20. 11. 2021
Sněhové pusinky patří mezi velmi oblíbené a relativně jednoduché vánoční pečivo, jehož tajemství spočívá pouze v dokonale našlehaném sněhu. Nikoliv v tajné ingredienci!
Naprostým základem je pevný sníh z bílků
Někdo při přípravě sněhových pusinek nedá dopustit na vinný kámen, jiný na škrob nebo na kombinaci moučkového a krupicového cukru. Naprostým základem perfektní sněhové hmoty je však pouze přesně odvážený cukr a tuhý sníh z čerstvých bílků, který se v míse nehne, ani když ji otočíte dnem vzhůru.
Perfektní pusinky se budou rozplývat na jazyku
Dokonalé sněhové pusinky by měly být nadýchané a křehké. Vnitřek by se vám neměl lepit na zuby a pusinky by si měly i po upečení zachovat svůj tvar a sněhově bílou barvu. Pokud jste se je ovšem nerozhodli ozvláštnit chutí a nějakou barvou. Způsobů, jak je chuťově nebo vzhledově ozvláštnit, existuje totiž nespočet!
Sněhové pusinky k zulíbání
Hotové pusinky nemusí být pouze bílé a chuťově stejné. Sněhovou hmotu můžete před pečením ozvláštnit ořechy, mandlemi, kandovaným ovocem, kakaem, kokosem, vanilkovým aroma a citronovou šťávou. Přidat však můžete i barvy, které vám pomohou vykouzlit krásné mramorování nebo pusinky nejrůznějších barev.
Novinkou na trhu je speciální pečicí papír s různými ozdobnými nápisy, které se obtisknou během pečení na pusinky. Seženete ho v každém obchodě s cukrářskými potřebami.
Povrch pusinek také můžete posypat barevným kokosem, nahrubo nasekanými ořechy i jinými jedlými ozdobami. Vaší fantazii se meze zkrátka nekladou!
Cukrový sirup si připravte předem
Bílky šlehejte na nízké nebo střední otáčky do polotuhé konzistence. Zhruba po dvou minutách začněte k bílkům tenkým pramínkem přilévat hustý a ještě teplý cukrový sirup, který si velmi jednoduše připravíte z 1 dílu vody a 2 dílů cukru. Jakmile zašleháte všechen sirup, zvyšte otáčky na maximum a šlehejte, dokud sněhová hmota zcela nevychladne.
Tuhou a pevnou sněhovou hmotu naplňte cukrářský sáček a vhodným nástavcem ji nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou.
Pusinky pečte nebo spíš sušte v předem vyhřáté troubě zhruba hodinu až hodinu a půl na 100 stupňů Celsia, aby si zachovaly svou sněhově bílou barvu. Zhruba po 30 minutách jim však nezapomeňte vyvětrat, aby odešla pára.
Hotové pusinky jsou na omak tvrdé a jdou snadno odlepit z plechu.
Zdroje:
- https://www.kucharkaprodceru.cz/snehove-pusinky/
- https://vikendovepeceni.cz/2018/04/snehove-pusinky/
- https://fresh.iprima.cz/recepty/neprustrelny-recept-na-krehke-snehove-pusinky
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/snehove-pecivo-30001209.html
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/snehove-pecivo-ozdobi-i-stromecek-20191208.html