29. 10. 2021
Z mnoha citrusových plodů jediný grapefruit pochází z amerického kontinentu. Do Evropy se tyhle sladkohořké citrusové plody dostaly v druhé polovině 17. století, kdy je do Anglie z jedné ze svých objevitelských cest přivezl kapitán Shaddock. Zajímavé je, že grepy se původně pěstovaly jen jako okrasné rostliny. Až mnohem později (cca v 19. století) se začaly pěstovat pro své šťavnaté plody.
Málokdo též tuší, že grapefruit je vlastně křížencem pomeranče (Citrus sinensis) a indonéského pomela (Citrus maxima). Díky tomu se podařilo vypěstovat rovnou čtyři jeho formy. Pochutnat si tak můžete na grepu bílém, žlutém, růžovém a červeném. Grapefruity se v současné době pěstují především v Brazílii, Izraeli, Turecku a Španělsku, v Americe v Texasu, Kalifornii a na Floridě.
Vitamínová bomba, která se nemá ráda s cukrem a chemií
Stejně jako ostatní citrusy i grepy obsahují celou řadu důležitých vitamínů. Zmínit musíme vysoké množství vitamínu C, B1 a K. Plod je ale napěchován též blahodárně působícími přírodními flavonoidy. Díky látkám, které grep obsahuje, zvyšuje obranyschopnost organismu, zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a jeho častá konzumace prý dokáže snižovat i riziko rakoviny plic a žaludku.
Typickou hořkou dužinu grepu není dobré odstraňovat. Obsahuje totiž řadu minerálů a hlavně pektin, který je nezbytný pro naše trávení. I když může hořká chuť svádět k pocukrování, cukr se s grepem nemá rád. V žaludku totiž tahle kombinace kvasí, na což střeva reagují zvýšenou plynatostí. Stejně tak se grep nesnese ani s chemií.
Kombinace některých léků s grapefruitem totiž může vést k závažným nežádoucím účinkům. Nežádoucí účinky jsou různé a závisí na typu preparátu. Pokud se tak léčíte s vysokým tlakem, rakovinou, užíváte imunosupresiva, antidepresiva nebo léky při vředové nemoci žaludku nebo při onemocněních prostaty, konzumaci grepů, nebo popíjení jejich šťávy se raději vyvarujte.
Vypěstujte si grepy doma
Věděli jste, že grepy si můžete při troše snahy vypěstovat také doma? Opravdu! Stačí k tomu větší květináč a speciální zemina na citrusy. Grepům se daří zejména při teplotě 22 až 24 °C a nevadí jim ani přímé slunečné světlo, čímž se odlišují třeba od oblíbeného citronovníku.
Pokud máte k dispozici terasu nebo zahrádku, můžete rostlinku během léta umístit sem. Nezapomeňte ale na důkladné hnojení a to klidně každý týden. Nenechte grepy vyschnout, dostatečná zálivka je v tomhle případě zcela zásadní. Jen dávejte pozor, ať rostlinku nepřemokříte!
Nakupujeme a skladujeme grepy
Chcete si domů z obchodu přinést šťavnatý a chutný grep plný lahodné šťávy? Při výběru se řiďte několika radami. Nebojte se citrus osahat. Zralé grapefruity jsou vždy pevné a tvrdší. Pokud je ovoce měkké, pravděpodobně na pultu už nějakou dobu leží, je vyschlé a doma vám může začít hnít.
Čerstvé grepy vás uchvátí svou typickou vůní, kterou ucítíte už z dálky. Pokud kůra není cítit, jde pravděpodobně o nezralé nebo staré kousky. O kvalitě i chuti rozhoduje i samotná barva plodu. Čím červenější je, tím sladší bude. Vždy vybírejte plody, které jsou zhruba 1,5x větší než pomeranče. Menší grepy jsou nezralé a nebudou příliš dobré.
Zralý grep by měl být těžší. Ty lehčí obvykle disponují tlustou slupkou a menším množstvím dužiny. Jakmile grep vyberete a koupíte, doma ho vybalte z plastového sáčku a skladujte v sáčku papírovém nebo dřevěné krabičce na suchém místě při pokojové teplotě. Rozhodně grepy neukládejte do ledničky, chlad jim totiž nesvědčí a může se dokonce negativně projevit na jejich chuti.
Použité zdroje:
- https://plzen.rozhlas.cz/grapefruit-zdrave-ovoce-ktere-muze-zdravi-i-poskodit-6718040
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Grapefruit
- https://howtogetrid-cs.expertexpro.com/kak-vybrat-sladkij-i-spelyj-grejpfrut/
- https://www.vareni.cz/magazin/grapefruit-a-jeho-tajemstvi/
- https://budejovice.rozhlas.cz/grepy-podporuji-hubnuti-hollywoodske-grapefruitove-diete-se-ale-vyhnete-7035685