí dát, je spousta. Dobrá zpráva je, že v kuchyni se s ním dá docela dobře kouzlit. Své o tom vědí nejen Francouzi, ale třeba i Turci – spousta tureckých pokrmů by se bez estragonu neobešla!
Estragon se hojně používá k aromatizování octů. Možností, jak s ním vylepšit další výtvory, je spousta. Užijete ho při nakládání zeleniny, do omáček, při přípravě ryb a drůbeže, můžete ho zkusit přidat do rýže, marinád, polévek a salátů. Nebo si zkuste vyrobit estragonové máslo! Stačí do 100 g změklého másla přidat 2 lžíce najemno nasekaného estragonu. Tuhle dobrotu oceníte třeba při konzumaci steaku.
Použité zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Pelyn%C4%9Bk_estragon
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/estragon-proslula-bylinka-francouzske-kuchyne-recepty-a-pestovani.html
- https://www.denik.cz/gastronomie/estragon-ma-v-kuchyni-co-rici-20180630.html
- https://www.prostreno.cz/dobroty-do-spize-a-lednicky/clanky/29161/Na-co-vsechno-se-v-kuchyni-da-pouzit-estragon
- https://www.bylinky21.eu/blog-o-zdravem-zivotnim-stylu/estragon-a-jeho-lecive-ucinky