Jste zde

Jak na dokonalé sněhové pusinky

barevné pusinky Zdroj: Bigstockphoto
Sněhové pusinky nejsou žádná věda, přesto se občas nezadaří. Pojďte s námi zjistit, v čem spočívá jejich tajemství. S našimi tipy a triky budou vždy dokonalé!

20. 11. 2021

Sněhové pusinky patří mezi velmi oblíbené a relativně jednoduché vánoční pečivo, jehož tajemství spočívá pouze v dokonale našlehaném sněhu. Nikoliv v tajné ingredienci! 

Naprostým základem je pevný sníh z bílků

Někdo při přípravě sněhových pusinek nedá dopustit na vinný kámen, jiný na škrob nebo na kombinaci moučkového a krupicového cukru. Naprostým základem perfektní sněhové hmoty je však pouze přesně odvážený cukr a tuhý sníh z čerstvých bílků, který se v míse nehne, ani když ji otočíte dnem vzhůru. 

Perfektní pusinky se budou rozplývat na jazyku

Dokonalé sněhové pusinky by měly být nadýchané a křehké. Vnitřek by se vám neměl lepit na zuby a pusinky by si měly i po upečení zachovat svůj tvar a sněhově bílou barvu. Pokud jste se je ovšem nerozhodli ozvláštnit chutí a nějakou barvou. Způsobů, jak je chuťově nebo vzhledově ozvláštnit, existuje totiž nespočet!

bigstock-egg-whites-beaten-to-a-frothy-383741042.jpg

bílky v míse
Zdroj: 
Bigstockphoto
Sníh vždy šlehejte z čerstvých bílků, které mají pokojovou teplotu, a v nerezové nebo skleněné nádobě, která bude dokonale čistá a odmaštěná. Například octem nebo citronovou šťávou. 

Sněhové pusinky k zulíbání

Hotové pusinky nemusí být pouze bílé a chuťově stejné. Sněhovou hmotu můžete před pečením ozvláštnit ořechy, mandlemi, kandovaným ovocem, kakaem, kokosem, vanilkovým aroma a citronovou šťávou. Přidat však můžete i barvy, které vám pomohou vykouzlit krásné mramorování nebo pusinky nejrůznějších barev. 

Novinkou na trhu je speciální pečicí papír s různými ozdobnými nápisy, které se obtisknou během pečení  na pusinky. Seženete ho v každém obchodě s cukrářskými potřebami. 
 

Povrch pusinek také můžete posypat barevným kokosem, nahrubo nasekanými ořechy i jinými jedlými ozdobami. Vaší fantazii se meze zkrátka nekladou! 

Cukrový sirup si připravte předem 

Bílky šlehejte na nízké nebo střední otáčky do polotuhé konzistence. Zhruba po dvou minutách začněte k bílkům tenkým pramínkem přilévat hustý a ještě teplý cukrový sirup, který si velmi jednoduše připravíte z 1 dílu vody a 2 dílů cukru. Jakmile zašleháte všechen sirup, zvyšte otáčky na maximum a šlehejte, dokud sněhová hmota zcela nevychladne. 

Tuhou a pevnou sněhovou hmotu naplňte cukrářský sáček a vhodným nástavcem ji nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou. 

bigstock-beautiful-cakes-cake-with-flo-369374752.jpg

dort s pusinkami
Zdroj: 
Bigstockphoto
Sněhové pusinky nejrůznějších barev a tvarů mohou posloužit i jako originální dekorace dortů a zákusků. 

Pusinky pečte nebo spíš sušte v předem vyhřáté troubě zhruba hodinu až hodinu a půl na 100 stupňů Celsia, aby si zachovaly svou sněhově bílou barvu. Zhruba po 30 minutách jim však nezapomeňte vyvětrat, aby odešla pára

bigstock-traditional-french-dessert-mer-403683266.jpg

sněhové pusinky
Zdroj: 
Bigstockphoto
K přípravě dokonalých pusinek si připravte 3 bílky, 3 lžíce moučkového cukru a cukrový rozvar ze 75 ml vody a 150 gramů cukru krystal.

Hotové pusinky jsou na omak tvrdé a jdou snadno odlepit z plechu. 

Zdroje:

  • https://www.kucharkaprodceru.cz/snehove-pusinky/
  • https://vikendovepeceni.cz/2018/04/snehove-pusinky/
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/neprustrelny-recept-na-krehke-snehove-pusinky
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/snehove-pecivo-30001209.html
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/snehove-pecivo-ozdobi-i-stromecek-20191208.html