Jste zde

Fenykl: S kořením i bylinkou středomořské kuchyně vykouzlíte likér i luxusní omáčky

fenyklový čaj Zdroj: Bigstockphoto
Rostlinka podobná kopru nabízí lidskému organismu celou řadu benefitů. Škoda, že o fenyklu ví většina z nás jen to, že čaj z něj připravený ulevuje především miminkům od bolestí bříška. A nemusíte se obávat ani jeho chuti.

28. 12. 2021

Ta je totiž příjemná, jakkoli z toho můžete být zpočátku rozpačití, protože jde o bylinku a „bylinkové čaje přece chutnají všechny stejně“. Fenykl je přitom čestnou výjimkou – připravte si z něj někdy čaj a uvidíte sami. Jeho nasládlá, jemně štiplavá (anýz připomínající) chuť vás zaujme, takže ji nebudete muset přebíjet lžící medu, aby „se to vůbec dalo pozřít“. 

Fenykl je víceletá rostlina pěstovaná jako dvouletka. Jejím plodem je dvounažka s nažkami dlouhými až centimetr zelenavé až světle hnědé barvy. Co se používá, jsou především jeho semínka, nicméně si ho můžete zkusit připravit i jako zeleninu – třeba zapečený se sýrem a smetanou nebo coby součást rizota. 

bigstock-heap-of-dried-fennel-seeds-in-411352549.jpg

fenykl semínka i čerstvý
Zdroj: 
Bigstockphoto
Fenykl upotřebíte nejen jako koření, ale i jako zeleninu, která zastane funkci hlavního chodu.

Pomáhá srovnat krevní tlak a podporuje imunitu

Pozor, fenyklový čaj není jen na „dětské prdíky“, jak si spousta lidí v našich končinách myslí. Fenykl lidskému tělu prospívá, ať už válčíme s kašlem, srdeční činností, nebo třeba vysokým tlakem.

K dalším jeho přínosům patří:

  • podpora v boji proti chudokrevnosti
  • prevence rakoviny
  • zpomalování zhoršování zraku u starších osob
  • odstraňování zápachu z úst
  • posilování mozkových funkcí
  • úprava hladiny ženských hormonů a podpora laktace
  • mírnění menstruačních obtíží
  • zkvalitnění zažívání a vylučování

Fenykl ke kloktání i zahánění zlých duchů

Fenykl má svůj původ ve starém Egyptě, ale zbožňovali ho i Řekové a Římané. Římští vojáci ho dokonce hojně konzumovali, protože věřili, že jim dodá víc síly do boje. Ve středověku rostlinku ve velkém pěstovali mniši v klášterních zahradách. Dneska už ji zná snad celý svět.

bigstock-fennel-vegetable-from-the-gard-395362142.jpg

čerstvý fenykl
Zdroj: 
Bigstockphoto
Fenykl můžete například zapéct se sýrem.

V dávných dobách se fenyklová voda podávala ke kloktání a taky k otírání očí při zánětech. Příslušníci některých kultur ho zase dávali nade dveře a do klíčových dírek, protože věřili, že tak zaženou zlé duchy.

Co s fenyklem v kuchyni? Dejte ho do omáčky nebo zálivky

Fenykl je dneska coby koření oblíbený hlavně v Itálii a Francii. Byla by ale škoda, kdyby zůstalo jen u těchhle zemí. Je totiž skvělý k dochucování, ať už jde o chleba, cukrovinky, omáčky, zálivky, polévky (hlavně rybí), másla, likérů, tvarohových a sýrových pokrmů, salátů, dušeného masa… A hodí se i při konzervaci zeleniny.

Použité zdroje:

  • https://www.vseokoreni.cz/koreni/fenykl
  • https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/fenykl-kam-se-podivas-ale-co-s-nim.A170529_110417_dobra-chut_ape
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Fenykl_obecn%C3%BD
  • https://www.manutea.cz/herbar-bylina-fenykl 
  • https://fresh.iprima.cz/specialy/fenykl