16. 6. 2024
Karamelové bonbony, které jsou na povrchu pěkně křupavé a uvnitř polotekuté, znají téměř na celém světě. Sláva polských krówek ovšem překročila hranice vlasti. Dneska už u nás asi není nikdo, kdo by slaďoučké žvýkací bonbony se strakatou kravičkou na obalu alespoň jednou v životě neochutnal.
Zásluhy na vynálezu polských krówek má nepochybně jistý Feliks Pomorski, který v roce 1921 založil továrnu na cukrovinky. Ochutnat jste tady mohli více než 200 jeho výrobků. Zákazníci si ovšem nejvíce oblíbili právě slaďoučké karamelky.
Přečtěte si také: Top dezerty do skleničky: Karamelová extáze, nálož pro čokoholiky i pohlazení pro klasiky
Dobrota, která osladila život lidem během války
Sláva krówek neustávala ani během světové války. Protože se daly vyrobit jen z několika surovin, které byly i v té době poměrně snadno dostupné, lidé si jimi sladili život v těžkých časech. I když byla společnost „L. Pomorski a syn“ nacisty vyhnána do Milanówku u Varšavy, s výrobou bonbonů nepřestávala.
Zajímavostí je, že se podle stejné receptury krówki vyrábějí již více než 100 let a recepty na ně se dědí z generace na generaci. Ačkoliv dnes se již na jejich výrobu specializuje několik firem a více, či méně známých značek, krówki Pomorski seženete dodnes.
Mohlo by vám zachutnat: Božská Pavlova: Dezert z pár surovin, kterým okouzlíte každého
Dobrota z několika základních surovin
Výroba tradičních polských krówek je nesmírně jednoduchá a potřebujete k ní vlastně jen několik základních surovin. Chybět vám nesmí máslo, kvalitní smetana, vanilkový cukr a klasický krystalový cukr. Samotná příprava krówek vám nezabere víc než hodinku a výsledek bude jednoduše famózní!
Náš tip: Pokud toužíte po autentické chuti, nahraďte vanilkový cukr dření z vanilkového lusku.
Co budete na polské krówki potřebovat?
- 150 g másla (+ trochu másla na vymazání formy)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g cukru
- vanilkový cukr nebo dřeň z vanilkového lusku
Jak na to?
Jako první si připravte větší rendlík (směs bude bublat), ve kterém rozpustíte máslo nakrájené na kostičky. Přidejte k němu cukr a zahřívejte tak dlouho, dokud se nerozpustí.
Do základu přidejte smetanu a dřeň z vanilkového lusku (případně nahraďte lusk vanilkovým cukrem). Za stálého míchání zahřívejte, dokud nevznikne hustá směs.
Poté přelijte směs do mísy a míchejte, dokud mírně nevychladne. Nalijte ji na máslem vymazaný plech a nechte vychladnout. Po vychladnutí ji nakrájejte nožem namočeným ve studené vodě. Balte do papíru nebo si na krówkách rovnou pochutnejte!
Použité zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/clanky/3599-polske-krowki-legendarni-polske-karamelky-miluje-cely-svet-jak-si-je-udelat-doma/
- https://tchiboblog.cz/krowki/
- Krowki-pomorski.pl