Jste zde

Jak na domácí krówki, které chutnají stejně jako ty z Polska? Stačí 4 suroviny!

domácí karamelky Zdroj: Shutterstock
Přijet z nákupu u našich polských sousedů bez slaďoučkých karamelových bonbonů? Nemyslitelné! Víte ale, že pro jejich výrobu stačí jen několik surovin a do Polska pro ně už nebudete muset? Máme pro vás super jednoduchý recept!

16. 6. 2024

Karamelové bonbony, které jsou na povrchu pěkně křupavé a uvnitř polotekuté, znají téměř na celém světě. Sláva polských krówek ovšem překročila hranice vlasti. Dneska už u nás asi není nikdo, kdo by slaďoučké žvýkací bonbony se strakatou kravičkou na obalu alespoň jednou v životě neochutnal.

Zásluhy na vynálezu polských krówek má nepochybně jistý Feliks Pomorski, který v roce 1921 založil továrnu na cukrovinky. Ochutnat jste tady mohli více než 200 jeho výrobků. Zákazníci si ovšem nejvíce oblíbili právě slaďoučké karamelky.

Přečtěte si také: Top dezerty do skleničky: Karamelová extáze, nálož pro čokoholiky i pohlazení pro klasiky

Dobrota, která osladila život lidem během války

Sláva krówek neustávala ani během světové války. Protože se daly vyrobit jen z několika surovin, které byly i v té době poměrně snadno dostupné, lidé si jimi sladili život v těžkých časech. I když byla společnost „L. Pomorski a syn“ nacisty vyhnána do Milanówku u Varšavy, s výrobou bonbonů nepřestávala.

Zajímavostí je, že se podle stejné receptury krówki vyrábějí již více než 100 let a recepty na ně se dědí z generace na generaci. Ačkoliv dnes se již na jejich výrobu specializuje několik firem a více, či méně známých značek, krówki Pomorski seženete dodnes.

Mohlo by vám zachutnat: Božská Pavlova: Dezert z pár surovin, kterým okouzlíte každého

shutterstock_2355057039.jpg

domácí krówki
Zdroj: 
Shutterstock
Vyrobit si krówki doma je snadné. Jen pozor na horký karamel.

Dobrota z několika základních surovin

Výroba tradičních polských krówek je nesmírně jednoduchá a potřebujete k ní vlastně jen několik základních surovin. Chybět vám nesmí máslo, kvalitní smetana, vanilkový cukr a klasický krystalový cukr. Samotná příprava krówek vám nezabere víc než hodinku a výsledek bude jednoduše famózní!

Náš tip: Pokud toužíte po autentické chuti, nahraďte vanilkový cukr dření z vanilkového lusku.

Co budete na polské krówki potřebovat?

  • 150 g másla (+ trochu másla na vymazání formy)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g cukru
  • vanilkový cukr nebo dřeň z vanilkového lusku

Jak na to?

Jako první si připravte větší rendlík (směs bude bublat), ve kterém rozpustíte máslo nakrájené na kostičky. Přidejte k němu cukr a zahřívejte tak dlouho, dokud se nerozpustí.

Do základu přidejte smetanu a dřeň z vanilkového lusku (případně nahraďte lusk vanilkovým cukrem). Za stálého míchání zahřívejte, dokud nevznikne hustá směs.

Poté přelijte směs do mísy a míchejte, dokud mírně nevychladne. Nalijte ji na máslem vymazaný plech a nechte vychladnout. Po vychladnutí ji nakrájejte nožem namočeným ve studené vodě. Balte do papíru nebo si na krówkách rovnou pochutnejte!

Použité zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/clanky/3599-polske-krowki-legendarni-polske-karamelky-miluje-cely-svet-jak-si-je-udelat-doma/
  • https://tchiboblog.cz/krowki/
  • Krowki-pomorski.pl