22. 5. 2021
Čerstvý zelený hrášek obsahuje vitaminy C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, provitamin A, z minerálních látek hodně hořčíku a draslíku, dále vápník, fosfor, železo, měď a molybden. Obsahuje taky v rostlinné říši nezvykle vysoký podíl hodnotných bílkovin, což potěší zejména vegany nebo vegetariány, kteří jím mohou částečně nahradit příjem masa.
A proč čerstvý zelený hrášek zařadit do svého jídelníčku? Díky vysokému obsahu vlákniny totiž dokáže pomoct se zažíváním i trávením. Hrášek podporuje činnost slinivky břišní, mírně snižuje krevní tlak a cholesterol, zlepšuje stav ledvin a neměl by chybět v jídelníčku lidí s jakýmkoli srdečním onemocněním.
Navíc dokáže zasytit, protože obsahuje poměrně dost bílkovin a už zmíněnou vlákninu.
Jak si hrášek vypěstovat? Tady je pár praktických rad
Náš tip: Pokud je to možné, zasejte hrách u plotu, po němž se může pnout. Ušetříte čas i pletivo.
- Na výsev hrášku se ideálně vrhněte v druhé polovině března. Vysévat ho můžete na záhon nebo do nádob. Protože má poměrně nízké nároky na teplotu, hravě zvládne i přízemní mrazíky.
- Pokud se rozhodnete pěstovat hrách setý, mějte na paměti, že tahle odrůda nepotřebuje žádnou zvláštní péči. Navíc není nijak zvlášť náročná na půdu. Dařit se jí bude klidně i v nevyhnojené, lehké hlinité půdě.
- Aby měl hrášek prostor pro budoucí růst, je dobré mu připravit záhon, který pečlivě uhrabeme a rozdělíme do řádků o hloubce 5–7 cm. Vzdálenost řádků se pohybuje s ohledem na vybranou odrůdu od 15 do 40 cm.
- Ještě než se vrhnete na samotné sázení, je dobré semena namořit v heřmánkovém nebo česnekovém láku. Potřebovat budete 2 lžičky sušených květů nebo 2 stroužky česneku, které zalijete asi 200 ml vroucí vody. Semena nechte louhovat zhruba půl hodiny, sceďte a nechte vyschnout a vychladnout. Pak je znovu do vychladlého odvaru ponořte na 6 až 8 hodin. Následně se můžete vrhnout na výsadbu.
- Zrníčka hrášku vysévejte asi 4 až 6 centimetrů daleko od sebe. Zkusit ale můžete i výsev tzv. „do hnízd“ vždy po 3 až 4 semenech. V takovém případě je ale potřeba dodržovat větší vzdálenost, která by měla činit cca 10 až 15 centimetrů.
- Zrnka hrášku důkladně zahrňte zeminou a na čerstvě vysetou plochu nebo ještě před setím natáhněte například králičí pletivo nebo síťku. Použít ale můžete taky větve, tyče, klacíky nebo provázky.
- Jakmile hrách vzklíčí, naveďte ho na oporu, čímž zvýšíte kvalitu plodů i bohatost úrody.
- Hrášek sklízejte zhruba od poloviny června až do poloviny července podle ranosti vysetých odrůd. Pokud chcete sklizeň hrášku prodloužit, vysejte najednou několik odrůd, případně výsev jedné odrůdy rozdělte mezi 1 – 3 týdny.
- Nezapomeňte záhon s hráškem pravidelně odplevelovat a půdu mírně kypřit a zavlažovat.
Náš tip: Hrách výborně prospívá ve společnosti okurek, mrkve a hlávkového salátu. Před škůdci hrách ochráníme, když budeme v jeho bezprostřední blízkosti pěstovat saturejku a lichořeřišnici. Hrášek ale nesaďte na stejný záhon s fazolemi, protože ty mají stejné nároky na půdu a napadají je i stejní škůdci a nemoci. Nesvědčí mu ani společnost cibule, česneku, brambor a rajčat.
Všestranný hrášek
Věděli jste, že hrášek můžete zkonzumovat prakticky celý? Jeho mladé výhonky jsou slaďoučké a hodí se třeba jako příloha nebo do salátů. Stejně tak jeho maličkaté bílé kvítky.
Ty jsou taktéž jedlé a na salátu budou skvěle figurovat jako minimalistická ozdoba. Konzumovat můžete i mladé lusky hrášku, které se skvěle hodí k masu, do salátů nebo jako příloha k hlavnímu chodu. A „dospělé“ hrášky můžete vyloupat, sníst jen tak nebo si z nich připravit humus, či jiné dobroty.